- A D-vitamin segít megelőzni a fertőzéseket, bizonyos ráktípusokat és a cukorbetegséget is.
- Táplálkozással nem tudunk kellő mennyiséget bevinni ebből a vitaminból.
- A téli hónapokban elengedhetetlen a pótlása gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.
Eredetileg az orvosok úgy gondolták, hogy a D-vitamin csak a csontok egészsége szempontjából fontos. Az első vizsgálatok szerint ugyanis csak a csontbetegségekkel, például az angolkórral vagy a csontritkulással hozták összefüggésbe a hiányát. Időre volt szükség, mire teljesen feltárták, milyen sokféle folyamatban vesz részt a D-vitamin.
Az immunsejtek külön D-vitamin receptorokkal rendelkeznek, emellett a vitamin fontos szerepet játszik a gyomor és bél egészségének megőrzésében, a bélmikrobiom egyensúlyában. Ezáltal egész évben ellenállóbbak lehetünk a fertőzésekkel szemben. A gyulladásos bélbetegségek, a Crohn-betegség, de a bél- és tüdőfertőzésekre való hajlam is sokkal gyakoribb azoknál, akik szervezetében alacsony a D-vitamin szintje.
A D-vitamin helyes adagolása nagyon fontos
Abban gyakran a szakértők sem értenek egyet, hogy pontosan mennyi D-vitamint kellene szedniük az egészséges felnőtteknek. Napi 200 nemzetközi egységtől (NE) napi 2000-ig változnak az elképzelések. Az Egyesült Államokban az Institutes of Medicine napi 600-800 NE-t ajánl felnőtteknek, míg az Endokrin Társaság napi 1500-2000 NE-t.
Magyarországon a hivatalos ajánlás napi 2000 NE-t ír elő a felnőtteknek,
a gyerekeknél 6 éves kor alatt 400-500 egységet, míg afölött ennek dupláját javasolja. Az adagolás évszaknak megfelelően is változhat: tavasszal és nyáron a napfényből sok D-vitaminhoz jutunk, télen viszont csak akkor, ha napos hegyoldalakon töltjük minden időnket, szabad bőrfelületeket hagyva, ahol a napfény elérheti a bőrünket.
Honnan szerzünk D-vitamint télen?
Ugyanazok az UVB-sugarak, amelyek egyébként a leégést okozzák, a bőrbe érve D-vitamint is termelnek. Nyáron a naptej, a ruha és kalap véd ugyan a ráktól, de sajnos csökkenti a D-vitamin termelődését is. Így nem véletlen, hogy télen áll a legrosszabbul a D-vitamin raktárunk.
Mivel a vitamin zsírban oldódik, ezért képesek vagyunk eltárolni, de nem végtelen ideig.
Valamennyi D-vitamin egyébként kis mennyiségben megtalálható az olajos halakban (makréla, tonhal és szardínia), a gombákban, valamint a dúsított tejben is, de a legtöbb esetben télen naponta szükségünk van a vitamin pótlására.
Nem szabad túlzásba vinni
A D-vitamin természetesen kölcsönhatásban van a többi tápanyaggal és vitaminnal is, például önmagában is fokozza a kalcium felszívódását. A legfontosabb, hogy a normál véralvadásért felelős K-vitaminnal együtt azon dolgozik, hogy a szervezetbe jutó kalcium valóban elérjen a csontokig.
Ha kalciumpótlásra van szükségünk, olyan terméket válasszunk, amihez hozzáadtak D3-vitamin és a K2-vitamint is.
Kivéve persze, ha vérhigítót szedünk vagy bármilyen módon gond van a véralvadásunkkal, ez esetben előbb konzultáljunk az orvosunkkal a K-vitaminnal kapcsolatban. Sima D-vitamint azonban bárki szedhet, és érdemes is a mindennapok részévé tenni.
Kapcsolódó: A D-vitamin pótlása terhesség és szoptatás időszakában is nagyon fontos.
Kiemelt kép: Getty Images