A mediterrán országokban a reggeli és a (késői) vacsora között – a nagy forróság miatt – a legtöbben csak salátát, gyümölcsöket vagy apró szendvicseket esznek. Te is azt vetted észre, hogy a nyári melegben nem kívánod a nagy lakomákat? Alább mutatunk néhány könnyű falatot a jobb közérzetért – és a szebb bőrért!
Érdemes olyasmit választanod nassolás alkalmával, ami felfrissít, elég energiát ad napközben és könnyen emészthető. Nem mellesleg az alábbi ételek tele vannak jótékony anyagokkal, rostokkal, antioxidánsokkal, pre- és probiotikumokkal, ómega zsírsavakkal, amelyek mind jót tesznek a bőrünknek is.
Az egészséges táplálkozás mellett arra is figyelj, hogy ne fogyassz olyan italokat, ételeket, amelyek vizet vonnak el a szervezetből!
Az alkohol, a koffein, a sok cukrot tartalmazó élelmiszerek (sajnos a fagyi is, inkább fagyassz le turmixolt gyümölcsöket és edd jégkrémként!) és a nagyon sós ételek szárítanak, dehidratálnak. Vagyis a chips, a sós rágcsálnivalók többsége tiltólistán vannak kánikulában.
Egyél mértékkel az egészséges, de sok sót tartalmazó finomságokból is, mint például az olajbogyó, az olajos halkonzervek, sózott, pirított magok, fetasajt és a csöves kukoricára se szórj egy maroknyit a fűszerből! Amikor csak lehet, hűs vízzel oltsd a szomjadat, vagy próbáld ki a citromos-gyömbéres vizet (cukor nélkül) – de cikk végén ajánlunk jegesteát is!
Bőrfiatalító ételek: Amikor jót tesz a nassolás
Ha te is gondban vagy, hogy mit vigyél magaddal a strandra, a munkahelyre vagy piknikezni nyáron, akkor válassz az alábbi bőrfiatalító ételek közül! Minden étel mellé odaírtuk, miért tesz jót neked!
Aszalt szilva: lassítja az öregedést, aminek az arcunkon is látható nyoma lesz. Az aszalt szilva tele van rosttal, emésztést segítő hatása is van, de túl nagy mennyiségben hasmenést okozhat. Az aszalt gyümölcsöknek a cukortartalma is magas, úgyhogy egy maréknál többet ne egyél egyszerre!
Áfonya, alma, citrom: antioxidáns-hatásuk révén a bőr üdeségéért felelnek, ellenállóbbá teszik a bőrt a negatív környezeti hatásokkal szemben. Ez a hármas lehet akár egy vitamindús gyümölcssaláta alapja is!
Dió, földimogyoró, tökmag, mandula, napraforgó: a D-vitamin aktiválódásához szükséges E-vitamin található benne. Az E-vitamin fogyasztására a változó kor után különösen érdemes figyelni, mert nagyobb mennyiségben van szüksége rá a szervezetnek. Ez a vitamin elengedhetetlen, ha rugalmas bőrt és szöveteket szeretnénk. Keverj az olajos magokhoz gyümölcskockákat, vagy edd friss zöldséghasábokkal és egy kis száraz sajttal!
Zab: tápanyagokban gazdag szépítőszer. A teljes B-vitamin csoport, továbbá E- és K-vitamin, vas, kobalt, mangán, jód és a szöveterősítő kovasav is megtalálható benne. A zabot akkor lehet megemészteni, ha ledarálod, beáztatod vagy megfőzöd, mert így a rostját előre kicsit feldolgozod, megpuhítod. A zabkása és az overnight oats (egyéjszakás zab, amit éjjel joghurtban vagy tejben áztatunk) mellett próbáld ki a házi zabszeletet is! A bolti verziók túl sok cukrot tartalmaznak, így mindenképp jobban jársz, ha a saját ízlésed szerint készítesz egy egészséges verziót.
Köles: magas kovasav-tartalmával látványosan megszépíti a bőrt, a hajat és a körmöt, fluortartalma a fogzománcot védi. A kölesből remek sós és édes kásákat lehet készíteni, de kifőzve, leszűrve, lehűtve, majd salátába keverve is finom, könnyű, nyári fogást készíthetsz belőle.
5 étel, amivel csillapíthatjuk a napégés okozta kárt a bőrünkön: bőrszépítő ételek strandolás utánra.
Málna: erősebbé varázsolja a hajat és a körmöket, és antioxidánsokban is bővelkedik. A legjobb, ha magában fogyasztod, de natúr joghurtba keverve tápláló és hűsítő nassolnivaló lehet.
Sárgarépa, sütőtök, paraj, sóska, paradicsom, cékla, káposzta, petrezselyem, zeller, barack: a bennük található bőséges A-vitamin hámvédő hatású, az aknés bőr gyógyításában is alapvető kívül-belül. A sütőtököt süsd meg kockákra vágva, majd lehűlve keverd bele a salátába! A felsoroltak közül a többit pedig nyersen a legjobb fogyasztani, de a salátánkra mindenképp öntsünk olajos dresszinget, hogy az A-vitamin fel tudjon szívódni a szervezetben! Az öntetet mindig közvetlenül fogyasztás előtt öntsd a salátára!
Zöld tea: C- és B-vitaminokat tartalmaz – ezek pedig ránctalanító, bőrfiatalító hatásúak. A zöld teából remek frissítőt készíthetsz! A teát áztasd hideg vízben – ne forrázd, így még magasabb lesz az antioxidánstartalma –, majd tegyél bele jeget, citromkarikákat, bogyós gyümölcsöket! Látványos és egészséges jeges teát kapsz fillérekből, amit aztán egész nap kortyolhatsz!
Mutatunk 8 olyan ételt is, amiről mindenki azt hiszi, hogy egészséges, valójában viszont inkább csak árt a szervezetnek.
Kiemelt kép: Getty Images