Minden évben több mint 70 ezer új daganatos betegséget diagnosztizálnak az orvosok – csak Magyarországon. Ráadásul nagyjából minden negyedik ember halálát valamilyen rák okozza, írja a HáziPatika. A 2-es típusú cukorbetegséget pedig a szakemberek évek óta népbetegségnek nevezik. A száz lakosra jutó betegek száma ugyanis az elmúlt húsz évben megháromszorozódott, a lakosság több mint 8%-a érintett ebben a problémában. Nagyon fontos tehát, hogy, ahogy csak tudjuk, csökkentsük ezen betegségek kialakulásának esélyét.
Bár bombabiztos recept sajnos nem létezik, néhány apró, életmódbeli változtatással valamelyest mi is tehetünk az ügy érdekében. Nem lehet elégszer hangsúlyozni például, hogy a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás kulcsfontosságú testi és lelki egészségünk szempontjából. Most ismét az étrenddel kapcsolatban derült ki egy jó hír. Nevezetesen, hogy egy bizonyos táplálékból a megszokotthoz képest 10 grammal több jelentősen csökkentheti a rák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Rost rák és cukorbetegség kialakulása ellen
Igen, a rostról van szó, amiből szakértői ajánlások szerint minden nap nagyjából 30 grammot kellene fogyasszunk. A baj csupán azzal van, hogy a felnőttek kevesebb mint 10%-a táplálkozik ennek megfelelően. Az átlagos rostbevitel mindössze napi 20 gramm, ha viszont sikerülne bevinnünk azt a napi plusz 10 grammot, azzal rengeteget tehetnénk egészségünkért.
Tudósok nemrég 31 kutatás eredményeit vetették össze. Ezek alapján azt állapították meg, hogy azoknál, akik kifejezetten sok rostot fogyasztanak, 24%-kal kevesebb eséllyel alakul ki stroke vagy koszorúér-betegség, mint a többieknél. A rostfogyasztás ezen kívül a vérnyomás és a koleszterinszint csökkenésével is összefüggést mutatott.
De az egyik legfontosabb rákmegelőzési ajánlás is abban áll, hogy fogyasszunk arányaiban minél több teljes kiőrlésű gabonafélét, zöldséget, gyümölcsöt, babot és lencsét. A rostban gazdag élelmiszerek ugyanis védelmet nyújthatnak a bélrák kialakulásával szemben. Továbbá a rostban gazdag élelmiszerek megvédenek az elhízástól is, ami egyébként számos rákos megbetegedés kockázatát növelné.
A rostok ráadásul székrekedés ellen is beválnak, így az aranyér kialakulásának kockázatát is csökkentik.
De arról is szólnak már tanulmányok, hogy a rostfogyasztás a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázatát is csökkentheti. Tudósok egy csoportja 64 tanulmányt tekintett át, megfigyeléseik alapján pedig arra jutottak, hogy a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás védelmet nyújthat a szívbetegségek, egyes rákos megbetegedések és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen egyaránt.
5+1 tipp, hogy több rost legyen az étrendünkben
A magasabb rosttartalmú ételek, a növényi élelmiszerek, például a gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek eleve alacsony zsírtartalmúak, és tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal és más, az egészségre kedvezően ható, természetes növényi vegyületekkel. Érdemes tehát minél többet fogyasztanunk ezekből.
Íme, 5+1 pofonegyszerű tipp, amivel máris megoldhatod a több rost bevitelét:
- Cseréld a fehéret barnára! Azaz válassz inkább teljes kiőrlésű tésztát és rizst, kenyeret, gabonapelyhet, és egyél héjas burgonyát!
- Próbálj ki másféle köreteket! A bulgur és a quinoa például rengeteg rostot tartalmaz, és valóban nagyon finom is.
- Ne hagyd ki a reggelit! Ekkor hasznosulnak leginkább a rostok. Kezdd gyümölccsel, zöldséggel a napodat!
- Fogyassz hüvelyeseket ebédre! A lencse, a bab és a csicseriborsó mind remek rostforrások.
- Süteményekhez használj teljes kiőrlésű lisztet és aszalt gyümölcsöt!
- Szórj dióféléket és magvakat a levesedbe, salátádra, zabkásádra! Vagy egyszerűen csak nassolj ilyesmit magában.
Tudtad? Ez a rost úgy fogyaszt, mint a sztártabletta
Kiemelt kép: Getty Images