Étterem étel élelmiszer biztonság rendelés

4 étel, amit a szakértők nem rendelnek étteremben

Az éttermek látványos étlapjaik és ínycsiklandó fogásaik révén csábítanak minket, de van néhány étel, amit a szakértők határozottan nem ajánlanak.

Az étteremben való étkezés élvezetes és kényelmes, de vannak olyan ételek, amelyekkel kapcsolatosan a szakértők óvatosságra intenek. Éppen ezért az étkezés öröme mellett fontos figyelmet fordítani arra, hogy milyen fogásokat is rendelünk.

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek és az étteremipar bennfentesei szerint ugyanis léteznek olyan alapanyagok, amelyeket jobb elkerülni, mert magasabb kockázatot hordoznak az ételmérgezés vagy más egészségügyi problémák szempontjából.

De nézzük, melyek ezek és mik a potenciális kockázataik!

Steak Tartare, tatár bifsztek

bifsztek beef tartare

Fotó: Canva

Ez a francia bisztrókban és a hazai éttermekben is népszerű nyers, fűszerezett marhahús egyes szakértők szerint kockázatos lehet, főleg ha nyers tojással van kombinálva. A marhahús feldolgozása során előfordulhat, hogy a nyers hús érintkezik az állat beleinek tartalmával, és a megfelelő hőkezelés nélkül ezek a potenciális veszélyforrások megmaradhatnak. A nyers tojás fogyasztása pedig szalmonellavírus-fertőzéshez vezethet, ami különösen a gyermekeknél, időseknél és a legyengült immunrendszerű embereknél okozhat gondot, ezért a szakértők azt javasolják, hogy kerüljük az ezt tartalmazó fogásokat és desszerteket, és inkább válasszunk alaposan hőkezeltet.

Nyers csírák

csíra

Fotó: Canva

Az alfalfa (más néven takarmánylucerna), lóhere, mungó- és más babcsírák bár táplálóak, gyakran kapcsolódnak élelmiszerrel kapcsolatos megbetegedésekhez. A nedves körülmények között termesztett csírák ugyanis magas mikrobiális kockázatot hordoznak, és a mosás sem távolítja el teljesen a lehetséges kórokozókat.

Nyers kagylófélék, különösen az osztriga

osztriga

Fotó: Canva

A nyers kagylók és osztrigák híresek ízükről és állítólagos potencianövelő hatásukról, mégis óvatosságra intenek a szakértők, ha ezekre fájna a fogunk. A nyers kagylók és osztrigák híresek jellegzetes ízükről és állítólagos potencianövelő hatásukról, mégis óvatosságra intenek a szakértők, ha ezekre fájna a fogunk. Az ún. vibrio-baktériumok és egyéb kórokozók miatt a tenger gyümölcseinek fogyasztása fokozott óvatosságot igényel. Ezek a kórokozók jellemzően rosszul megfőzött, nyers kagylók elfogyasztásával jutnak az ember szervezetébe, és okoznak legtöbbször enyhe, magától elmúló tüneteket, de akár a természetes vizekben úszva is megfertőzödhetünk velük. Azonban ha a vibrio-baktériumok a nyílt sebbe kerülnek, akkor nekrotizáló fasciitist okozhatnak, amelyet néha „húsevő” betegségnek is neveznek.

Nyers tej

nyers tej

Fotó: Canva

Noha a pasztőrizálatlan, azaz hőkezelés nélküli tej és tejtermékek több helyen még mindig elérhetőek, a szakértők óvatosságra intenek a fogyasztásukkal kapcsolatosan. A nyers tej ugyanis olyan baktériumoknak lehet kitett, mint a szalmonella, E. coli, Brucella, Campylobacter és Listeria, amik súlyos betegségeket okozhatnak, így nem érdemes kockáztatni.

A biztonságosan elkészített és megfelelően tárolt ételek, valamint a tiszta és jól működő vendéglátóhely kiválasztása kulcsfontosságú a kellemes és egészséges étkezéshez. Éppen ezért érdemes mindig szem előtt tartani a szakértők tanácsait, hogy minimalizáljuk az ételmérgezés vagy más egészségügyi problémák kockázatát.

Nem ízlik a megrendelt étel? Idekattintva megtudhatod, hogyan küldd vissza.

Kiemelt kép: Canva