narancs

Így érdemes tárolni a narancsot, hogy sokáig friss maradjon

Mint a legtöbb kemény héjú citrusféle, a narancs sem romlik meg egykönnyen. Megfelelő tárolás mellett azonban a megszokottnál is hosszabb ideig elállhat. Neked sem kenyered a pazarlás? Mutatjuk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből az igazán sokoldalú gyümölcsből!
  • A narancs a tartósabb gyümölcsök közé tartozik. 
  • Az eltarthatósági ideje mégis lényegesen hosszabb lehet, ha megfelelő körülmények között tároljuk. 
  • Mutatjuk, hogyan maradhat hetekig, sőt, akár hónapokig is lédús a narancs.

A narancs a gyümölcsök szupersztárja: alacsony kalóriatartalmú, mégis rendkívül tápláló, számos vitaminban és rostban gazdag citrusféle, ami édes és sós receptekkel egyaránt működik, de salátákhoz, húsokhoz adva, magában fogyasztva is isteni.

Nem beszélve arról, hogy természetes hangulatjavítóként is bevethető. A narancs ugyanis C-vitaminban bővelkedik, ami részt vesz a neurotranszmitterek, köztük a szerotonin szintézisében, amely köztudottan kulcsszerepet játszik a hangulatszabályozásban is. Ráadásul akkor sem lőhetünk mellé vele, ha csak illatozzuk, hiszen a héjában található aromás vegyületek bizonyítottan energetizálnak és oldják a szorongást.

Így lesz hetekig friss az egész narancs

Jól járunk tehát, ha mindig rendelkezésünkre áll otthonunkban némi citrusféle. De hogyan tárolhatjuk jól a narancsot, hogy hetekkel később is friss, lédús maradjon?

Kapcsolódó: Miért érdemes narancsot enni a zuhany alatt?

Vastag héjának hála az egész narancs szobahőmérsékleten egy hétig is eláll, így nyugodt szívvel tárolhatjuk a pulton vagy a kamrában, amennyiben pár napon belül elfogyasztanánk. Más gyümölcsökkel azonban nem érdemes vegyíteni, a narancs ugyanis érzékeny a gyümölcsökből felszabaduló érési gázokra, ami idő előtti romlást és penészesedést eredményezhet.  

1. Tedd a narancsokat hűtőbe!

Lévén, hogy a narancs mediterrán gyümölcs, sokan nem is gondolnánk, hogy a hidegben valójában jobban érzi magát. Amennyiben meghosszabbítanád az eltarthatósági idejét, irány a hűtőszekrény, itt tárolva a narancs ugyanis több mint egy hónapon át olyan friss maradhat, mint újkorában. És ez még nem minden!

narancs

A szeletelt vagy gerezdekre szedett narancsot másképp kell tárolni, mint az egészben hagyott gyümölcsöt (Fotó: Unsplash)

2. A fagyasztás is jó megoldás

Ha úgy érzed, nem bírsz el a beszerzett narancsmennyiséggel, a gyümölcsöt fagyasztóba is teheted, ahol a frissessége akár egy évig is kitarthat. Először is, hámozd meg a gyümölcsöt, vagy mosd meg alaposan a héját, amennyiben nem szeretnél megszabadulni tőle! Tedd az egész narancsokat egy dátumcímkével ellátott, fagyasztásra alkalmas tasakba, nyomkodd ki a zacskóból a levegőt, és már mehet is a fagyóba!

A tápanyagtartalom a fagyasztás miatt valamennyivel kevesebb lesz, a gyümölcsöt azonban így is felhasználhatjuk bármihez. Így még mindig ezerszer jobban járunk, mintha a gyümölcseink megromlottak volna, hiszen nem pazaroltunk, illetve a pénzünket sem dobtuk ki az ablakon.

Kiönteni pedig a maradék narancslevet sem kell, hiszen jégkockatartóban tárolva később is felhasználhatjuk.

A lé térfogata fagyasztás hatására megnő, ezért mindig ügyelj arra, hogy ne töltsd túl a tartót vagy tárolót! A lefagyasztott narancslevet felengedheted szobahőmérsékleten vagy hűtőben, de közvetlenül is felhasználhatod italokhoz és turmixokhoz.

Így tárold a gerezdekre szedett narancsot!

Maradék narancs esetén az eltarthatósági idő lényegesen rövidebb. Ebben az esetben csomagold be szorosan a narancsszeleteket vagy gerezdeket egy fóliába, a becsomagolt maradékokat helyezd el egy légmentesen záródó edénybe, majd tedd az egészet hűtőszekrénybe, ahol a szeletek így 3-4 napig lédúsak maradhatnak.

Ha szeretnéd, a maradék narancsot szintén lefagyaszthatod. Első lépésként helyezd egymás mellé a szeleteket vagy gerezdeket egy tálcán, ügyelve arra, hogy ne érjenek egymáshoz. Tedd az egészet 3-4 órára a fagyasztóba, és ha ezzel is megvagy, a narancsdarabokat átrakhatod egy légmentesen záródó fagyasztózacskóba. A maradékok így akár egy évig is frissek maradhatnak.

Ha a narancson zúzódásokat, penészfoltokat látunk, és ha a héját is puhának találjuk, ne tegyük a hűtőbe és ne fagyasszuk le! Ebben az esetben sajnos a kidobás a legjobb opció.

Kapcsolódó: Ezért árulják a krumplit és a narancsot piros hálóban

Kiemelt kép: Getty Images