Az ételmérgezés gyakrabban történik meg velünk, mint gondoltunk, és sokszor fel se ismerjük, hogy mivel állunk szemben. Akkor fordul elő, ha szennyezett, romlott ételt vagy italt fogyasztunk.
A szennyeződés sokféle lehet, származhat baktériumoktól, vírusoktól, parazitáktól vagy toxinoktól. Az eredmények az enyhe hányingertől akár a súlyos sokkig terjedhetnek, az érintett kórokozótól és az illető egészségi állapotától függően.
Miért van több ételmérgezés nyáron?
A nyári hónapok nem csak az önfeledt fagylaltozásról, sorbet ivásról és főtt kukoricázásról szólnak, mert bizony a meleg idővel nem kívánt társaságot is kaphatunk, és máris megtörténik az ételmérgezés. Mi ennek az oka?
1. Hőmérséklet
A baktériumok imádják a magas hőmérsékletet, mert meleg, nedves környezetben szaporodnak. A nyári hónapok kiváló táptalajt biztosítanak a különböző baktériumok, például a szalmonella, E. coli vagy listeria gyors szaporodásához.
2. Szabadtéri tevékenységek
Érthető okokból alig várjuk, hogy a hosszú téli, tavaszi hónapok után kiszabaduljunk a szabad levegőre, a napfényre. Nyáron egymást érik a piknikek, grillezések és a fesztiválok.
Ezek a programok azonban olykor rossz véget érhetnek, ha nem figyelünk arra, hogy miképp tároljuk és kezeljük a gyorsan romlandó élelmiszereket.
Kis idő is elég, hogy megtörténjen az ételmérgezés.
A hanyag ételkezeléshez tartozik, ha például nem hűtünk valamit megfelelően, ha kint hagyjuk a tejszínes szószt a tűző napon, vagy a kertészkedés után nem mosunk kezet. Sok apróság vezethet tehát a fertőzés kockázatának növekedéséhez.
Az ételmérgezés leggyakrabb okai
A mikrobák – vírusok, baktériumok és paraziták – által okozott fertőzések okozzák a legtöbb ételmérgezést, illetve a káros vegyszerek is okozhatnak ételmérgezést bizonyos esetekben.
A mikrobák bármikor átterjedhetnek az élelmiszerre annak termesztése, betakarítása vagy levágása, feldolgozása, tárolása, szállítása és elkészítése során.
Egyes mikroorganizmusokat pedig a vásárlással visszük haza.
Az alábbi élelmiszerek tartoznak a veszélyeztetett csoportba:
- friss termékek
- nyers vagy rosszul főtt hús, baromfi és tojás
- tejtermékek és gyümölcslevek, amelyeket nem pasztőröztek
- halak és kagylók
- olyan ételek, amelyek az elkészítés során emberi kézzel érintkeznek: felvágottak, vágott saláták és gyümölcsök, pékáruk
- feldolgozott és fogyasztásra kész húsok, például virsli vagy csemegehús
- nem megfelelően lezárt élelmiszerek.
Az ételmérgezés tünetei
Az ételmérgezés tünetei a fertőzés mértékétől függően változnak, de jó eséllyel gyanakodhatunk, ha az alábbiak valamelyikét tapasztaljuk:
- hányinger, hányás
- hasmenés
- gyomorgörcsök
- láz, fejfájás
- izomfájdalom.
A tünetek a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után órákon belül jelentkezhetnek, és akár napokig is eltarthatnak.
Hogy lehet kivédeni?
Többféle módon felvehetjük a harcot a nemkívánatos ételmérgezés ellen.
1. Tisztaság
A higiéniát sosem lehet eléggé hangsúlyozni, élelmiszerek esetében pedig még hangsúlyosabb szerepet kap. Mindig mossuk meg a kezünket főzéskor, és ha szükséges, például a kültér miatt, akkor az edényeket is.
2. Szétválasztás
A keresztfertőzések elkerülése érdekében mindenképpen külön tároljuk a nyers húst, tenger gyümölcseit és tojást a fogyasztásra kész élelmiszerektől.
3. Hőkezelés
Ügyeljünk arra, hogy az ételek ne maradjanak nyersek, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább használjunk ételhőmérőt.
4. Hűtés
A romlandó élelmiszereket maximum egy órán belül tegyük hűtőbe, de minél hamarabb, annál kisebb a kockázata a fertőzés veszélyének.
Otthoni kezelés
Az esetek nagy részében enyhe lefolyású ételmérgezéssel van dolgunk, amin az otthoni, nyugodt körülmények között tudunk segíteni. A legfontosabb a hidratálás és a pihenés. Segíthetnek a vény nélkül kapható hasmenés vagy émelygés elleni gyógyszerek, de ne kapkodjunk be összevissza mindent.
Mikor kell orvoshoz fordulni?
Az alábbi tünetek esetén súlyos ételmérgezés állhat fenn, haladéktalanul forduljunk orvoshoz:
- magas láz
- gyakori hányás, véres széklet
- súlyos kiszáradás
- három napon túl fennálló tünetek
- homályos látás, izomgyengeség, karok bizsergése.
Érdemes komolyan venni az ételmérgezést, és inkább plusz időt ráfordítani az előkészületekre, hogy a nyári összejövetelek az önfeledt jókedvről és a finom falatokról szóljanak.
Mutatjuk a nyári hidratálás legjobb receptjét!
Kiemelt kép: Getty Images