- Mennyi idő után indulnak szaporodásnak a baktériumok a nedves ruhákon?
- A ruhák frissessége a mosógép állapotán is múlik.
- Kellemetlen szagot árasztanak a ruhák? Mutatjuk, hogyan mosd ki őket újra!
Ha sok nedves dolog tömörül össze egyetlen zárt, meleg térben, a mikrobiológusok szerint átlagosan 8-12 órának kell eltelnie ahhoz, hogy szaporodni kezdjenek a penészes, dohos szagot árasztó baktériumok.
A mosógép belsejében is hasonló a helyzet. A körülmények ugyanis kifejezetten kedveznek a mikrobáknak még akkor is, ha a nagyjuk elpusztult a mosószer, a víz és a hő hatására. Vagyis, ha hosszú időre elfelejtettük kiteríteni a ruhákat, kénytelenek vagyunk számolni a penészgombákkal, amelyek nemcsak a ruhákat, de magát a mosógépet is megfertőzhetik.
Nem beszélve arról, hogy a hosszan tartó nedvesség a szövet minőségének sem kedvez. A rostok gyengülnek, nyúlnak, különösen, ha ruháink természetes anyagokból; lenvászonból, gyapjúból vagy pamutból készültek.
Mikor kell újra kimosni a ruhákat?
Nem vagy biztos a dolgodban, és a vizet, áramot sem pazarolnád? A legkézenfekvőbb módszer az, ha megszagoljuk a ruhákat.
Amennyiben dohos szagot érzünk, nincs mese, újra kell indítani a mosógépet.
Ha hajlamosak vagyunk megfeledkezni a teregetésről, érdemes olyan illat- és vegyszermentes mosószert, öblítőt használni, ami nem fedi el a penészgomba jeleit – így könnyebben megállapítható, hogy terjedésnek indultak-e a baktériumok. De mi történik abban az esetben, ha valami – például nátha vagy allergia – miatt nem érzünk szagokat?

Ha büdösek a ruháink, sajnos újra kell indítani a mosást – és érdemes beállítani egy emlékeztetőt is, illetve akkora időzíteni a mosást, amikor biztosan tudjuk, hogy otthon leszünk (fotó: Getty Images)
Kapcsolódó: A foltos ruhát magas hőfokon kell mosni? – Általános tévhitek a mosásról
Ha a textil tapintásra nyálkás, ragacsos, biztosak lehetünk a baktériumok és gombák jelenlétében – ez főként a vastagabb anyagokon figyelhető meg könnyebben, különösen akkor, ha ruhaneműink napok óta a dobban vannak. A ruhákon továbbá a sárgás, zöldes, szürkés elszíneződések, foltok jelzik a penész jelenlétét, amennyiben túl sokáig időztek a gépben.
De sok múlik a hőmérsékleten és a páratartalmon is, ezért az általános konszenzus szerint hűvösebb időben 8-12 óra, melegebb, párás környezetben 4-6, nagyon meleg időben – például nyáron – 2-3 óra is elég lehet ahhoz, hogy szaporodásnak induljanak a baktériumok.
Így mosd ki újra a ruhaneműket
- Válaszd az előáztatás funkciót! Ha régebbi mosógéped van és nincs erre lehetőséged, egy lavórban, egy-egy csésze ecet és szódabikarbóna hozzáadásával is beáztathatod a ruhákat. E két házi csodaszer nagyszerű módja a fertőtlenítésnek, a szövetek lágyításának és a szagok semlegesítésének.
- A ruhák újramosásakor használj ugyanannyi mosószert és öblítőt, mint az első alkalommal!
- A zoknikat, alsóneműket 60, esetenként 90 Celsius-fokon is moshatjuk, minden más ruhanemű számára a 40 Celsius-fok a legjobb megoldás.
- Erős szennyeződés vagy penész esetén fertőtlenítő hatású mosószeradalék és magas hőfok ajánlott.
- Ha lehetséges, érdemes mindent a napon szárítani, az ultraibolya sugarak ugyanis a megmaradt baktériumokat is segítenek elpusztítani.
Ne feledkezz meg a mosógépről sem!
Ruháink frissessége részben a mosógépen is múlik, hiszen ha rég nem tisztítottuk ki alaposan, a baktériumok is gyorsabban terjedhetnek egy-egy elfeledett mosás során. A bent maradt ruhaneműkről származó mikrobák a dobban is felhalmozódhatnak, és könnyen penészképződést okozhatnak, különösen a gumitömítéseken és a tömlőkben.
A levegő keringése megelőzi a bajt, ezért két használat között mindig hagyd nyitva a mosógép ajtaját és adagolóit is!
Időben kiteregetsz, ám a ruháid mégis dohosak? A szag minden bizonnyal a mosógépből árad, ebben az esetben tehát a dobot is szükséges kitisztítani, amit egy üres, magas hőfokú mosási ciklus lefuttatásával, illetve néhány csepp ecettel, szódabikarbónával vagy mosogatószerrel tehetsz meg. A tisztítás során ne felejtsd el alaposan kitisztítani a mosószeradagoló-fiókot is!
Ha igazán biztosra mennél, a folyamatot 3-6 havonta érdemes megismételni – így nemcsak a baktériumok és kellemetlen szagok terjedésének szabhatunk gátat, de a mosógépünk élettartamát is növelhetjük. Bent felejtett ruháinkon ráadásul lassabban indul meg a baktériumképződés is, vagyis rendszeresen tisztított gép esetén ruhaneműink hosszabban is elidőzhetnek a dobban, mielőtt bebüdösödnének.
Kapcsolódó: Ha így takarítod, kívül-belül ragyogni fog a mosógép
Kiemelt kép: Getty Images