Ha létezne egy olyan csodabogyó, ami egyszerre táplálja a bőrt, védi az agyat, javítja a memóriát, csökkenti a gyulladásokat, és még jó ízű is, marokszámra szedné mindenki, nem igaz? A helyzet az, hogy a szóban forgó kapszula létezik – méghozzá teljesen természetes formában. Nem kell rá vagyonokat költeni, nem kell pepecselni a használatával, ráadásul majd mindenhol beszerezhető.
Az „öregedés természetes folyamat”… „az életkor csak egy szám”… „mindenki annyi éves, amennyinek érzi magát” – a legtöbben ilyen és ehhez hasonló mantrákkal nyugtatgatjuk magunkat, amikor épp felgyorsulni érezzük az időt. Persze tény, hogy az égvilágon semmi szégyellni való nincs az öregedésben, és az elfogadás nagyon fontos. De azért valljuk be azt is, hogy a legtöbben nem szeretnénk látványosan, pláne gyorsan megöregedni.
Nem is annyira éveink számát lenne jó letagadni, elég lenne, ha a fakó bőr, az eltompuló gondolat és a fáradékony test rémét űzhetnénk el jó messzire. A legtöbben különféle bőrápolókban, táplálékkiegészítőkben, vagy épp szépészeti beavatkozásokban keressük az örök fiatalság titkát. Pedig az egyik leghatékonyabb fiatalító eszköz ott van – vagy legalábbis ott kellene, hogy legyen – a kamrában is.
A csodálatos dió
A dió az egyik legősibb kultúrnövényünk, fája méltóságteljes megjelenésével a vidéki porták egyik legmeghatározóbb dísze évszázadok óta. Nemcsak termése, de a diófából készült bútorok, szerszámok révén is igencsak megbecsült növény.
Hazánkban a dió már a középkor óta fontos része a mezőgazdaságnak és a konyhai kultúrának is. Annál is inkább, mert a hazai éghajlat is kedvez neki: a dió különösen az Alföldön és a Dunántúlon elterjedt, de szinte minden falusi kertben megtalálható ez az értékes csodát termő fa.
A diónak már az ókorban is gyógyhatást tulajdonítottak, felismerve az értékes olajaiban rejlő potenciált, fogyasztását általánosan javasolták roboráló kúrákhoz. Különösen érdekes az is, hogy a dió alakja az emberi agyra emlékeztet, és hogy a hasonlóság nem a véletlen műve.
A dióbél nemcsak formailag olyan, mint az emberi agy, de valóban támogatást nyújt az agyműködéshez.
És ez még mindig nem minden. Mivel a dió omega-3 zsírsavakban, polifenolokban, E-vitaminban és különféle antioxidánsokban is gazdag, gyakorlatilag egyfajta szépségkapszula, aminek összeállításáért a természetnek lehetünk hálásak.
Kapcsolódó: Képzeld, a dió még az álmatlanságot is elűzi!
A szépítő dió
A dió olajainak egyik fő összetevője, az ugynevezett alfa-linolénsav (ALA), egy növényi eredetű omega-3 zsírsav, amely erőteljes gyulladáscsökkentő hatással bír. A gyulladás – tudjuk jól – sokszor szinte észrevétlenül öregít: nemcsak a bőrt, de a szöveteket, az agyat, a szívet is erodálja, ezért minden, ami véd ellene, potenciálisan egészségesebbé és szebbé tesz.
Az ALA – a rövidítést biztosan láttad már méregdrága kencéken – például segít fenntartani a bőr rugalmasságát, és megvédi a sejteket az oxidatív stressztől.
Ez utóbbi felelős például a ráncok kialakulásáért, a bőr fakulásáért, vagy a rugalmasság elvesztéséért. Jó, ha valami segít felvenni a harcot ezek ellen, nem igaz?
A dió E-vitamintartalma sem elhanyagolható – ez a zsírban oldódó antioxidáns védi a sejtmembránokat, és különösen hasznos a bőr felszínén kialakuló károsodások ellen, amiket például UV-sugárzás vagy légszennyezés okozhat.

A diófélék rendkívül egészségesek és még a szépséget is segítenek megőrizni (Fotó: Pexels)
Az agynak is jó ám a dió!
Az öregedés nemcsak kívül, de belül is folyamatosan zajlik: az agyműködés lassulása, a szív- és érrendszeri problémák, az inzulinrezisztencia vagy a hormonális változások mind-mind az évek múlásának jelei, és lehetünk akármilyen fiatalosak kívülről, ha a belső egészségvédelemmel nem törődünk. Szerencsére a dió egyfajta univerzális védőpajzsként is működik, ha az öregedés káros hatásainak kivédéséről van szó.
Omega-3 zsírsavainak köszönhetően segíti a kognitív funkciók megőrzését – vagyis ha sok diót fogyasztunk, gyorsabban gondolkodunk, jobb marad a memóriánk, és csökken a demencia kockázata is. A diónak magas a polifenol-tartalma: ezek az anyagok védik az idegrendszert és javítják az agyi keringést.
A dió úgynevezett fitoszteroljai révén támogatja a hormonháztartást is,
ami különösen fontos lehet ez a változókor körüli időszakban, amikor a hormonális egyensúly felborulása gyakran együtt jár a gyorsabb öregedéssel.
A dió emellett gazdag B-vitaminokban (ezek elengedhetetlenek az idegrendszer működéséhez és a sejtek regenerációjához), magnéziumban és káliumban (amik támogatják az izomműködést és a szívritmust), továbbá rézben és mangánban, amik kulcsfontosságúak a kollagéntermeléshez, azaz a bőr feszességéhez és a csontok szilárdságához. Van egyáltalán olyan szépségvédő anyag, amit a dió nem tartalmaz?
Mennyi diót együnk?
Ahhoz, hogy kihasználjuk a dió áldásos hatásait, nem kell kilószám enni ezt az egyébként igen kalóriadús finomságot. Napi egy kis maréknyi (kb. 5–7 szem) bőven elég az áldásos hatások kihasználásához. A diót lehet önmagában fogyasztani, de zabkásába tenni, salátára szórni, smoothie-ba turmixolni vagy akár süteménybe sütni is remek ötlet, a lényeg, hogy rendszeresen kerüljön a tányérunkra.
Ha szeretnénk egy kis plusz támogatást adni a testünknek az idősödéssel folytatott harcban, nem kell rögtön a legdrágább krémek vagy beavatkozások után kapnunk. A dió például természetes és rendkívül tápláló módja annak, hogy belülről erősítsük meg magunkat – testileg, szellemileg, lelkileg, és hogy külsőnk szépségét is a lehető legtovább megőrizzük.
Kapcsolódó: Főzni is érdemes olajos magvakkal!
Kiemelt kép: Getty Images