Egy 1995-ben elkezdett, több évtizeden átívelő kísérletben azt vizsgálták, hogyan öregszik és zsugorodik az agy. A hosszú távú vizsgálatot 185 résztvevőből álló csoportban végezték (20 és 76 év között), a résztvevők olyan, többnyire jól képzett emberek voltak, akik családjában korábban fordult már elő demencia.
Rendszeresen mérték az agy alakját, méretét, emellett az idegrostokat tartalmazó szövetben, a fehérállományban bekövetkező veszteséget is. Megfigyelték, hogy az életkor előrehaladtával a tesztalanyok fokozatosan elveszítik a neurontesteket tartalmazó kérgi szürkeállományt, illetve az idegsejtek közti üzeneteket vezető fehérállományt is. Minél nagyobb arányú volt a veszteség, annál valószínűbb volt a beteg enyhe kognitív károsodása, demenciája.
A cukorbetegség és az agy kapcsolata
A vizsgálat során kiderült, hogy a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők jelentősen több fehérállományt veszítettek az idő múlásával, így 41 százalékkal nagyobb arányban tapasztaltak kognitív károsodást is. Sőt azoknál, akiknél az gerincvelői folyadékban a demencia biomarkerei megtalálhatók voltak,
közel 50 százalékkal nőtt a kockázat.
Amint valakinél cukorbetegséget és az Alzheimer-kórt jelző amiloid plakkot is kimutattak, az arány még öt pontot romlott. Ez a tanulmány az első a maga nemében, ami összefüggést mutatott ki a cukorbetegség és az amiloid plakkok között: mindkettő károsíthatja a fehérállományt és demenciát okozhat.
A fehérállomány szerepe az agy működésében
Az is egyértelműen kiderült, hogy a fehérállomány térfogatának változása, azaz az agy zsugorodása szorosan összefügg a kognitív funkciókkal. A cukorbetegség pedig nemcsak a zsugorodásban kap szerepet, de a vele járó, vagy azt megelőző inzulinrezisztencia nagyon is kritikus szerepet játszik az Alzheimer-kórhoz kapcsolt amiloid plakkok képződésében is. Azaz a diabétesz több szempontból is hajlamosíthat a demenciára.
Ezt tehetjük a fiatalos agyért
Ezt elég ijesztő tudomásul venni, viszont lehetőséget ad arra, hogy még nagyobb erővel küzdjünk a cukorbetegség ellen. A rendszeres testmozgás, az ésszerű diéta, az ultrafeldolgozott ételek kerülése, az édességfogyasztás korlátok közé szorítása nagyon sokat tehet az agyunk egészségéért is.
Rendszeresen, háromhavonta ellenőriztessük a vércukorszintünket
(gyógyszertárakban jelképes összegért pillanatok alatt elvégzik, de otthonra is vehetünk egy készüléket). Ha már kialakult a diabétesz, minden nap többször mérjünk vércukorszintet és vegyük komolyan a cukorbetegség elleni gyógyszeres kezelést, mert a kutatások szerint 35 százalékkal csökkenthetik a demencia kockázatát a betegeknél.
Fontos, hogy ott lassítsuk az agy öregedését, ahol csak tudjuk.
Kiemelt kép: Getty Images