A szív- és érrendszeri betegségek világszerte az egyik vezető haláloknak számítanak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 17 millió ember életét követelik.
A tudomány folyamatosan vizsgálja, hogy az életmódbeli változások miként hatnak az egyes betegségek kockázatára és tüneteire. Egyre több kutatás pedig arra világít rá, hogy sokszor az egyszerű, mindennapi étkezési szokások szerepet játszhatnak a betegségek megelőzésében.
Már a reggelivel kipipálhatjuk
Egy új ausztrál kutatás szerint a tojás rendszeres, mérsékelt fogyasztása – már heti egy tojás is – segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozás kockázatát.
A Monash Egyetem kutatói több mint 8700, 70 év feletti felnőttet követtek nyomon, és az eredmények azt mutatták, hogy azok a személyek, akik heti egy és hat tojás között fogyasztottak, 29%-kal alacsonyabb kockázatot mutattak a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos halálozás tekintetében, mint azok, akik ritkábban vagy soha nem fogyasztottak tojást.
A tojás igazi kincs az élelmiszerek között
Kedvenc reggeli ételünk számos esszenciális tápanyagot tartalmaz, amely hozzájárul az egészséges szív- és érrendszer fenntartásához. Nem csupán finom, de a tojás
gazdag fehérjében, B-vitaminokban, folsavban, telítetlen zsírsavakban, valamint zsírban oldódó vitaminokban, mint az A, D, E és K vitamin.
Ezen kívül kolint és számos ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az idegrendszer működéséhez, az agy egészségéhez és a sejtek regenerációjához.

A tojás számos esszenciális tápanyagot tartalmaz (Fotó: Getty Images)
De mi a helyzet a koleszterinnel?
Bár a tojás fogyasztása korábban aggodalmat keltett a magas koleszterinszinttel küzdő emberek körében, mostanra inkább úgy gondolják a szakértők, hogy a mérsékelt tojásfogyasztás nem növeli a szívproblémák kockázatát, sőt, még előnyös is lehet a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
A kutatás külön figyelmet szentelt azoknak a résztvevőknek is, akik magas koleszterinszinttel, úgynevezett diszlipidémiával élnek. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a diszlipidémiás résztvevőknél, akik hetente fogyasztottak tojást, 27%-kal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálozás kockázata, mint azoknál, akik ritkán vagy soha nem ettek tojást.
Ez arra utal, hogy a diszlipidémia jelenléte nem befolyásolja a tojásfogyasztás egészségügyi előnyeit, és hogy a tojás beillesztése az étrendbe hasznos lehet még azok számára is, akik szív- és érrendszeri rizikófaktorokkal küzdenek.
Jó hír az idősebbek számára
A kutatás különösen fontos az idősebb felnőttek számára, akik gyakran szembesülnek szívbetegségekkel és más egészségügyi problémákkal. Az eredmények azt sugallják, hogy a tojás fogyasztása segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségekből származó halálozás kockázatát idősebb korban is, és hogy a tojás beillesztése a napi étkezésekbe fontos része lehet az egészségmegőrzésnek.
A heti hét tojás fogyasztása biztonságosnak tekinthető, amint azt az Amerikai Szív Szövetség is javasolja. Az európai irányelvek országonként eltérőek, de a tojás mértékletes fogyasztása mindenképpen egészséges és tápláló választás.
Ez a szívbetegség tipikus jele az arcon
Kiemelt kép: Getty Images