Hála a tudománynak, mára egyértelművé vált, hogy a biológiai életkor nem minden esetben van összekapcsolva a kronológiai életkorral, így manapság egyre több kutatás szól arról, hogy miként lehetne visszafordítani a stresszhatások – például betegségek, elhízás, terhesség és baleseti műtéti kezelések – által előidézett biológiai öregedést.
Te sem érzed magad olyan idősnek, mint amennyit már megéltél, vagy épp a fordítottját tapasztalod, miszerint sokkal idősebbnek tűnik a tested, és sokkal gyorsabban öregszik, mint ahogyan belülről érzed magad? Nos, a biológiai és a kronológiai életkör között éppen ez a különbség. Az emberi test biológiai életkora pedig sokkal több, mint egy érzés: jelei megtalálhatók a DNS-ünkben a kromoszómákba vésődve, vagy ahogyan egy új, idei tanulmány is sugallja, az agyi kapcsolatokban.
Mediterrán diétával a karcsúságnál is többet nyerhetünk
Az izraeli Ben-Gurion Egyetem nemrégiben közzétett tanulmánya szerint a zöldségekben, a tenger gyümölcseiben és a teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrend – vagyis a mediterrán diéta – az agyi, illetve biológiai öregedésre is hatással lehet. A kutatók ugyanis megfigyelték, hogy az ekkor bekövetkező testsúly-csökkenés lassítja az agyi öregedés azon formáját, ami jellemzően elhízás következtében jelentkezik.
A tanulmányban a kutatók 102 túlsúlyos résztvevő agyát képezték le, akik egy nagyobb klinikai vizsgálatban vettek részt Izraelben. A felmérések megkezdése előtt egyszer, majd 18 hónap elteltével ismét MRI-agyszkennelést végeztek, illetve a májfunkciókat, a koleszterinszintet és a testsúlyt is ellenőrizték. A jelentkezőket eközben három csoportra osztották: az első csoport klasszikus mediterrán étrendet követett – sok diófélével, hallal és vörös húsok helyett csirkehússal –, a második csoport ugyanezt némi hozzáadott extrával (például zöld teával a polifenolok, vagyis az egészségre előnyös hatással bíró, zöldségekben is megtalálható vegyületek miatt), míg a harmadik csoport kevésbé mediterrán, de egészséges táplálkozási irányelveken alapuló étrendet követett.
A vizsgálat résztvevői a meghatározott táplálkozási irányelvek segítségével átlagosan körülbelül 2,3 kilogrammot fogytak, az MRI-felvételek pedig láthatóvá tették, hogy minden egyes 1%-os testsúly-csökkenés csaknem 9 hónappal mutatta fiatalabbnak az agyat.
Hogy az agyi kapcsolatokban bekövetkezett változások valóban az agyműködés javulását jelentik-e, azt egyelőre még nem lehet biztosan tudni. Agyi kapcsolataink egy bonyolult hálózati rendszer részei, amit a tudomány még csak nemrégiben kezdett feltérképezni. Ami azonban biztos, hogy az agy lassabb öregedésének jelei a májzsír alacsonyabb szintjével és a koleszterinszint javulásával is összefüggésbe hozhatók – kiváltképp a klasszikus mediterrán étrendet követők esetén, ami viszont bizonyítottan pozitív hatással van az időskori memóriaműködésre.
„Tanulmányunk rávilágít az egészséges életmód fontosságára, beleértve a feldolgozott élelmiszereket, édességeket és cukrozott italokat is, melyek az agy egészségére is káros hatással vannak”
– magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Gidon Levakov agykutató.
Ami viszont a tanulmány körülményeit illeti, nem árt megjegyeznünk, hogy a résztvevők többsége férfi volt, életmódbeli szokásaikról pedig egy online kérdőívet töltöttek ki, ami mutathat némi eltérést a valósággal, amennyiben nem mindenre tudtak pontosan visszaemlékezni. Ami pedig a fogyást illeti, nem volt elég pusztán csak diétázni és egészséges ételeket fogyasztani: a résztvevők a kutatóktól ingyenes edzőtermi bérletet is kaptak, így a testmozgás is tényező volt a testsúly csökkenésében.
Ezt tedd a kosaradba, ha áttérnél minden idők
legkönnyebben tartható diétájára
Nemrég a Semmelweis Egyetem új tanulmányából kiderült, hogy a mediterrán diétához hasonló, magas fehérje-, vitamin- és antioxidáns tartalmú, friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint ómega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel javul az elsősorban dohányosokat érintő krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők életminősége, általános közérzete.
Ezzel szemben a nyugati étrendre jellemző magas telített zsírsavbevitel (pl. feldolgozott, tartósított húsipari termékek) fokozhatja a légúti gyulladást, és rontja a betegség kimenetelét is. De nemcsak emiatt érdemes megfontolnunk a mediterrán étrend előnyeit.
Ami az egészséges és kiegyensúlyozott étkezést illeti, a szakértők egyetértenek abban, hogy a mediterrán diéta a leghatékonyabb: már azzal is segít, ha csak egyetlen elemét építjük be az étrendünkbe, diabétesz esetén is kitűnően teljesít, és mivel ízletes és laktató összetevőkből áll, sokan inkább életmódként, mintsem diétaként tekintenek rá. Feldolgozott élelmiszereket pedig aligha találunk benne: ha a kosarunkba például bulgur, zab, teljes kiőrlésű péksütemény, natúr görög joghurt, olívaolaj, sok zöldség és gyümölcs, olajos magvak, fetasajt, parmezán, csirke- és halfélék kerülnek, illetve kerüljük a cukrozott és finomított élelmiszereket, máris sokat tettünk az egészségünkért.
Nemrég egy mumusnak kikiáltott, tiltólistás ételről derült ki, hogy nem is hizlal – aminek ráadásul a mediterrán étrendhez is köze van. Kattints ide, ha tudni szeretnéd, hogy mi az, ami mégsem függ össze a súlygyarapodással!
Kiemelt kép: Getty Images