olimpia 2024 természetes dopping ételek

Ezekkel az ételekkel növelik teljesítményüket az olimpikonok

Az alábbi tápanyagok hozzásegítenek ahhoz, hogy önmagunk legjobb formáját nyújtsuk, akár a versenysportban, akár a hétköznapokban turbóznánk fel magunkat.
  • A versenysportban, így az olimpián is gyakori, hogy egészen apró különbségen múlik a győzelem. 
  • A sportolók természetes teljesítményfokozókkal igyekeznek extra löketet adni szervezetüknek.
  • Mutatunk 5 olyan népszerű és egészséges élelmiszert, ami bizonyítottan fokozza a teljesítményt.

Amennyiben nyomon követjük a 2024-es olimpia izgalmas eseményeit, hamar egyértelművé válik, hogy bizonyos sportágakban már néhány tizedmásodperc vagy centiméter is óriási előnynek számít, sőt, akár egyel jobb eredményt is hozhat a sportoló számára a dobogón. Ezért sem meglepő, hogy (jobb esetben) a tiltott doppingszerek kivételével az olimpikonok minden lehetséges eszközt bevetnek a teljesítménynövelés érdekében.

Azon túl, hogy profi edzőkkel dolgoznak, a legkorszerűbb sporteszközöket, felkészülési technikákat alkalmazzák, táplálkozási, regenerációs és mentális tréningeken vesznek részt, természetes teljesítményfokozókat is fogyasztanak, hogy fejlesszék erőnlétüket és állóképességüket. Egy néhány évvel ezelőtti tanulmány például rámutatott, hogy

a cékla egyre népszerűbb teljesítményfokozónak számít azon sportolók körében, akik némi versenyelőnyre szeretnének szert tenni,

de nem csupán ez a színpompás zöldség adhat extra löketet a szervezetnek. Az alábbi fontos tápanyagok és ételek mind hozzásegítenek ahhoz, hogy önmagunk legjobb formáját nyújtsuk, akár a versenysportban, akár a kimerítő hétköznapi rohanásban turbóznánk fel energiáinkat. Hiszen elég egy pillantást vetnünk túlterhelt mindennapjainkra, hogy belássuk: nem kell olimpikonnak lennünk ahhoz, hogy szükségünk legyen néhány jól bevált teljesítményfokozó tippre.

5 élelmiszer, ami fokozza a teljesítményt

1. Céklalé: az állóképesség javítására

Az utóbbi időben különösen a futók és a kerékpárosok körében vált népszerű teljesítményfokozóvá a cékla, melyet por, turmix, vagy egyszerű zöldséglé formájában érdemes fogyasztanunk. A céklalé a tudomány szerint is javít a teljesítményünkön, mivel a benne lévő nitrátokból származó nitrogén-monoxid tágítja az ereket és javítja az izmok oxigénellátását.

Egy 2020-as felmérés alapján a céklalé 48 másodperces javulást eredményezett egy 16,1 kilométeres kerékpáros időmérő edzésen.

A céklalevet 2-3 órával edzés előtt javasolt meginni, így fejti ki leginkább jótékony, energianövelő hatását. De figyeljünk rá, hogy fogyasztása után ne használjunk rágót vagy szájvizet, mert az antibakteriális készítmények elpusztítják a szájban lévő baktériumokat, melyek elengedhetetlenek a nitrát nitritté való alakításához.

olimpia 2024 természetes dopping ételek

Vannak élelmiszerek, amelyek fokozzák az olimpikonok teljesítményét (Fotó: Getty Images)

2. Regenerálódás brazildióval

Ha eddig netán kipiszkáltad a diákcsemegés zacskóból, akkor ezúton jelentjük, hogy a brazildiónál aligha akad jobb regenerálódást segítő szuperélelmiszer. Az intenzív testmozgás köztudottan megterheli a szervezetet, így a pihenés gyakorlatilag nélkülözhetetlen, ha javítani szeretnénk erőnlétünkön.

A megfelelő mennyiségű és minőségű regeneráció lehetővé teszi az izmok növekedését, csökkenti a sérülés kockázatát, így fokozza a teljesítményt. Miért ne támogatnánk ezt a folyamatot jótékony zsírokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal? A brazildió ugyanis a felsoroltak közül mindet biztosítja számunkra, sőt, erősíti az immunrendszert, támogatja a pajzsmirigy egészséges működését, valamint védi a csontokat és a szöveteket a sérülésektől. 

Továbbá a szakértők szerint a brazildió olyan értékes tápanyagokat is tartalmaz – többek között nátriumot, kalciumot, káliumot és magnéziumot – melyek szabályozzák a vérnyomást. 

„Szerencsés vagyok” – Hét hónapos terhesen versenyzett az olimpián.

3. Lúgosítás mikrozöldekkel és csírákkal

A mikrozöldekről – vagyis azokról a zsenge, fiatal növényhajtásokról, melyeket a csírázást követő néhány nap után már bátran fogyaszthatunk –, az utóbbi néhány évben kizárólag szuperlatívuszokban beszéltek laikusok és szakértők egyaránt. Azzal persze nem mondunk újat, hogy a gyümölcsök és zöldségek napi szintű fogyasztása mennyi egészségügyi előnnyel jár, hiszen a legtöbb vitamint, aminosavat és ásványi anyagot így juttathatjuk be a szervezetünkbe, de a mikrozöldekben még ennél is több potenciál rejlik. 

Ezek a friss, nyers élelmiszerek olyan értékes, esszenciális tápanyagokat és enzimeket tartalmaznak, melyek testünk valamennyi funkciójához hozzájárulnak, sőt, javítják annak teljesítményét.

Különösen a retek, a brokkoli, a lóhere és a lucerna csírái számítanak kiváló tápanyagforrásnak,

de ezen túlmenően még a káros szabad gyököket is segítenek semlegesíteni, lúgosabb közeget teremtve ezzel a sejtek hatékonyabb működéséhez. 

4. Gyulladáscsökkentés lenmaggal

Már az is felér egy komoly teljesítménynöveléssel, ha kiiktatjuk azokat a káros tényezőket, melyek meggátolják vagy hátráltatják fizikai fejlődésünket. Ilyen például a krónikus gyulladás, ami csökkenti szervezetünk teljesítőképességét, elvonja energia-tartalékainkat, és az izmok regenerációs folyamatait is megnehezíti. Ráadásul ha nem kezeljük időben, a gyulladásból súlyosabb betegségek, szövődmények is következhetnek a szív- és érrendszeri problémáktól kezdve a különféle autoimmun betegségekig. 

De hogy jön a képbe a lenmag? Gyulladás ellen a leghatásosabb, ha hasznos omega-3 zsírsavakat juttatunk a szervezetünkbe, a lenmag pedig rendkívül gazdag omega-3 forrás, különösen alfa-linolénsav tekintetében (olajának több mint 50%-a ebből áll) továbbá rostokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Ezzel támogatja a sejtek mielőbbi regenerálódását, de ha ez nem lenne elég, a lenmagot gyakran fogyasztják koleszterincsökkentő és emésztésjavító hatása miatt is. 

5. Tökmag: vesd be kimerültségre

Noha közeledik a tökszezon, egyre több érv szól amellett, hogy minden évszakban fogyasszunk ebből az értékes zöldségből és finom magjából. A vaspótlás nagyon fontos, ha növelni szeretnénk fizikai és mentális teljesítményünket, mivel ez az ásványi anyag alapvető szerepet játszik a vörösvérsejtek pótlásában, a vér oxigénellátásában, így segít fenntartani a szükséges energiaszintet.

A sütőtök és a tökmag remek természetes vasforrás, zsírokban és fehérjében gazdag növényi tápanyag, ami értékes összetevője lehet étrendünknek, amennyiben fokoznánk a teljesítményünket.

Márpedig az átlagon felüli erőkifejtéshez nélkülözhetetlen, hogy vasban gazdag élelmiszereket fogyasszunk, ezáltal nem fáradunk ki olyan hamar, hatékonyabban szabályozhatjuk szívritmusunkat és immunrendszerünk sem hagy cserben egy-egy nagyobb megmérettetés előtt. 

Gondoltad volna? Ebből készül valójában az olimpiai aranyérem. 

Kiemelt kép: Getty Images/noklapja.hu