A bőrtípustól függetlenül jelentkező dehidratált, száraz bőr, valamint az azzal járó hámlás, viszketés és feszülés kifejezetten kellemetlen, és különösen a szeles napokon okoz bosszúságot. Bár tavasszal, az időjárás enyhülésével együtt a tünetek is csillapodhatnak, mégis érdemes komolyan vennünk, ha nem kellően hidratált a bőrünk, hiszen
a vízhiány hosszú távon sérülékenységhez, rosszabb esetben pedig akár bőrgyulladáshoz, ekcémához is vezethet.
A külső-belső hidratálás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, ugyanakkor azt sem árt szem előtt tartanunk, hogy a krémezés és a bő folyadékfogyasztás önmagában nem feltétlenül elegendő.
Száraz bőr ellen segíthet a jó táplálkozás
A halakban, lenmagban és olívabogyóban található ómega-3 zsírsav köztudottan erősíti a bőrt, általa a sejtek több vizet képesek felvenni, elősegítve, hogy a bőr visszanyerje feszességét. Ezek a táplálékok tehát kifejezetten jól jönnek száraz bőr ellen.
Ezen kívül az E-vitaminban gazdag dió védi a bőrt a sejtkárosodástól és az UV-sugaraktól, a telítetlen zsírsavakban gazdag avokádó kitűnő antioxidáns-forrás, a répa és az édesburgonya rendszeres fogyasztásából béta-karotint nyerhetünk, a zeller, az uborka és a görögdinnye pedig kiválóan hidratál.
Bőven van hát miből válogatnunk, ha belülről is szeretnénk hidratálni a bőrünket. Ugyanakkor olyan ételek és italok is akadnak, amelyekkel épp az ellenkezőjét érhetjük el ennek. Mutatjuk, mi mindent ajánlott elkerülni, illetve csak mértékkel fogyasztani bőrszárazság esetén!
1. Koffeines italok
Napi 2–4 csésze kávé még nem feltétlenül okoz bőrszárazságot, mivel a benne lévő víz gyakran ellensúlyozza a koffein dehidratáló hatását. Ha viszont a nap folyamán ennél is több kávét fogyasztunk, az nemcsak alvászavarokhoz, de akár bőrünk kiszáradásához is vezethet.
Napi 400 mg-nál több koffein (ez nagyjából négy csészényi kávét jelent) nyugtalanságot és szorongást is okozhat. A kialvatlanság pedig a bőrünk külső felszínén is megmutatkozik: a sötét szem alatti karikák mellett nemcsak csökkent hidratációval, de a bőr védelmét nyújtó vízzáró rétegek gyengülésével is számolhatunk.
2. Alkohol
Remélhetőleg mondanunk sem kell, hogy a túlzott alkoholfogyasztás milyen káros a szervezetnek. Ráadásul, mivel az alkohol szintén vízhajtó hatású, a bőr kiszáradását is okozhatja. És ez még nem minden! Az alkoholfogyasztás a szervezetünkben lévő természetes antioxidánsoknak sem kedvez, így bőrünk sokkal érzékenyebbé válhat az olyan káros környezeti ártalmakkal szemben, mint az ultraibolya sugárzás vagy a légszennyezés.
3. Magas sótartalmú ételek
Érdemes csínján bánni az ételek sózásával, a túlzott mértékű nátriumbevitel ugyanis könnyedén elvonja a bőr sejtjeiben található nedvességet. Száraz bőr esetén tehát jobb, ha visszafogjuk a sófogyasztásunkat.
Külön érdekesség viszont, hogy a só kívülről használva éppen ellenkezőleg hathat. A sót tartalmazó, vegyszermentes natúr kozmetikumok (például sószappanok) segíthetnek optimalizálni a sejtek nedvességtartalmát, valamint a bőr természetes pH értékét. Ráadásul különböző fertőzések, illetve ekcéma esetén is beválhatnak a bőrápolásban.
4. Hozzáadott cukros ételek
A túlzott cukorfogyasztást nemcsak a derékbőségünk, de bőrünk állapota is megsínyli, ugyanis kedvezőtlen hatással van szervezetünk kollagéntermelésére. A kollagén bőrünk tömegének majdnem 90%-át adja, többek között porcaink, ízületeink, csontjaink és a bőrünk egészségéért is felel. Minél alacsonyabb tehát szervezetünk kollagénszintje, annál nagyobb valószínűséggel lesz száraz a bőrünk is.
Figyeljünk oda tehát a szervezetünkbe bevitt cukor mennyiségére,
kerüljük az olyan magas cukortartalmú, feldolgozott élelmiszereket, amilyenek például az energiaitalok, a dobozos üdítők, a péksütemények, a dobozos gabonapelyhek, a csokiszeletek és szószok!
Az tehát, hogy mit eszünk és iszunk, a bőrápolásban is kiemelten fontos, hiszen a bőrszárazság bizonyos tápanyaghiányok – például A-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, cink és szelén – tünete is lehet. Ha gondoskodunk arról, hogy ezek a vitaminok és ásványi anyagok szerepeljenek az étrendünkben, az időszakosan jelentkező bőrszárazságot is megelőzhetjük.
Figyelem! A bőrpír és a hámlás a cukorbetegség egyik tünete is lehet, így ha rendszeresen tapasztalunk bőrszárazságot a melegebb hónapokban is, és hiába az odafigyelés, mégsem érzünk javulást, érdemes mihamarabb felkeresni kezelőorvosunkat!
Száraz bőr, ráncok, megereszkedés? A linken mutatunk 5 olyan ételt, amit minden nap fogyasztanunk kellene 40 felett!
Kiemelt kép: Getty Images