- Az olyan magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök fogyasztásával, mint például az eper, csökkenthetjük a betegségek kockázatát.
- Naponta egy csésze eper javíthatja romló kognitív képességeinket és az anyagcserénkre is jótékonyan hat.
- A sokoldalú eper még a bőrünk állapotát is javítja.
A tavaszi melengető napsütésnek rajtunk kívül már csak a palánták örülnek jobban. Áprilistól sorra kóstolhatjuk az olyan nyarat idéző, zamatos bogyósokat, mint a málna, a ribizli vagy az eper.
Ekkor még főként a fóliasátorból kerülnek ki a bogyós gyümölcsök, amelyek magas antioxidáns tartalmuk okán segítenek csökkenteni a szabad gyökök káros hatásait a szervezetben (például a gyulladást). Erős antioxidánsként hozzájárulnak a sejtvédelemhez és a betegségek visszaszorításához. A sort pedig még lehetne folytatni, hiszen valamennyi bogyós gyümölcs gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás.
C-vitamint, K-vitamint és rostot is nagy mennyiségben tartalmaznak, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, támogatják az anyagcserét.
Az antioxidánsok és egyéb tápanyagok mindemellett részt vesznek a koleszterinszint és a vérnyomás stabilizálásában. Tehát röviden bárhogyan is visszük be, a bogyós gyümölcsök fogyasztásával megannyi előnyre tehetünk szert egészségünk szempontjából.
Ám egy új kutatás szerint mind közül épp a szezonális eper lehet számunkra a legsokoldalúbb fajta. A 12 hetes tanulmány ugyanis rávilágított, fejleszthetjük romló kognitív képességeinket, ha naponta egy csészényi mennyiségű epret beépítünk az étrendünkbe.
Az eper csökkenti a demencia kockázatát
Legalábbis azoknál az embereknél, akiket életkoruk és anyagcserezavaraik hajlamosítanak a kognitív hanyatlásra. Ezt támasztotta alá egy 12 héten át tartó vizsgálat is: azok a középkorú, túlsúllyal küzdő, inzulinrezisztencia jeleit mutató résztvevők, akik napi egy csésze epret fogyasztottak, jobb eredményeket értek el a memóriateszteken a kontrollcsoport adataihoz képest.
Ha a táplálkozással szeretnél javítani a demencián, akkor ezt a csodás 4 fűszert is rendszeresítsd az étrendedben!
A vizsgálatba 30 felnőttet, főként 50 és 65 év közötti nőket vontak be, akiken már mutatkoztak az enyhe kognitív hanyatlás jelei, továbbá testtömegindexük miatt a túlsúlyos kategóriába tartoztak. A vizsgálatot megelőző két hétben mindannyian kerülték a bogyós gyümölcsök fogyasztását, majd a felmérés ideje alatt a csoport fele napi 13 gramm eperből készült port kapott, míg a többiek csupán ízben hasonló placebokészítményt.
Utóbbiak nem teljesítettek olyan jól a főként memóriára irányuló valamint az anyagcserét vizsgáló teszteken. Ezzel szemben a másik csoportban, ahol tiszta eperport fogyasztottak, csökkent a memóriazavar és a résztvevők úgy érezték, depressziós tüneteik is mérséklődtek.
Az eper fogyasztásával tehát az érzelmi megküzdés is javulást mutatott. Könnyebbé váltak a mindennapi tevékenységek, a társas kapcsolatok koordinálása és összességében nagyobb rugalmasság jellemezte a résztvevők hozzáállását.
Gondoltad volna, hogy léteznek a csokoládén túl egészséges hangulatjavító ételek? Ezek a finomságok bűntudat nélkül tesznek boldoggá.
Eper az anyagcserezavar ellen
Az összefüggés kulcsa, hogy az eper jótékonyan hat a demencia kockázati tényezőinek tekintett anyagcsere-problémákra, ezért közvetetten ugyan, de képes csökkenteni a kognitív hanyatlást. Az anyagcserezavarokról tudjuk, hogy egészséges táplálkozással bizonyos mértékben visszaszoríthatók, de ha rendszeres eperfogyasztók vagyunk, azzal úgy tűnik, az inzulinrezisztencia ellen is bizonyítottan sokat tehetünk.
A magas cukortartalmú ételek, a felesleges hasi zsír és a pluszsúly ugyanis állandó gyulladásban tartják a szervezetünket – többek közt agyunkat is. Mivel az eper alacsony glikémiás indexű gyümölcs, ami azt jelenti, hogy fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, így biztonságosan fogyasztható. A gyulladáscsökkentő eper amellett, hogy szabályozza a vércukorszintet és a magas vérnyomást, szív- és érrendszeri panaszok ellen is hatékony.
Rostban gazdag, ezért segíti az emésztést, magas C-vitamin-tartalma miatt pedig fokozza a bőr kollagéntermelését. Néhány eperrel kapcsolatos kutatás a rákos sejtek vonatkozásában is pozitív eredményre jutott.
Amennyiben nem rajongunk az eperért, próbáljuk ki a másik bogyós szuperélelmiszert, az áfonyát, mely egy 2022-es tanulmány szerint ugyancsak csökkentette a kutatás résztvevőinél fennálló memóriazavart. A közös vonás az antioxidánsokban, pontosabban az antociánokban keresendő.
Az antociánok erős antioxidánsok, amelyek leginkább a vörös és lila színű gyümölcsök, zöldségek jótékony vegyületei. Fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel jár a már említett szív- és érrendszeri problémákon át a gyulladás csökkentéséig.
Az eperrel kapcsolatos kutatást végző szakértők szerint a kis létszám és a rövid időtartam miatt nem vonhatók le átfogó következtetések, ezért továbbra is mindenkit a változatos, kiegyensúlyozott étrend betartására biztatnak. Mindenesetre abban talán az orvosi intelem ellenére is egyetérthetünk, hogy egy-egy falatnyi zamatos eper, így a szezon kezdetével biztosan nem árthat meg. Pláne, ha finoman készítjük el.
Ha már eperszezon, próbáld ki ezeket a mennyei recepteket: a tiramisu pohárkrém, a pirog és a túrótorta is eperrel a legfinomabb.
Kiemelt kép: Getty Images