A légúti allergia önmagában is kellemetlen tünetekkel jár: az orrfolyástól, szemviszketéstől egészen a súlyos asztmás rohamig terjedhet a tünetek erőssége. Az allergiások többsége azonban a számára nehézségeket okozó időszakban más problémákat is tapasztal.
Könnyen előfordulhat, hogy olyan, egyébként ártalmatlannak hitt gyümölcsök fogyasztása vált ki náluk súlyos tüneteket, amelyekről álmunkban sem gondolnák, hogy bármi köze lehet az allergiájukhoz. Ez a keresztallergia, de mi okozza?
Az immunrendszer nem tesz különbséget
„A keresztallergia hátterében az áll, hogy bizonyos ételek, a legtöbbször gyümölcsök egyes fehérjéi, komponensei, szakszóval alegységei nagyon hasonlóak a pollenek allergiát okozó alegységeihez. Az a szervezet, amely a pollenre túlérzékenységi reakcióval válaszol, nem tudja őket megkülönböztetni egymástól, így a gyümölcsre is allergiás reakció lesz a válasza – mondja szakértőnk, dr. Halász Ágnes fül-orr-gégész szakorvos, aki praxisában rengeteg allergiással találkozik. –
A keresztallergia sokszor nem a szokásos légúti tüneteket váltja ki, hanem a szájban vagy az emésztőrendszerben okoz kellemetlenségeket.
Az úgynevezett orális allergia szindróma kialakulása esetén például előfordulhat a szájpad viszketése, a nyelv duzzanata, de akár súlyos gégeödéma is, amely azonnali orvosi kezelést igényel. Keresztallergia esetén az sem szokatlan, hogy az allergiásnál a keresztallergiát okozó étel fogyasztása után bőrtünet, például csalánkiütés vagy emésztőrendszeri tünet, például hasmenés lép fel.”
A keresztallergia is egyéntől függő
Az viszont teljesen egyéni érzékenység kérdése, hogy a potenciális keresztallergének közül kinél melyik vált ki tüneteket, és ezek a tünetek milyen súlyosságúak. Persze léteznek különböző listák arról, hogy milyen allergiák esetén milyen ételekkel érdemes vigyázni (lásd keretes anyagunkat), de van, aki ezek közül csak egy-kettő esetében tapasztal tüneteket, míg mások többféle ételre is érzékenyen reagálnak ilyenkor.
Aki tudja magáról, hogy allergiás, különösen, ha az érzékenysége többféle allergénre is kiterjed, annak érdemes tanulmányoznia a potenciális keresztallergének listáját, és tisztában lennie azzal, milyen ételféleségekkel kell nagyon óvatosnak lennie.
„Súlyos esetben persze érdemes a keresztallergiára való hajlamot a megfelelő vizsgálattal is igazolni vagy kizárni – mondja dr. Halász Ágnes. – A hagyományos allergiatesztek mellett ma már rendelkezésre áll az úgynevezett molekuláris allergiateszt (igaz, csak a magánegészségügyben). Ez a vizsgálat a vérből képes azonosítani azokat az alegységeket, amelyek az illető esetében problémásak lehetnek. Ily módon egyénre lebontva megmondható, mely ételek fogyasztása nem ajánlott.”
A legtöbb esetben a nyers gyümölcsök, zöldségfélék okoznak gondot. Sokszor ugyanaz a zöldség főzve, párolva már tolerálható a szervezet számára.
A keresztallergia is egyre gyakoribb
Az utóbbi években mintha megsokszorozódott volna az allergiás panaszokkal küzdők száma. Dr. Halász Ágnes szerint ez részben annak köszönhető, hogy a környezetünk az utóbbi néhány évtizedben többet változott, mint addig évszázadok alatt – ehhez a változáshoz pedig ennyi idő alatt nem tudott alkalmazkodni az emberi szervezet, hiszen ezekhez a folyamatokhoz nagyon sok év kell.
Abban is van igazság, hogy aki gyermekként többféle kórokozóval találkozik (például állatok környezetében nő fel, sokat van természetben), az kisebb valószínűséggel reagál az ártalmatlan anyagokra is allergiás reakcióval, mint az, akinek a környezete túlságosan is steril volt, így az immunrendszere kevésbé szokhatott hozzá a kórokozók és az allergének jelenlétéhez.
Érdekes tény, hogy a nyírfapollen-allergiások között a legnagyobb a különféle keresztallergiáktól szenvedők száma.
A hisztaminnal is óvatosan!
Nem csak a keresztallergiát okozó élelmiszerek okozhatnak plusz gondot és további tüneteket az allergiásoknak. A különféle pollenek virágzási időszakában, de gyakran azon kívül is vigyázni kell a hisztaminfelszabadulást segítő, illetve a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztásával is. Ebben az időszakban a pollenallergiások azt tapasztalhatják, hogy az
olyan ételek, mint például a vörösbor vagy az erjesztett, fermentált ételféleségek fogyasztása után felerősödnek az allergiás tüneteik,
vagy megjelennek az orális allergia szindrómával járó kellemetlenségek, például a szájpad viszketése vagy az olyan emésztőrendszeri tünetek, mint a hasmenés. Ilyenkor az erőteljes sporttevékenység is elősegíti a többek között az allergiás tünetek megjelenéséért is felelős vegyület, a hisztamin felszabadulását. Így ebből a szempontból sem árt kímélni magunkat, és szükség esetére kéznél tartani az antihisztamin hatóanyagú gyógyszert.
Teljesen egyéni érzékenység kérdése, hogy a potenciális keresztallergének közül kinél melyik vált ki tüneteket, és ezek a tünetek milyen súlyosságúak.
Figyeljük magunkat!
Ezzel persze még nincs vége a teendőknek, hiszen az allergia folyamatosan változó állapot. „Aki egy dologra érzékeny, az egy idő után más allergénekre is szenzitivizálódhat, vagyis érzékennyé válhat – mondja szakértőnk. – Így érdemes folyamatosan figyelni a szervezetünk reakcióit. Persze nem kell rettegni az evéstől, és indokolatlan, szigorú étrendi korlátozásokat bevezetni, de
ha valamilyen étel fogyasztásakor furcsa reakciókat tapasztalunk, azt érdemes feljegyezni,
és a későbbiekben, különösen, ha a reakció súlyos vagy ismétlődik, elkerülni az adott ételt. Ez különösen az év számunkra legnehezebb, allergiás időszakában fontos. Légúti allergiák esetében például az allergiát okozó növény virágzásának ideje a legveszélyesebb.
Ilyenkor az egyébként is túlérzékeny szervezet számára óriási terhelést jelent, ha a pollen-étel keresztallergia esetén egyrészt a légutakon keresztül, másrészt pedig az emésztőrendszeren át is kapja az allergént. Sajnos bizonyos allergének és keresztallergiát okozó gyümölcsök szezonja sokszor egybeesik.
A parlagfű- allergiásoknál például gyakran vált ki keresztallergiás reakciót a görögdinnye,
amit az év más szakaszában egyébként aligha fogyaszthatnának, így ez a gyümölcs jórészt kieshet az étrendjükből. Ám az allergiaszezonon kívül sem ritka, hogy valamilyen étel keresztallergiás reakciót okoz, így ilyenkor is jó, ha figyeljük magunkat. Az ételallergiások számára is okozhat gondokat a keresztallergia: a tejfehérje-allergiások például gyakran érzékenyek a marhahúsra, míg a tojásallergiások számára a szárnyasok húsa okozhat gondot.”
Hosszú terápia
A legkézenfekvőbb „gyógymód” természetesen az, ha pollen-étel keresztallergia esetén egyszerűen elkerüljük a kellemetlen tüneteket okozó ételeket.
Távoli tájakra való utazás esetén is érdemes tájékozódni az adott égöv gyümölcseiről és jellegzetes ételféleségeiről, és ennek megfelelően dönteni a fogyasztásukról. Sürgős vészhelyzet esetére pedig jó, ha van nálunk antihisztamin hatóanyagú gyógyszer, amit a hirtelen kialakuló allergiás reakció esetén bevethetünk.
Dr. Halász Ágnes szerint megoldást jelenthet az úgynevezett hipo-szenzibilizáló kezelés, vagyis az allergén-immunterápia. Ilyenkor az allergiás orvosilag ellenőrzött körülmények között, bizonyos időszakonként, hosszú ideig, akár évekig is, egyre növekvő adagban kapja szájon át vagy injekcióban az érzékenységét okozó allergént.
Ezzel mintegy hozzászoktatják a szervezetet az allergén jelenlétéhez. A kezelést az allergén pollenszórása előtt hónapokkal érdemes megkezdeni, és már az első évben is jelentősen csökkentheti az allergiás tüneteket. Ez a kezelés jó esetben évtizedekre is megszüntetheti az érzékenységet, így a keresztallergiákkal szemben is hasznos lehet. Az azonban megint sok egyéni tényezőtől függ, kinél mennyire, és milyen hosszan lesz hatásos.
Kiemelt kép: Unsplash, a Cikk a Nők Lapja Egészség 2021. márciusi számában jelent meg.