- Kevés alkoholos italt fogyasztottál, mégis másnaposnak érzed magad? Mutatjuk, mi állhat a háttérben!
- Mi a különbség az alkohol-intolerancia és az alkoholallergia között?
- A cikk végén arról is olvashatsz, hogy milyen egészségügyi állapotok esetén érdemes fokozottan résen lennünk.
Időben lefeküdtél, alig ittál valamit, és mégis macskajajra hasonlító tüneteket tapasztalsz másnap reggel, esetleg rögtön aznap? Hacsak nem a legrosszabb minőségű italt kóstoltad, könnyen meglehet, hogy némi átvilágítást kíván az egészséged.
Ahogyan az étel-, úgy az alkohol-intoleranciánál is beszélhetünk átörökített állapotokról. Az alkohol-intolerancia egy bármikor, bárkivel előfordulható, genetikai úton öröklött anyagcserezavar, ami annak a jele, hogy hiányt szenvedünk az alkohol lebontásához szükséges enzimekből (alkohol-dehidrogenáz, ADH). Vagyis csekélyke mennyiségű alkoholos ital fogyasztása után is érezhetjük a kellemetlen, másnaposságra hajazó tüneteket.
Nők és az alkohol: miért hat ránk károsabban, és milyen kockázatai vannak a fogyasztásának?
Az intolerancia nem összekeverendő az allergiával
Bár hajlamosak vagyunk összetéveszteni, az alkohol-intolerancia nem egyenlő az alkoholallergiával, illetve magával a részegség érzetével sem, mivel a rosszullét ebben az esetben nem feltétlenül kapcsolódik a túlzott alkoholfogyasztáshoz.
Az intolerancia nem növeli a véralkoholszintet, tehát nem jelenti azt, hogy kevesebb alkoholos ital elfogyasztásától lennénk részegebbek. Sőt, az érintettek a tapasztalt kellemetlenségek miatt kevesebb italt fogyasztanak (ha fogyasztanak egyáltalán), így pedig az ittasság állapotáig sem jutnak el.
Intolerancia esetén a szervezetünk nem úgy dolgozza fel az akolholt, ahogyan kellene, az alkoholallergia pedig az immunrendszer egyfajta válaszreakciója az alkohol valamely összetevőjére, például búzára, árpára, élesztőre, hisztaminra, tartósítószerre vagy a borokban is megtalálható szulfitra. (Utóbbi koncentrációját kötelező feltüntetni a címkéken, amennyiben meghaladja a 10mg/litert.)
Bár van némi átfedés, allergia és intolerancia esetén a tünetek is eltérőek lehetnek. Bár mindkettő okozhat hányingert, az intolerancia legjellegzetesebb tünetei a fejfájás, orrdugulás, hasmenés, az arcbőr, a nyak és a mellkas kipirulása, az allergia pedig gyakran vonhat maga után súlyos gyomorgörcsöket, duzzadt ajkakat, orrot, valamint égő, viszkető csalánkiütéseket.
Az allergia tünetei sok esetben sokkal súlyosabbak és kellemetlenebbek, mint az intoleranciával járó mellékhatások, így mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, ha a tünetek bármelyikét tapasztaljuk, illetve, ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyik problémával is lehet dolgunk.
Alkohol-intolerancia egyik napról a másikra
Szakértők szerint az alkohol-intolerancia sokkal gyakoribb jelenség (kutatások alapján főként a nők, illetve a kelet-ázsiai származású emberek körében), mint a valódi alkoholallergia, ami meglehetősen ritka esetben fordul elő. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint egyelőre nem tisztázott, hogy mi válthatja ki egyik napról a másikra a problémát, és életük későbbi szakaszában egyesek miért tapasztalhatják az intolerancia tüneteit annak ellenére is, hogy korábban problémamentesen fogyasztottak alkoholt.
Annyi ugyanakkor viszont biztos, hogy léteznek olyan egészségügyi állapotok – asztma, az arcüreget érintős gyulladásos betegségek, immungyengeség vagy gyógyszerallergia – amelyek hajlamosabbá tehetnek a problémára. Sőt, tavalyi kutatások szerint a poszt-Covid- vagy long-Covid szindrómának nevezett, hosszan elhúzódó tünetegyüttesek szövődményei között az alkohol-intolerancia is szerepelhet – számolt be róla nemrég a Huffpost.
Az alkohol-intolerancia és az allergia nem gyógyítható, és az egyetlen megoldás az, ha a tüneteket tapasztalva azonnal orvoshoz fordulunk, és kerüljük a későbbiekben az alkoholos italok fogyasztását.
A száraz hónapokat sosincs késő elkezdeni – mutatjuk, mennyiféle előnyre tehet szert a szervezetünk, ha nem fogyasztunk alkoholt!
Kiemelt kép: Getty Images