A legtöbben nyilvánvaló okokból kifolyólag nem szeretünk ételt kidobni. Ráadásul időnk sincs rá, hogy minden nap újabb adag friss fogás kerüljön az asztalra, így még az is gyakran előfordul, hogy több napra előre főzünk. A maradékmentés mindezeken túl arról is szól, hogy gyorsan és kényelmesen jussunk finom ebédhez vagy vacsorához, tehát ezeket figyelembe véve az élelmiszerek többszöri felhasználása bizony a mindennapjaink része. Szakértők szerint azonban érdemes vigyázni, ugyanis egyes ételeket soha nem szabadna újramelegítenünk.
  • Az ételek újramelegítése nem játék, súlyos egészségi kockázata is lehet.
  • A szakértő szerint van három ételtípus, amit kifejezetten rizikós újramelegíteni.
  • Halálos esetet is dokumentáltak, ami bizonyítja, mennyire fontos az odafigyelés.

Szép és jó dolog a maradékmentés – főleg az ünnepek idején –, de táplálkozási szakértők szerint vannak olyan ételek, melyeket csupán egyszer lenne szabad újramelegítenünk – vagy inkább egyáltalán nem kellene. Ennek persze több oka is lehet, de valamennyiben közös, hogy egészségünk bánja, ha mégis engedünk a kísértésnek. 

Természetesen emögött az intelem mögött is tudományos magyarázat áll. Egyrészt az újramelegítés következtében megváltozhat az élelmiszerek kémiai összetétele és olyan mérgező anyagok szabadulhatnak fel, melyek akár a vesekárosodással is összefüggésbe hozhatók.  Másrészt bizonyos ételek lehűtése, majd újbóli felmelegítése olyan, nehezen elpusztítható baktériumok, mint az E. coli (Escherichia coli) vagy a Listeria monocytogenes elszaporodását is elősegítheti. 

3 étel, amit tilos újramelegíteni

Erre a veszélyes jelenségre hívta fel nemrégiben a figyelmet Harini Bala dietetikus. Ő három olyan ételt is megnevezett, melyek különösen kritikusak, ha újramelegítésről van szó. 

1. Spenót

A szakértő listáján az első ilyen élelmiszer meglepő módon a spenót. Ez a népszerű és egészséges leveles zöldség ugyanis oxálsavat tartalmaz, ami nyersen ugyan ártalmatlan, ám újramelegítés következtében „kristályosodik” és mérgezővé válhat. Ebből kifolyólag növeli a vesekő kialakulásának kockázatát, a húgyutakban létrejövő, kemény kristályos képződmény pedig komoly fájdalmat és vizelési nehézséget okozhat. 

étel tilos újramelegíteni

Nem éri meg újramelegíteni a spenótot, inkább szerezzük be frissen (Fotó: Getty Images)

„A spenót nitrátokat is tartalmaz, melyek újramelegítéskor nitritekké alakulnak, és ezek szintén mérgezőek” – figyelmeztet a dietetikus. A nitritekről úgy vélik, amennyiben a bélben található vegyületekkel kölcsönhatásba kerülnek, olyan anyagokat hoznak létre, melyek növelhetik a bélrák kialakulásának kockázatát. Más tanulmányok szerint a spenótlevelek hajlamosak liszteriózist vagyis ételmérgezést okozni, melyért a Listeria monocytogenes nevű baktérium elszaporodása felelős.

Kapcsolódó: Ez történik az étellel, ha légy száll rá

Ha a spenót nincs megfelelően megmelegítve, a felszínén található baktériumok könnyen életben maradhatnak, lázat, influenzaszerű tüneteket, fejfájást, merev nyakat, zavartságot vagy akár görcsrohamokat okozva. 

2. Tea

A második kedvenc, mely esetében ugyancsak érdemes elkerülni az újramelegítést, az bizony a tea. Azon túl, hogy ettől az ital keserűbbé válik, a benne található tanninok (csersavak vagy digalluszsavak) mennyisége is megnő, így pedig az addig „nyugvó” baktériumok is aktiválódhatnak.

3. Rizs

Végül pedig jöjjön a legkockázatosabb étel újramelegítés szempontjából, a rizs. Amint a főtt rizs kihűl, úgynevezett Bacillus cereust tartalmazhat, mely egy spóraképző, ételmérgezést okozó baktérium, amely jellemzően a talajban és zöldségekben fordul elő. A Bacillus cereus spórái hőállóak – tehát még a tűzön melegítés sem szünteti meg a kockázatot –, az általuk okozott tünetek pedig általában hányás, hasmenés és hasi görcsök formájában jelentkeznek.

Szerencsére van néhány szabály, melyet követve csökkenthető a fertőzés veszélye.

„A rizs újramelegíthető, ha a főzést követő két órán belül légmentesen lezárt tárolóban hűtjük le a hűtőszekrényben – magyarázza a szakértő. – De, ha reggel főzzük meg a rizst, majd este tesszük csak a hűtőbe, hogy másnap elfogyasszuk, nagy az esély a Bacillus cereus kialakulására.”

Ezért tilos újramelegíteni az ilyen ételeket

A tavalyi év során újra felkapottá vált egy hátborzongató történet, mely arról a 20 éves fiúról szól, aki az úgynevezett sült rizs szindróma következtében halt meg. Ha ugyanis a rizst nem megfelelően főzzük, tároljuk vagy melegítjük újra, akár végzetes bakteriális fertőzést is okozhat. Ez azért van, mert szobahőmérsékleten vagy többszöri újramelegítéssel tökéletes feltételeket biztosítunk benne a baktériumok elszaporodásának. De az ételmérgezés veszélye nem csupán a rizsre vonatkozik.

A Belgiumból származó fiatalember a konyhájában öt napig hagyott állni egy tányér spagettit, majd újra megmelegítette és elfogyasztotta. Beszámolók szerint röviddel az étel elfogyasztása után hányingert, hasi fájdalmat, fejfájást, hasmenést és hányást is tapasztalt. A férfi 10 órán belül meghalt. A boncolás során megállapították, hogy testében mérsékelt centrilobuláris necrosis, vagyis toxikus májelhalás alakult ki, ami végül a szervei leállásához vezetett.

Az esetet a Journal of Clinical Microbiology című szaklapban is publikáló orvosok szerint a Bacillus cereus spóraképző baktérium okozta. Figyeljünk tehát, mit, hogyan és mennyi idő után fogyasztunk, de leginkább mérlegeljük, egyáltalán megéri-e újramelegíteni azt a bizonyos maradékot.

Botulizmus: tényleg tartanunk kell tőle?

Kiemelt kép: Getty Images