- A só létfontosságú a szervezet egészséges működéséhez.
- Ha túlzásba visszük, annak látványos jelei vannak.
- Nem kell megijedni, segíthetünk a felesleges só eltávolításában.
Ha a sült csirkétől kezdve a rántottáig és a paradicsomig bezárólag mindent megsózol, valószínűleg túl sok nátrium-kloridot viszel be a szervezetbe. A rossz hír az, hogy akkor is túlzásba lehet esni kedvenc ízfokozónkkal, ha nem adunk extra sót az ételeinkhez.
Hogy mivel visszük be? Konzerv és készétel rajongók feltétlenül olvassanak tovább, hiszen kedvenc babkonzervük rengeteg sót tartalmazhat.
Nem örülhetnek annyira a sportitalokat és egyéb elektrolitokat tartalmazó folyadékokat ivók sem, ugyanis azokban is több a só a kelleténél.
Nincs élet só nélkül
Mielőtt rátérnénk arra, hogy melyek a túlzott sófogyasztás tünetei, fontos kiemelni, hogy a sóra szüksége van a szervezetnek. Mégpedig a következő okok miatt:
1. A só segít fenntartani a sejtekben lévő folyadékok egyensúlyát, ami kritikus fontosságú a megfelelő sejtműködéshez, az idegátvitelhez és az izom-összehúzódáshoz.
2. A só egyik összetevőjeként a nátrium kulcsszerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, támogatja a vérmennyiség szabályozását, illetve a folyadékegyensúlyt, ami létfontosságú a szív és érrendszer működéséhez.
3. A nátriumionok nélkülözhetetlenek az elektromos impulzusok idegek mentén történő továbbításához. Ez a folyamat döntő fontosságú az izommozgáshoz, beleértve a szív összehúzódását is.
4. A só szükséges a megfelelő izomműködéshez. Segíti az izmok összehúzódását és ellazulását, beleértve a légzésben és az emésztésben részt vevő izmokat is.
5. A só segít a szervezetben megtartani a vizet. A megfelelő sóbevitel biztosítja a sejtek és szövetek hidratáltságát és optimális működését.
6. A klorid, a só másik összetevője, segít fenntartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ami elengedhetetlen az általános egészséghez.
7. A só szerepet játszik bizonyos tápanyagok, például glükóz és aminosavak vékonybélben történő felszívódásában.
Ebben a cikkben is írtunk a só napos oldaláról.
A túlzott sófogyasztás jelei
Testünk többféle tünettel jelzi, hogy túl sok feldolgozott élelmiszert vagy hozzáadott sót fogyasztunk.
1. Puffadás
A felhalmozódott só visszatartja a szervezetben a vizet, és a szövetekben lévő felesleges folyadék miatt a test felpuffad. Azon túl, hogy egyetlen ruha sem lesz kényelmes, az energiaszintünk is érezni fogja a sótöbbletet. A puffadás kihat a teljesítményre, ezt az edzés során is érezni fogjuk.
2, Intenzív szomjúságérzet
A gyakori szájszárazság és folyadékbevitel hátterében magas nátriumszint is állhat. A már említett vízvisszatartás folyadékhiányt, azaz szomjúságot okoz a szervezetben, ezért sokkal többet nyúlunk a vizes palackért, hogy visszaállítsuk az egyensúlyt.
Itt érdemes megjegyezni, hogy a túlzott szomjúság a cukorbetegség jele is lehet, ezért ha a csökkentett sóbevitel mellett is megmarad a heves szomjúságérzet, célszerű orvoshoz fordulni.
3. Gyakori vizelési inger
Amennyiben az intenzív folyadékbevitel gyakori vizeléssel párosul, joggal gyanakodhatunk a sóra. Az ízfokozó ugyanis hatással van a veseműködésre, hosszú távon komoly károkat is okozhat.
4. Gyakori fejfájás
A túlzott nátriumbevitel felboríthatja a folyadékarányokat a szervezetben, ami azt eredményezheti, hogy
a nátrium kimosódik a test raktáraiból, a kiszáradás pedig fejfájással fenyeget.
Szélsőséges esetben felmerülhet szédülés vagy hányás is, melyek tovább rontják a fejfájást.
5. Sós ételek iránti vágy
Ha szervezetünk hozzászokott a sós ételekhez, akkor sajnos egyre többet kíván belőlük, mert alkalmazkodik az ízvilághoz és a zacskó csipsz láttán az agyunk máris küldi a vásárlásra bátorító ingert. A körforgást nehéz megtörni, kezdetnek vásároljunk sómentes fűszereket.
A túlzott sófogyasztás hosszútávú hatásai
Aki úgy érzi, nem tud sok só nélkül élni, annak az alábbi kockázatokkal érdemes számolnia.
1. Emelkedik a vérnyomás
A kutatások egyértelműek: a sóban gazdag étrend befolyásolja a vérnyomást, ha elhízással is párosul, akkor pedig még magasabb vérnyomásra, az érfalak túlterheltségére lehet számítani. Mindezek pedig a szívbetegségek kialakulására is hatással lehetnek.
2. Nő a gyomorrák kockázata
Számos tanulmány kimutatta az összefüggést a magas sótartalmú étrend és a gyomorrák kockázata között. A kutatók úgy vélik, hogy a túlzott sófogyasztás növeli a fekélyek és a gyomornyálkahártya-gyulladás kialakulásának kockázatát.
3. Veseproblémák
Ahogy említettük, a vesék nem rajonganak a túl sok sóért, hiszen a legfontosabb szűrőszervként nélkülözhetetlenek a nátriumfelesleg eltávolításában. A túlzott sóbevitel azonban ronthatja a veseműködést.
Hogyan ellensúlyozható a sok só?
Ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, fokozottabban kell odafigyelni a sófogyasztásra. Amellett, hogy visszarakjuk a szekrénybe a sószórót, az alábbi tanácsok alkalmazásával visszaállíthatjuk a felborult egyensúlyt.
1. Folyadékbevitel
Akármi történik, a vízivással nem nyúlhatunk mellé.
Az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy segítsünk kiüríteni a felesleges nátriumot a szervezetből, ha növeljük a vízbevitelt.
A folyadék hígítja a véráramban lévő nátrium koncentrációját, és elősegíti a szervezetből való távozását.
2. Káliumban gazdag ételek
A kálium segít ellensúlyozni a nátrium hatásait, ezért érdemes az étrendbe káliumban gazdag élelmiszereket illeszteni, például spenót, burgonya, paradicsom, narancs, banán.
3. Magnézium
Ugyanígy a magnézium is segít a szervezet nátriumszintjének szabályozásában, próbáljunk több diófélét, leveles zöldséget, magvakat és teljes kiőrlésű gabonákat fogyasztani.
4. Gyógytea
A túlzott sófogyasztás gyógyteával is ellensúlyozható, remek választás a zöld tea vagy a pitypangtea vizelethajtó tulajdonságuk miatt.
5. Mozgás
Ahogy a vízivás, úgy a mozgás is mindig jó ötlet, hiszen már egy könnyű gyaloglás is serkentő hatással van a keringésre, a szervezet vízháztartásának működésére.
Egyik napról a másikra természetesen nem lehet elzárni a sószórót, de némi odafigyeléssel sokat tehetünk hosszú távon a kockázatok megelőzéséért. Messziről kerüljük a magas sótartalmú gyorséttermi, illetve feldolgozott- és készételeket, valamint a sós harapnivalókat. Fűszerként pedig használjuk ritkábban, helyettesítsük zöldfűszerekkel, ezáltal új ízeket is megismerhetünk.
Vajon tényleg helyettesíthető a só valami mással? Ebben a cikkünkben utánajártunk.
Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!
Kiemelt kép: Getty Images