- Sok mindenen múlik a haj egészsége és szépsége.
- Az egyik legfontosabb tényező ezek közül a szárítás.
- Szakemberek szerint ez a legjobb módja a hajszárításnak.
„A haj a nő éke” – tartja az avítt mondás. Ha történetesen nem is frizuránkat tartjuk legnagyobb értékünknek, akkor is érdemes ápoltan, szépen, mindenekelőtt pedig egészségesen tartani. Az pedig, hogy a hajunk éppen milyen állapotban van, sok tényezőn múlhat. Megkerülhetetlen ebből a szempontból a genetika, aztán ott van az életmód, különös tekintettel a táplálkozásra, a személyes higiéniára és a hajápolásra használt termékekre. De van még egy dolog, ami sokat ronthat vagy javíthat az összképen, ez pedig a hajszárítás módja.
Hajszárítás: Szabad levegőn vagy hajszárítóval?
Ma is parázs viták folynak a szépségiparban arról, hogy vajon a szabad levegőn szárítás vagy a hajszárítózás jobb-e a hajnak. Bár a vélemények megoszlanak, az tény, hogy kevés pácienst láthatunk vizes hajjal távozni a fodrásztól – évszaktól függetlenül. Azt, hogy a szakemberek is általában inkább géppel szárítják vendégeik haját, nemcsak az időtakarékosság és a könnyebb formázás indokolja.
Profik szerint a megfelelően végzett hajszárítózás sokkal kevesebb kárt okoz a hajnak és a fejbőrnek.
„Egyes kutatások arra jutottak, hogy a lassú, szabad levegőn történő szárítás a hajban lévő sejtes struktúrák egy részét megbonthatja, ami további szerkezeti károsodáshoz vezethet – magyarázza Dominic Burg hajbiológus. – A haj károsodásának minimalizálása érdekében, a tudomány jelen állása szerint, érdemes minél inkább csökkenteni azt az időmennyiséget, amíg a haj nedves, vízzel telített állapotban van.” Oké, de tudjuk, hogy a túlzott hőhatás is roncsolhatja a hajszálakat. Mivel tehetjük tehát a legjobbat hajunknak? Már mondjuk is!
Így lesz egészségesebb a haj szárítás után
Az alábbi lépéseket betartva a haj szebb, élettel telibb és egészségesebb lesz szárítás után, és kevésbé fog töredezni.
1. Kezdjük belülről!
Fentebb már volt róla szó, hogy a szép haj az egészséges életmódnál kezdődik. Gondoskodjunk róla, hogy szervezetünk minden szükséges tápanyagot megkapjon a megfelelő működéshez. A haj számára a legfontosabbak a következők: A-, B7- (azaz biotin vagy H-vitamin), C-, D-, E-vitamin, illetve a vas, a cink és a fehérjék. (Korábban ebben a cikkben írtunk ezekről még részletesebben.)
2. Jó dolog a hő, de csak módjával!
Figyelem! Az, hogy a hajszárítózás jobb módszernek bizonyul a szabad levegőn szárításnál, nem azt jelenti, hogy mostantól agyba-főbe fújjuk forró levegővel a tincseinket! Érdemes így is a lehető legkevesebb idő alatt letudni ezt a folyamatot, azaz mielőbb minél több víztől megszabadítani a hajat – hőhatás nélkül. Hogy ezt hogyan csináljuk? Általában törölközővel. Töröljük át a hajat, nyomkodjuk ki belőle a nedvességet óvatosan.
Ne dörzsölgessük, hisz épp azt szeretnénk elérni, hogy a lehető legkevésbé roncsolódjanak a hajszálak!
Ezután rázogassuk meg a fejünket, majd hajtsuk oldalra, és a kezünkkel csapkodjuk át a lelógó tincseket!
3. Egy kis extra védelem
Mielőtt bekapcsolnánk a hajszárítót, még egy lépést érdemes megtennünk: kenjük be a hajvégeket tápláló hővédő krémmel vagy olajjal!
4. Éljen a közepes fokozat!
Végre indulhat a hajszárítózás! Ha az eszközünkön van ilyen, használjuk a közepes hőfokozatot. Ez elég meleget ad ahhoz, hogy viszonylag gyorsan megszáradjon a haj, de nem túl forró, így kevésbé rongálja a hajhagymákat.
5. Tudni kell abbahagyni
Közepes fokozat használatakor is fontos, hogy ne vigyük túlzásba a szárítást. Amikor már simának és kellően száraz felületűnek érezzük hajszálainkat, a munkát elvégzettnek tekinthetjük. Ha ez a veszély egyáltalán nem fenyeget, mivel eleve nincs is időnk a teljes hajkoronánk megszárítására, a folyamatot a hajtöveknél kezdjük, az egészséges frizura szempontjából ugyanis azon terület szárazsága a legfontosabb.
Kapcsolódó: Ezért nem szabad vizes hajjal aludni
Kiemelt kép: Getty Images