hagyma, hagymapucolás, hagymaaprítás, könny

Így aprítsd a hagymát, ha nem szeretnél közben könnyezni

Tagadhatatlan, hogy a hagyma minden ételt jobb ízűvé varázsol – még akkor is, ha a szeletelésének ára van. Mutatunk 5 egyszerű trükköt, ami segíthet megelőzni hagymavágás okozta könnyezést!
  • A hagyma védekező mechanizmusának köszönhető, hogy aprítása közben könnyezünk.
  • Milyen vegyületek irritálják ilyenkor a szemünket annyira, hogy percekig könnyezünk?
  • Nem muszáj itatni az egereket – mutatunk 5 egyszerű tippet, amelyek segíthetnek! 

A hagyma bosszús egy zöldség. Cserébe azért, hogy a vágódeszkánkon végzi, aprítás során úgynevezett allináz enzimeket és illékony, kéntartalmú vegyületeket szabadít a levegőbe, nehogy megússzuk szárazon, amiért késsel törtünk az életére. Azaz egyenesen a szemünket célozva késztet fájdalmas könnyezésre.  

A folyamat persze nem a véletlen műve. A hagymában lévő alkil-szulfid vegyületek ugyanis egyfajta kémiai védekező mechanizmusként működnek. Amikor a kénvegyületek felszabadulnak a hagymából, aktiválják a szaruhártyában lévő idegvégződéseket, amelyeket fájdalomként lefordított üzenetként továbbítanak az agynak. Minden ilyen idegrendszeri üzenet

célja, hogy ne folytassuk tovább a fájdalmat kiváltó tevékenységet.

Az állatvilág képviselői mindezt nagyon jól tudják, az embert azonban más fából faragták. Hiszen hogyan is festene az étrendünk, ha kimaradna belőle a megannyi étel alapjául szolgáló, gyógyhatással bíró hagyma, nem igaz?

A hagyma túlélési trükkjével járó kellemetlen könnyezést azonban nem lehetetlen kijátszani. Az emberiség már évszázadokkal ezelőtt is kísérletezett azzal, miként lehetne gátat szabni a hagymapucolás kellemetlen mellékhatásainak. Míg a Szung-dinasztia idején a gyömbér erejében bíztak, addig 1629-ben John Parkinson brit botanikus úgy tartotta, hogy a petrezselyem fogyasztása lehet a hagyma miatti könnyezés ellenszere.

Az első használható tippet azonban egy ír szakács és író, Florence Irwin hozta el az 1900-as évek elején, aki arra buzdította diákjait, hogy hámozás után tegyék a hagymát egy tálba, adjanak hozzá egy csipet sót, öntsék le forró vízzel, és hagyják állni körülbelül egy percet, mielőtt felaprítják. Mindez elsőre talán népi humbugnak tűnik, a szakértők szerint viszont közel sem légből kapott Florence Irwin ötlete.

Kapcsolódó: Így készül a legfinomabb hagymalekvár, ami ajándéknak is tökéletes

A legtöbb szakértő manapság is a víz használatára esküszik, bár Irwin ötletével ellentétben a hidegre, és nem a forrásban lévő vízre. Hiszen ma már a tudomány számára is nyilvánvalóvá vált, hogy a molekulák gyorsabban mozognak, ha meleg, és lassabban, ha hideg éri őket. Vagyis hűtéssel biztosíthatjuk, hogy az irritáló vegyi anyagok ne egyszerre szabaduljanak fel aprítás közben a csípős zöldségből.

5 tipp, hogy ne könnyezz hagymavágás közben

És ez még nem minden. Az alábbiakban összegyűjtöttük, miként csökkenthetjük egyszerű módszerekkel a hagymavágással járó kellemetlen mellékhatásokat!

1. A hagyma hűtése

Miután megpucoltad, egyszerűen helyezd hideg vízbe a hagymát. Ha kicsit gyorsítanál a folyamaton, és igazán biztosra mennél, akár a hűtőt és a fagyasztót is használhatod. De ügyelj arra, hogy a hűtőben 30, a frigóban pedig 15 percnél tovább ne maradjon a hagyma! A hűtés lassítja a vágás során felszabaduló vegyi anyagokat, így a szemirritációt is megúszhatjuk kevesebbel.

hagyma könnyezés megelőzés

Végül is a búvárszemüveg sem rossz ötlet (fotó: Getty Images)

2. Aprítsd a hagymát szagelszívó alatt!

Amilyen egyszerű és kézenfekvő, legalább annyira hatásos, ha a hagymát szagelszívó alatt, illetve ventilátor mellett aprítjuk. A keringő levegő azonnal elszívja az illékony vegyületeket, megelőzve ezzel a fokozott könnyezést.

3. A kés sem mindegy

Az éles kések elengedhetetlen elemei a konyhának. Azonban, ami a hagymát illeti, egy jól megélezett kés messze túlmutat a könnyű szeletelésen. A hagymából származó vegyületek ugyanis gyorsabban szabadulnak fel, ha nagyobb a sejtkárosodás mértéke.

Amennyiben nem elég éles a késünk, több sérülés éri a hagymát, vagyis nagyobb mennyiségű kénmolekula szabadul a levegőbe – és az arcunkba. Egy jól megélezett kés csökkenti a hagymasejtek károsodását, amit egészen biztos, hogy a szemünk is meghálál majd.

4. Martha Stewart a tűzzel játszik

Martha Stewart a gáztűzhely nyílt lángjára esküszik. Szerinte ugyanis a tűz magába szívja a hagyma aprítása során felszabaduló vegyületeket, mielőtt azok elérhetnék a szemet.

@marthastewart.1 What methods have you tried- #onions #cookingtiktok ♬ original sound - Martha Stewart

5. Vágd le a hagyma csúcsát!

Állítólag a hagyma durva gyökérvége az, ahol a legtöbb enzim és kénmolekula koncentrálódik. Hogy mennyire hatásos a módszer, arról igencsak megoszlanak a vélemények, mindenesetre megér egy próbát, hátha segít valamennyit a kisebb hagymafejek aprítása során.

Kapcsolódó: 8 mód, hogy megszabaduljunk a hagymaszagú lehelettől

Kiemelt kép: Getty Images