Bár a leégés ellen a fényvédő krémek használata és az árnyék a leghatékonyabb fegyver, van néhány olyan étel, aminek a fogyasztása szintén védő hatású lehet.

Régóta tudjuk, hogy a leégés milyen hosszú távú káros hatással van a bőr egészségére és szépségére, és tisztában vagyunk azzal is, hogy a napégés ellen a legjobban azzal védekezhetünk, ha a legforróbb órákban (ez a sáv egyre tolódik, ma már 10:00 és 16:00 óra között van) nem megyünk napra, na meg ha amikor kint vagyunk, minden esetben napvédő termékekkel óvjuk a bőrünket. 

De vajon tehetünk magunkért, bőrünk egészségéért étkezésünkkel is? A válasz igen! Van néhány olyan étel, ami növeli bőrünk védekezőképességét, napégés esetén pedig segíti, gyorsítja a gyógyulást. 

Lássuk, melyek ezek!

1. Leégés ellen: víz, víz víz

A megfelelő hidratáció nagyon fontos, ha nyáron egészségesen szeretnénk tartani a bőrünket. A hidratált bőr nem szárad, nem repedezik úgy, kevésbé sérülékeny, a magas vízfogyasztás pedig általános egészségi állapotunkra is jó hatással van. Igyunk nyáridőben legalább 3-4 liter vizet, és fogyasszunk a lehető legtöbbet a szezon magas víztartalmú ételeiből, uborkából, tökfélékből, dinnyéből.

túlzott sófogyasztás tünetek hatások

Pótoljuk a vizet folyamatosan (Fotó: Getty Images)

2. Leégés ellen: antioxidáns

Az UV-sugárzás olyan szabad gyököket (gyors reagálású, káros molekulákat) termel a bőrben, amelyek súlyos sejtkárosodást okozhatnak. A különféle, az ételeinkben található antioxidánsok ugyanakkor segíthetnek megvédeni a bőrt a napsugárzás káros hatásaitól azáltal, hogy semlegesítik ezeket a szabad gyököket. Magas antioxidáns-tartalmukról ismertek a különféle bogyós gyümölcsök, a fekete csokoládé és a zöld tea: fogyasszuk őket bátran a nyaralás alatt, és hiába is nincs épp járványos időszak, ne hagyjuk abba a szintén sejtvédő C-vitamin szedését. 

Ebben a cikkben mindent összeszedtünk arról, hogy miért olyan fontos védekeznünk a nap káros sugarai ellen.

3. Leégés ellen: likopin

A likopin egy olyan növényi színezőanyag, ami többek között a paradicsom, a vörös grépfrút és a sárgarépa színéért felel, nem mellesleg pedig különösen hatékony lehet a bőr védelmében az UV-sugárzás ellen. Kutatások ugyanis kimutatták, hogy a likopin fogyasztása érdemben csökkentheti a leégés kockázatát. Kövesd a mediterrán népek lakóinak napi gyakorlatát, és nyáron csak úgy tömd magadba a zamatos paradicsomokat!

Közel 40%-kal csökkenhet a magas vérnyomás, ha sokat eszel ebből a gyümölcsből

Együk nyersen és aszalva is (Fotó: Pexels)

4. Leégés ellen: Omega-3 

Az Omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal segíthetnek csökkenteni a napégés okozta bőrgyulladást. A különféle zsíros halak, a lazac és a szardínia éppen úgy jó szolgálatot tesznek a napégés elleni diétában, mint a lenmag és a chia mag, különösen, ha a felszívódást segítő extraszűz olívaolajjal együtt fogyasztjuk őket. 

5. Leégés ellen: A-vitamin

Az A-vitamin segíti a bőr egészségének megőrzését, és hozzájárulhat a nap által megkínzott bőr regenerálódásához is. A sárgarépa és az édesburgonya kifejezetten nagy mennyiséget tartalmaz az A-vitamin előanyagaként ismert béta-karotinból, amit a szervezet A-vitaminná alakít, és a bőr, illetve a szem egészségének megőrzésére használ. Utóbbi megint csak fontos, amikor az ember úgy érzi, a vakító napfénytől kisül a szeme.

6. Leégés ellen: C-vitamin

A C-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember bőre egészséges lehessen. Nemcsak mert antioxidánsként működik, de azért is, mivel segít a kollagén termelésébe, és védi a bőrt a nap okozta károsodástól is. Nincs más hátra, kerüljön a tányérra (pláne, ha annak származási helyén üdülünk épp) mindenféle citrus, itthon pedig a jó öreg paprika. 

Ha nem a legmelegebb órákban megyünk ki, a nap kedélyjavító hatású is (Fotó: Getty Images)

7. Leégés ellen: D-vitamin 

A D-vitamin igazoltan segíti az immunrendszer megfelelő működését, ami nagyon fontos a bőr egészsége szempontjából, és védhet a napégés ellen is. Bár a D-vitamin termelődésének fő forrása a napfény, étrendünk is hozzájárulhat a megfelelő szint fenntartásához. Együnk sok halat és tenger gyümölcseit, és amikor épp bűntudatot kezdenénk érezni azért, mert megint kedvenc szalonnás carbonaránkat esszük, gondoljunk arra, hogy a szósz alapját képező tojássárgájánál nincs jobb D-vitamin forrás.

8. Leégés ellen: probiotikumok

Nem véletlenül annyira népszerűek ma a probiotikumok és probiotikus élelmiszerek, mivel elősegíthetik a bél egészségét, ami közvetve hozzájárulhat a bőr egészségéhez is. A bélflóra kiegyensúlyozása segíthet csökkenteni a legkülönfélébb, akár napégés okozta bőrgyulladásokat is. Tippjeink: csirkepaprikás mellé kovászos uborka, humusz mellé savanyú káposzta, rizses hús mellé kimchi. Ja, és sok-sok finom joghurt, amire csak kívánkozik.

Védd magad!

Fontos megjegyezni, hogy bár megfelelő étrend érdemben segíthet a bőr védelmében a megfelelő táplálkozás nem helyettesítheti a tudatos napvédelmet! A napégés elkerülésének legfontosabb lépései a következők:

  • Napvédő krémek: Mindenképpen használjunk széles spektrumú, legalább SPF 30-as napvédő krémet mindig, amikor a szabadba megyünk, és alkalmazzuk azt bőségesen és gyakran (akár nagyobb faktorszámmal), különösen úszás vagy izzadás után.
  • Árnyék: Próbáljuk elkerülni a napot a legmelegebb órákban. Ha igazán vigyázni szeretnénk magunk, pláne a gyerekeink bőrére, 10:00 és 16:00 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon.
  • Védőruházat: Nyáron, erős napsütésben hordjunk könnyű, világos színű ruhákat, amelyek a lehető legnagyobb területen elfedik bőrt, és ne feledkezzünk meg a széles karimájú kalapról és napszemüvegről.
  • Megfelelő hidratáció: Fogyasszunk sok vizet, hogy elkerüljük a kiszáradást.

És azt tudtad, melyek a legjobb házi praktikák a napégés kezelésére?

Kiemelt kép: Getty Images