orok-vegyi-anyag-gyumolcs-zoldseg

Ezen gyümölcsök és zöldségek többségében található örök vegyi anyag

Aggasztó eredményre jutottak a kutatók.
  • Micsoda az örök vegyi anyag és milyen hatással lehet a szervezetünkre?
  • Brit kutatók a legtöbbet fogyasztott gyümölcsökben és zöldségekben találtak örök vegyi anyagokat.
  • Egyre többen hívják fel a figyelmet a PFAS-ek veszélyeire.

A leggyakrabban fogyasztott gyümölcsökben és zöldségekben találtak örök vegyi anyagként elismert toxinokat brit kutatók. Vizsgálatok szerint a 2022-ben boltokba került élelmiszerek közül szinte mindegyikben találtak különböző növényvédő szerekből származó örök vegyi anyagokat, azaz PFAS-eket (perfluor-alkil és polifluor-alkil anyagokat).

Az örök vegyi anyagoknak nevezett PFAS-ek fő tulajdonsága, hogy évszázadok alatt sem bomlanak le. Így egyre inkább felhalmozódhatnak szervezetünkben, végeredményben pedig akár meg is betegíthetnek minket.

Több korábbi kutatás is összefüggést talált ugyanis az örök vegyi anyagok és súlyos egészségi állapotok (rák, meddőség stb.) kialakulásával.

Ezekben az élelmiszerekben a legtöbb az örök vegyi anyag

A brit környezetvédelmi minisztérium legutóbbi jelentése az Egyesült Királyság ellátási láncaiban kapható élelmiszerek több mint 3300 mintáját vizsgálta mintegy 401 növényvédőszer-maradványra. A szóban forgó vizsgálatban az eper végzett aranyérmesként: 120 vizsgálati minta 95%-a tartalmazott örök vegyi anyagot.

Második lett a szőlő (109 vizsgált minta 61%-ával), majd a cseresznye (121 minta 56%-ával). Ezután következett a spenót (96 minta 42%-ával) és a paradicsom (96 minta 38%-ával). Az őszibarack, az uborka, a sárgabarack és a bab esetében a minták legalább 15%-a tartalmazott PFAS-eket – derült ki az elemzésből.

orok-vegyi-anyag-gyumolcs-zoldseg

A vizsgálat szerint szinte minden epermintában volt örök vegyi anyag. (Fotó: Getty Images)

A jelentés mindenesetre hangsúlyozza, hogy az örök vegyi anyagok jelenléte az élelmiszerekben még nem jelenti azt, hogy azok teljes bizonyossággal meg is betegítik fogyasztójukat. Más szakértők azonban nem teljesen értenek egyet ezzel a kijelentéssel. Szerintük azért is nagyon aggasztóak az eredmények, mert azokba az élelmiszerek csomagolásáról a gyümölcsökbe és zöldségekbe esetlegesen belekerülő örök vegyi anyagokat nem is számították bele.

„Tekintettel arra, hogy egyre több kutatás hozza összefüggésbe PFAS-eket súlyos betegségek kialakulásával, mélységesen aggasztó, hogy

az Egyesült Királyság fogyasztóinak nem marad más választásuk, mint lenyelni ezeket a vegyi anyagokat, amelyek egy része hosszú ideig a szervezetükben maradhat

– jelentette ki Nick Mole, a kémiai növényvédő szerek által okozott károk kezelésén dolgozó, Pan UK nevű jótékonysági szervezet munkatársa. – Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az örök vegyi anyagok eltűnjenek az élelmiszerláncból.”

A Pan UK ennek értelmében felszólította a brit kormányt, hogy tiltsa be a jelenleg Nagy-Britanniában használatos 25 különböző PFAS használatát. (Ezek közül egyébként nem kevesebb mint hatot „nagyon veszélyesnek” minősítettek.) A szervezet szerint a kormánynak támogatnia kellene a gazdákat is abban, hogy a termesztés során biztonságosabb, fenntarthatóbb alternatívákat alkalmazzanak az örök vegyi anyagot tartalmazó növényvédő szerek helyett.

A kikerülhetetlen örök vegyi anyag

„Az örök vegyi anyagok olyan, teljes mértékben mesterséges eredetű vegyi anyagok, amelyek egy évszázaddal ezelőtt még nem léteztek a bolygón, mára pedig minden egyes sarkot beszennyeztek.

Nem adtuk a beleegyezésünket, hogy ezeknek a káros vegyi anyagoknak kitegyenek minket. Nem volt lehetőségünk ennek megakadályozására, és most évtizedekig együtt kell élnünk ezzel a mérgező örökséggel.

A legkevesebb, amit tehetünk, hogy betiltjuk a PFAS-ek használatát” – jelentette ki Dr. Shubhi Sharma, az élővilág káros vegyi anyagokkal szembeni védelméért dolgozó Chem Trust munkatársa.

Az örök vegyi anyagok nem csak ételeinkben, ruháink anyagában is jelen vannak már.

Kiemelt kép: Pexels