nők lapja gasztroesszé
Dragomán György: Kicsi kori paprikás krumpli, kerülőutakon
Középhosszú lére eresztve, a krumplikat villával kicsit megtörve szerettem enni, ha volt, akkor friss kenyérrel, ha nem, akkor pirítottal, és ha került tejföl, akkor azt is kértem bele, ha nem, akkor nem hiányzott, úgyis a krumpli kicsit torokkaparósan keményítős, sós-paprikás laktatóssága volt a lényeg, és az, hogy gyorsan túl lehetett lenni az ebéden, mehettem olvasni […]
Dragomán György4 perc
Ünnepi kacsazsíros-rozmaringos tepsis krumpli pár ravasz trükkel
Erre Heston Blumenthalnak van egy gyönyörűen bonyolult és ízletes receptje, amelyben élvezettel magyarázza, hogy a krumpli attól ropogós, ha a felszínén mikroszkopikus egyenetlenségek keletkeznek, amiket aztán sütéskor bevon a zsír, úgyhogy a krumplimorzsák olyan ropogósra sülnek, mintha zsemlemorzsába forgattuk volna mindegyiket. Sokat kísérleteztem én magam is az ideális módszerrel, aztán arra jutottam, hogy a megoldás […]
Dragomán György3 perc
Gasztroesszé – Dragomán György: Igazi pisztáciafagylalt
Pisztáciát pucolunk a kisebbik fiammal, könnyű dolgunk van, mert ez az adag eredetileg is héj nélkül érkezett, de csináltuk már rendes héjasból is, akkor persze dupla munka a pucolás. Előbb a csonthéjat kell szépen lepattogtatni róla, aztán jöhet a forrázás, merthogy a csonthéjból kibontott pisztácián még ott a szürkésbarna héj, ahhoz, hogy előbukkanjon a smaragdzöld […]
Dragomán György3 perc