A hétköznapi rohanásban sokunknak fejtörést okoz a kellő mennyiségű rostbevitel (nagyjából 25-30 gramm naponta). Amennyiben nem szenvedünk allergiától, szerencsére a diófélék nassolása szuperegyszerű módja lehet annak, hogy megnöveljük a szervezetünkbe jutó jótékony élelmi rostok számát.
A natúr, sózatlan, cukrozatlan diófélék és magvak nagyszerű forrásai az egészséges, egyszeresen telítetlen zsíroknak, fehérjéknek, rostoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak és számos különféle vitaminnak. Ha könnyen csomagolható és gyors rágcsálnivalóra van szükséged, hogy átvészeld valamivel a napot két főétkezés között, és mindeközben persze az egészségedre és a testsúlyodra is figyelnél, a diófélékkel és magvakkal különösen nőként nem lőhetsz mellé – főleg, hogy még fogyást is segíthetik.
Diók és magvak, a női egészség támogatói
Amellett, hogy a diófélék finomak, nagyszerű magnéziumforrások is, tehát bizonyítottan jótékonyan hatnak az alvás minőségére. De nagy mennyiségben tartalmaznak értékes ómega-3 zsírsavakat is, melyek a gyulladáscsökkentésben támogatják szervezetünket. És ez még nem minden! Mutatjuk, milyen diófélék tesznek igazán jót a női szervezetnek – 40 felett pedig főleg!
1. Tökmag
Nagyjából napi 50 gramm elrágcsált tökmag különösen hasznos lehet a női szervezet számára, hiszen sokkal nagyobb százalékban tartalmaz esszenciális zsírsavakat, vasat és magnéziumot, mint bármely más dió- és magféle.
De külön nagyszerű, hogy a tökmag nagy mennyiségben tartalmaz cinket is, ami a menstruációs ciklus és a női hormonok szabályozása mellett a magzati fejlődést is támogatja várandósság idején. Sőt, a magnéziummal kiegészülve a csontritkulás megelőzésében, a húgyúti rendszer egészséges működésében és a normál sav-bázis egyensúly fenntartásában is nagy szerepe lehet – amennyiben natúr változatban fogyasztjuk.
Étrend-kiegészítők: ezeket szedjük feleslegesen
2. Napraforgómag
Bár a belőle készült étolaj nem a legjobb választás, maga a napraforgómag nagyszerű alakbarát nassolnivaló lehet a bikiniszezon előtt, ha a diétára és fogyásra helyeznénk nagyobb hangsúlyt.
Amellett, hogy bőségesen tartalmaz esszenciális zsírsavakat, fehérjéket, B1-, B2-, és E-vitamint, magas folsav-tartalmának köszönhetően a napraforgómag értékes tápanyagforrás a női szervezet számára is. Sőt, más diófélékhez és magvakhoz képest kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, magas foszfortartalmának köszönhetően pedig a szívet és a sejteket is kordában tartja, illetve védelmet nyújt a magas koleszterin, a vérnyomás és a székrekedés ellen is.
3. Kendermag
A kendermag igazi vitaminbomba: 3 evőkanálnyi 10 gramm fehérjét tartalmaz, így nem csak jóllakni segít, de olyan ásványi anyagokkal és vitaminokkal – például cinkkel, vassal, ómega-3, ómega-6 zsírsavval, E-, B1-, B2-, B3-, B6-vitaminnal, kalciummal, foszforral – is feltölti a szervezetünket, amelyekre a mindennapok során is szükségünk van.
A belőle sajtolt olaj ráadásul szuperül illik szinte mindenbe: salátákba, italokba keverve és húsokra, szendvicsekre locsolva egyaránt jól működik. Az pedig külön jól jön, hogy a kendermag nagyon könnyen emészthető, gyorsan felszívódik, enyhíti a bélbántalmakat és a menstruációs fájdalmakat, magas fehérjetartalmának köszönhetően pedig vegetáriánusként és vegánként is szuper alternatíva lehet állati fehérjék helyett.
4. Földimogyoró
Más diófélékhez képest a földimogyoró elérhetőbb és pénztárcakímélőbb választás – de nem csak ezért szeretjük. Magas rost-, egészséges zsír- és fehérjetartalma miatt jó barátunk lehet a fogyásban is, és olyan antioxidánsokat (például flavonoidokat) is tartalmaz, amelyek a rákos megbetegedések kockázatát is csökkentik.
Tanulmányok szerint a földimogyoróban az emberi szervezet számára legszükségesebb 20 aminosav is megtalálható, és nagyszerű természetes forrása a csodaszernek tartott Q10 koenzimnek is, ami az öregedés folyamatainak lassításában és a kollagéntermelődésben is segítségünkre lehet.
5. Fenyőmag
A fenyőmag szívbarát zsírokat, fehérjét, rostokat, vitaminokat és rengeteg vasat is tartalmaz, ami különösen előnyös lehet a női szervezet számára.
Ha diétázunk és sportolunk, kifejezetten hasznos lehet, hiszen a fenyőmagban lévő tápanyagok elősegítik a felesleges zsírmennyiség lebontását, miközben a teljesítőképességet és az izmok regenerálódását is fokozzák.
Hogy igazán életre kapjon az aromája, pirítsd le 1-2 perc alatt egy serpenyőben, majd bátran szórd meg vele a gyümölcs- és zöldségturmixokat, a házi pestót (amibe egyébként is kell), a joghurtot, a salátákat, a sülteket, a teljes kiőrlésű tésztaféléket és főzelékeket!
Az, hogy mi került a tányérunkra, alapjaiban határozza meg, hogy érezzük magunkat a bőrünkben, mennyire kerülnek el bennünket a betegségek. Mutatjuk, miket együnk a hosszú, egészséges életért!
Kiemelt kép: Pexels