- Minden gyümölcs és zöldség előkelő helyet foglal el az egészséges ételek sorában, de vannak olyan termések, amelyek tápanyagban túltesznek a többin.
- Ilyen gyümölcs, az avokádó, amely gazdag telítetlen zsírsavakban, és bőséges B-, C-, E- és A-vitamint-, kálium-, vas-, foszfor-, nátrium- és kalciumforrás.
- Az avokádó rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szív- és érrendszeri betegségek.
Régóta tudjuk, hogy napi egy alma az orvost távol tartja, de már azzal is tisztában vagyunk, hogy napi egy avokádó az alvásunkat rendbe hozza. A legújabb klinikai vizsgálatok alátámasztották, hogy napi egy avokádó elfogyasztása több egészségügyi előnnyel is jár, többek között elősegíti a jobb alvást.
„Korábbi munkákból már tudjuk, hogy az avokádófogyasztás összefügg a szív- és érrendszeri betegségek csökkent kockázatával” – mondta a Healiónak Pennsylvania State University kutatója, Dr. Janhavi J. Damani. Az 1000 fő bevonásával készült új kutatás eredményeit 2024-ben mutatta be az orvoscsapat a chicagói Nutrition 2024 konferencián.
Ebben az új kutatásban közel 1000 önkéntes táplálkozását és egészségi állapotát kísérték figyelemmel 6 hónapig.
Az alanyok egy része ez idő alatt minden nap evett egy avokádót, míg a másik csoportot arra kérték, kövessék a normál étrendjüket, és 2 avokádónál ne egyenek többet havonta.
A vizsgálat fókuszában egyébként nem az alvás minősége, hanem a hasi elhízás állt, de a vizsgált 8 szempont között volt az alvás minősége is, hiszen a rossz alvás is okozhat hízást.
Figyelték mindkét csoport tagjainál az étrend minőségét (tápérték), a vércukorszintet, a vérnyomást, a BMI-t, a vérzsírokat, a fizikai aktivitás mértékét és az alvás minőségét.
Az avokádót napi rendszerességgel fogyasztó emberek sokkal jobban aludtak, és javultak az táplálék minőségére és a vérzsírok, például a koleszterinszintre vonatkozó pontszámaik is. Emellett a vizsgálattal újfent alátámasztották, hogy
a rendszeresen avokádót fogyasztók között kisebb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.
Alvást segítő ételek A-tól Z-ig!
Jó alvás, jobb emésztés!
Az avokádó nagyon magas tápanyagtartalmú élelmiszer, és rengeteg módon lehet fogyasztani, hiszen natúran semleges az íze. Teheted turmuxba, salátába, hogy laktatóbb legyen, eheted szendvicskrémként (guacamole), de egy olyan tömény édességet is egészségesebbé tehet, mint a brownie.
Ha ezzel még nem győztünk volna meg, akkor íme még néhány ok, amiért ideje rászoknod a rendszeres avokádó evésre.
+ 5 ok, amiért érdemes avokádót enni
- Az avokádóban lévő rengeteg rosttól sokáig jól lakottnak érezzük magunkat, így egy fogyókúrába is jól beilleszthető.
- Az avokádóban olyan gyulladáscsökkentő és sejtvédő anyagok találhatóak, amelyek miatt bél- és emésztési problémákkal küzdők is eheik. Igaz, ők nem léphetik át a napi fél avokádó mennyiséget.
- Az avokádó olaja csökkenti a vérben a rossz koleszterin (LDL) szintjét, ami azt is jelenti, hogy kevesebb lesz az erekben a lerakódás, és megelőzhetőek a szívbetegségek is általa.
- Az avokádót sárgarépával és paradicsommal együtt érdemes fogyasztani, hogy a bennük lévő alfa- és béta-karotinból a lehető legtöbb hasznosuljon. Így több szívódik fel A-vitaminból a szervezetben, ez pedig a jó látás, a szép bőr és az erős immunrendszer kulcsa.
- Az avokádót az inkák erős afrodiziákumnak tartották, az azték neve ahuacacuahat volt. Nem is részletezzük, hogy vágykelőként milyen előnyös hatásai lehetnek mindkét nem számára…
…mert egy korábbi cikkünkben bővebben kifejtettük, hogy az avokádó hogyan hat a szexre.
Kiemelt kép: Getty Images