egészség koleszterin tojás

Régóta tiltólistás ételről derült ki, hogy nagyon is egészséges

Egy kedvelt ételről, melyet sokáig magas koleszterintartalma miatt nem ajánlottak fogyasztani, most az derült ki, hogy kifejezetten jót tesz!

A San Diegói Kaliforniai Egyetem kutatói 890 férfi és nő egészségügyi adatait elemezték. Megállapították, hogy heti 2-4 tojás fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet, emellett pedig javítja a kognitív funkciókat is.

Elemzésük egy 1988-ban kezdődött, egészséges öregedést vizsgáló tanulmány adatain alapul. Ez a tanulmány négy éven keresztül vizsgálta a kognitív funkciók három aspektusát középkorú vagy idősebb felnőtteknél.

A vizsgált személyek közül azoknál, akik több tojás fogyasztásáról számoltak be, a vizsgált időszakban kevésbé romlott a rövid és hosszú távú memória. Koleszterinszintjük pedig nemhogy nem emelkedett, de alacsonyabbá is vált. 

A Kaliforniai Egyetem közegészségügyi kutatói szerint „úgy tűnik, a magas koleszterintartalom ellenére a tojásnak nincs káros hatása. Sőt, a tojásfogyasztás idővel még a kognitív funkciók fenntartásában is szerepet játszhat”.

Rehabilitálni a tojást

Közel fél évszázadon át azt tanácsolták nekünk, hogy kerüljük az olyan, magas koleszterin-tartalmú állati eredetű termékeket, mint például a tojás, a vaj vagy a tejszín.

Az orvosok sokáig azt gondolták, hogy ezek az ételek megemelik a vér koleszterinszintjét, és ezáltal növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Itt egy 117 éves asszonyról írtunk, aki sok tojást fogyasztva élt meg matuzsálemi kort. 

Bár a fenti tanács persze megalapozott lehet például cukorbetegségben szenvedő emberek esetében, a mostani adatok azt mutatják, hogy valójában inkább a telített zsírok, a cukor és a nátrium járulnak hozzá az egészségromláshoz és nem a táplálákkal bevitt koleszterin.

A feltételezés, miszerint a magas koleszterin-tartalmú ételek egészségtelenek, onnan ered, hogy sok koleszterinben gazdag élelmiszer telített zsírokat is nagy mennyiségben tartalmaz, és valószínű, hogy inkább ez okoz problémát.

A kutatók tanulmányukban rámutatnak, hogy a tojás fehérjékben, aminosavakban és koleszterinben egyaránt gazdag, és ezek a tényezők valószínűleg hozzájárulhatnak az agy neuronjainak szerkezetének és működésének megőrzéséhez, miközben a tojás koleszterinje önagában nem emeli a koleszterinszintet.

egeszseg-koleszterin-tojas

Túlzásba esni nem kell, de bátran ehetünk tojást! (Fotó: Getty Images)

Hogy együk a tojást? 

A tojás igazi jolly joker a konyhában, segítségével könnyen és gyorsan építhetünk be értékes és olcsó fehérjét az étrendbe. Egy nagy tojás körülbelül 6-7 gramm fehérjét tartalmaz, a tojássárgája pedig tele van fontos tápanyagokkal. A tojás körülbelül 5 grammnyi zsírtartalma főként telítetlen zsírokból áll, amelyek kifejezetten jót tesznek a szívnek.

Ha azt szeretnénk, hogy a tojás tényleg szolgálja az egészségünket, együk egy változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként.  Kombináljuk például színes zöldségekkel, spenóttal, paradicsommal, paprikával.

A főtt tojás tökéletes kiegészítője lehet egy friss salátának. Segítségével könnyen növelhetjük rostgazdag étel fehérjetartalmat és a laktató hatást. A tojás elkészítésénél mindig ügyeljünk arra, hogy ne használjunk hozzá túl sok zsírt. A forró zsiradékban való sütés helyett készítsünk főtt, lágy vagy buggyantott tojást. 

Ebben a korábbi cikkünkben a tojás könnyed pucolásáról írtunk. 

Kiemelt kép: Getty Images