csokoládé cukorbetegség

Ez a csoki 20 százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kockázatát

Ha december, akkor csokoládé, minél több, annál jobb. Csakhogy közben vigyáznunk kell az alakunkra és egészségünkre is: a sok édesség árt a fogaknak, és egy fokkal közelebb vihet a kettes típusú cukorbetegséghez is.

Ha nem vagy túlsúlyos, a téli extra édességek nem visznek sokkal közelebb a cukorbetegséghez, de az azt megelőző inzulinrezisztenciához nagyon is. A prediabétesz, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot összefügg a testsúllyal, az étkezési és sportolási szokásokkal.

Minél több édességet eszünk rendszeresen, annál testesebbek leszünk és annál érzéketlenebbé válhatnak a sejtek az inzulin hatásával szemben (az inzulin segít bejuttatni a glükózt a sejtbe), azaz elindulunk az inzulinrezisztencia útján. Emiatt nagyon fontos, hogy folyamatosan uralkodjunk magunkon és néhány csalónapot leszámítva ne tömjük magunkat egész nap édességgel.

Kapcsolat a csokoládé és a cukorbetegség között

Csakhogy maga a kakaóbabból készült, tejjel, cukorral, és adalékanyagokkal nem telepakolt étcsokoládé nincs teljesen a tiltólistán. Egy új tanulmányban a massachusettsi Harvard TH Chan Közegészségügyi Iskola kutatói több, mint száztízezer ápolónő egészségi állapotáról és étkezési szokásairól készítettek leltárt.

A tesztalanyok korábban naplózták, mikor, milyen minőségű és mennyiségű csokit ettek.

A legérdekesebb eredményt a 25 éves követés alapján kapták: azoknál, akik étcsokit ettek a tejcsoki helyett hetente öt vagy több adagban, 21 százalékkal csökkent a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. S itt a csavar: még azokhoz képest is jobb eredményeket produkáltak, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán ettek csokoládét.

csokoládé cukorbetegség

A mértékkel evett étcsokoládé segíthet a cukorbetegség ellen (Kép: Getty Images)

Nem mindegy, mit eszünk a csoki mellett

Ez a 21 százalékos különbség persze csak azután jött létre, hogy kizárták a rendkívül magas vagy alacsony kalóriabevitelű személyeket, és számos kulcsfontosságú életmód- és táplálkozási tényezőt figyelembe vettek. Azaz ehetünk csokit nyugodtan, de ha mellette egészségtelenül étkezünk, ne várjuk, hogy az édesség véd majd meg a diabétesztől.

A normál étrend és a rendszeres mozgás mellett viszont nyugodtan ehetünk étcsokit, ma már nagyon jó minőségűeket kapunk a boltokban.

A finomabb és gyakran olcsóbb tejcsokitól viszont inkább óvakodjunk, a kutatás szerint az semmilyen pozitív hatással nincs a vércukorszintre, viszont könnyen elhízást okozhat. Figyeljünk nagyon oda, mert a következő évtizedekben a cukorbetegek száma eléri a 700 milliót, a betegséggel járó súlyos szövődmények pedig alaposan elronthatják az életminőséget. Jobb mindezt megelőzni.

Az étcsokit már csak azért sem szabad túlzásba vinni, mert nehézfémeket találtak benne. 

Kiemelt kép: Getty Images