- Az allergia az immunrendszer rendellenes védelmi válaszából ered.
- Eláruljuk, hogyan okoz szezonális allergiát a hisztamin.
- Az antihisztaminok a hisztamin blokkolásával fejtik ki a hatásukat – mutatjuk, hogyan juthatunk hozzájuk természetes forrásból!
Szervezetünkben a hisztamin egy fehérvérsejtből, úgynevezett hízósejtekből szabadul fel. Tehát attól függően, hogy mire vagyunk allergiásak, ezek a sejtek riadóztatják az immunrendszert, ha valamilyen allergént észlelnek a szervezetben – azaz hisztamint termelve próbálnak védekezni.
Ha viszont a hízósejtek által kibocsátott kémiai anyagokból – köztük a hisztaminból – túl sok szabadul fel, olyan tüneteket is tapasztalhatunk, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és fejfájás, melyek adott esetben az asztma súlyosbodását is előidézhetik. Vagyis a hisztamin szezonális allergiát okozhat azáltal, hogy gyulladást idéz elő az orrmelléküregben és orrjáratokban.
A napallergia-szezon is elérkezett – a linkre kattintva megtudhatod, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni!
4 természetes antihisztamin, ami enyhítheti az allergia tüneteit
Ekkor lehetnek nagy segítségünkre az antihisztaminok, amelyek a hisztamin blokkolásával fejtik ki a hatásukat. Ma már egyre több kutatás bizonyítja, hogy bizonyos élelmiszerek antihisztaminként is működnek allergia esetén – mutatjuk, milyen természetes módszerekkel enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket!
1. C-vitamin
Egy 2018-as és egy 2023-as tanulmány is kimutatta, hogy gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása révén a C-vitamin kiváló társunk lehet az allergiák elleni harcban, hiszen erős antioxidánsként az allergiás betegségekben kulcsszerepet játszó oxidatív stressz ellen is hatásosnak bizonyult.

Az ajánlott napi adagot (felnőtt férfiaknál 90 mg, nőknél 75 mg) a C-vitamin esetében se lépjük túl! (Fotó: Getty Images)
Természetesen étrend-kiegészítőként is szedhetjük, de gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények (citrusfélék, kakukkfű, csalán, gyömbér, spenót, kivi, paradicsom, paprika, brokkoli, kelbimbó) formájában fogyasztva mérföldekkel hatásosabb.
2. Kvercetin
A kvercetin egy számos növényfélében megtalálható antioxidáns, ami kutatások szerint az öregedési folyamatok lelassítása, daganatmegelőző hatása, illetve a mikrobiom támogatása mellett a hisztamin felszabadulását is képes lehet blokkolni a véráramban.

A kvercetin számtalan gyümölcsben, zöldségben és gabonafélében megtalálható (fotó: Getty Images)
A kvercetint szerencsére rengeteg élelmiszerben és növényfélében megtaláljuk – többek között a vöröshagymában, kapribogyóban, fodros kelben, édesköményben, kaporban, oregánóban, csilipaprikában, áfonyában, spenótban, zöld teában, almában, cseresznyében és a spárgában –, így bőven van miből válogatni, ha olyan étrendet folytatnánk, ami az allergiás tüneteket is enyhíti.
De legyünk résen, hiszen várandósság, szoptatás és vesebetegség esetén nem ajánlott a fogyasztása, és soha ne lépjük túl az étrend-kiegészítő doboz hátoldalán lévő ajánlott adagot sem!
3. Spirulina
A spirulina egy algafajta, amely nagy mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, így aligha akad valami, amiben ne lenne segítségünkre.
Többek között csökkenti a gyulladásokat, támogatja a szem egészségét, jótékonyan hat az emésztésre, méregteleníti a szervezetet, egy 2020-as kutatás szerint nagyobb dózisban pedig a szénanátha tüneteit is enyhítheti.
4. Vörös acsalapu
A vörös acsalapu egy Európában, Ázsia egyes részein, illetve Észak-Amerikában is őshonos cserje. Gyógyhatásait már a középkorban is ismerték, ahol gyomorpanaszok, fejfájás és nátha ellen is bevetették.

A kalaplapu néven is ismert növénynek nagy szerep jutott a népi gyógyászatban (Fotó: Getty Images)
Ami az allergiát illeti, egy 2021-es tanulmány szerint szárított formában a C-vitaminhoz hasonló módon csökkenti a gyulladásokat, illetve a gyulladások által kiváltott allergiás tüneteket; az orrváladékozást és szemkönnyezést.
De legyünk körültekintőek és óvatosak, hiszen vannak, akik erre a növényre is allergiásak, a szakemberek pedig azok számára sem ajánlják a használatát, akik a boglárkára, a parlagfűre, a krizantémra, a körömvirágra és a százszorszépre is érzékenyek.
Mielőtt bármit kipróbálnál, mindenképp beszélj a kezelőorvosoddal, és bizonyosodj meg arról, hogy egészségi állapotod, étrended, illetve az általad szedett gyógyszerek mellett biztonsággal szedhetőek-e a fenti kiegészítők!
Nem kizárólag a tüsszögés és az orrfolyás számít tipikus tünetnek – kattints a linkre, és tudj meg mindent a szezonális allergiák 7 szokatlan jeléről!
Kiemelt kép: Getty Images