Számos tanulmány figyelmeztetett már minket arra, milyen egészségi veszélyekkel járhat, ha túl gyakran fogyasztunk műanyagban tárolt élelmiszert. Most még egy tétellel bővült a lista. Egy kutatás ugyanis arra jutott, hogy a műanyag palack egyik kémiai összetevője a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának magasabb kockázatát is okozhatja.
Cukorbetegség és a műanyag palack
A Diabetes című folyóiratban közzétett tanulmány szerzői közvetlen bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy az élelmiszer- és italcsomagolások gyártásához használt BpA (biszfenol A) vegyi anyag csökkentheti a szervezet cukor-anyagcseréjét szabályozó inzulin iránti érzékenységet. Az eredményeket az Amerikai Diabétesz Szövetség 2024-es tudományos konferenciáján fogják bemutatni a tudósok. Közben pedig felszólítani készülnek az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségét az élelmiszer-csomagolásokban és palackokban található BpA elfogadható határértékeinek felülvizsgálatára.
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a BpA hormonális zavarokat okozhat az emberi testben, és azt is régóta sejtették a tudósok, hogy a BpA valamilyen módon összefüggésben áll a cukorbetegség kialakulásával. De egyetlen korábbi tanulmány sem vizsgálta konkrétan azt, hogy a vegyi anyag embereknek történő beadása miként hathat a szervezetükre. „Eredményeink elsőként szolgáltatnak bizonyítékot arra, hogy a BpA beadása növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát” – áll a Kaliforniai Egyetem tudósainak közleményében.
A vizsgálat keretében a kutatók véletlenszerűen választottak ki 40 egészséges felnőttet, akiknek aztán vagy placebót, vagy testsúlykilogrammonként körülbelül 50 mikrogramm BpA-t adagoltak naponta. (Ez az a BpA-dózis, amit az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége jelenleg hivatalosan is biztonságosnak minősít.) Ezután a tudósok arra lettek figyelmesek, hogy
azok az alanyok, akik BpA-t kaptak, már csupán 4 nappal később is kevésbé reagáltak az inzulinra,
míg a placebocsoport tagjainál ezt a változást nem észlelték. „Ezek az eredmények azt sugallják, hogy talán újra kellene gondolni, mekkora is az a biztonságos dózis” – hangsúlyozzák a tudósok. Szerintük az orvosoknak is figyelmeztetniük kellene a betegeiket a műanyagba csomagolt ételek fogyasztásának potenciális veszélyeiről.
Nem elég, hogy műanyag, még a napon is hagytad?
Ha mindez nem lenne elég, egy másik, az Eco-Environment & Health című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a napfénynek kitett műanyag palackokból további káros vegyi anyagok is felszabadulhatnak. Ezek aztán a bennük tárolt folyadékba, majd azon keresztül az ember szervezetébe kerülve szintén komoly károkat okozhatnak. A kutatás megállapította, hogy
a napfénynek kitett műanyag palackokból rákkeltő illékony szerves vegyületek szabadultak fel.
Nagyon fontos tehát, hogy pláne ne igyuk meg azokat a műanyag palackba zárt italokat, amiket a kánikulában a napon felejtettünk. Persze, a legjobb nyilván az lenne, ha egy az egyben el tudnánk kerülni, hogy műanyagba csomagolt ételeket és italokat fogyasszunk.
Mi lehet a megoldás?
A kutatók szerint az élelmiszeriparnak át kellene állnia a más anyagokból készült csomagolásokra, de a fogyasztókat is nagyobb tudatosságra intik. Bár a műanyag csomagolások és palackok mindenütt jelen vannak az életünkben, egyre több kutatás bizonyítja, hogy egészségünk érdekében ezen mielőbb változtatnunk kellene. El kell döntsük, mi fontosabb számunkra: a kényelem vagy az egészség?
Korábban írtunk már róla, hogy miért lehet még káros az egyszer használatos műanyag palack vagy pohár gyakori használata.
Kiemelt kép: Getty Images