comfort food ártalmas lehet

5 „komfort étel”, ami hangulatjavítás helyett csak ront a helyzeten

Bizonyos ételek és italok jó ötletnek tűnhetnek, amikor egy kis extra lélekmelengetésre vagy stresszlevezetésre vágyunk, de valójában csak ártanak az egészségünknek, így pedig végül a hangulatunkra is negatívan hatnak.

A comfort food (magyarul általában komfort kaja) kifejezést olyan ételek leírására használják a pszichológiában, amelyeknek elfogyasztásától hangulatunk javulását várjuk, amelyek nem ritkán gyerekkori élményeket idéznek fel bennünk, illetve egyfajta „biztonságérzetet” adnak. Ezek a legtöbbször olyan, hagyományos fogások, mint például az édesanyánk húslevese, az édesapánk pörköltje, a nagymamánk fahéjas tejbegríze, a nagypapánk libasültje. Már attól jobban érezzük magunkat, ha eszünkbe jutnak…

De nem csak tipikus, házias ízekre tekinthetünk vigaszként egy nehéz munkanap vagy fájdalmas szakítás következtében. Sokak számára ehhez a táplálékcsoporthoz tartozik a csokoládé, egy drága vagy nehezen hozzáférhető gyümölcs, esetleg egy konkrét étterem bizonyos fogása, amit csak nagy ritkán (értsd: végszükség esetén) engedhet meg magának az ember. A comfort foodok listája tehát egyénenként eltérő és változatos lehet.

Egy dolog viszont mindig közös ezekben az ételekben: az, hogy a fogyasztó egyfajta lelki kielégülést, a stressz-szintje csökkenését várja tőlük.

És ez az elvárás nem nélkülöz minden alapot: a stressz-szintünkre, illetve egész mentális egészségünkre bizonyítottan kihat a táplálkozásunk. Az agy-bél tengely egyre több figyelmet kap a tudományban, így egyre többet tudunk meg róla. A bolygóideg az agy, az emésztőrendszer és a szív között szállít információkat, a kiegyensúlyozott mikrobiom pedig összefüggésbe hozható az agyi gyulladások csökkenésével, a jobb hangulattal, a jobb koncentrációs képességgel, a stressz-szint csökkenésével és az általánosan jobb fizikai egészséggel is.

Ez az 5 comfort food inkább ártalmas

Az alábbi néhány comfort food viszont, bár elsőre jó ötletnek tűnhet, amikor egy kis extra lélekmelengetésre vágyunk, valójában csak árt az egészségünknek, így végül a hangulatunkra is negatívan hat. Érdemes tehát vészhelyzet esetén nem ezekért nyúlni, hanem inkább a cikk végén összegyűjtött, valóban hatékony és sokkal egészségesebb változatokért. No, de előbb következzenek a csak sovány vigaszt nyújtó falatok – és kortyok!

comfort food ártalmas

A kávét sokan comfort food gyanánt fogyasztják, pedig egyáltalán nem arra való (Fotó: Getty Images)

1. Koffein

Kezdjük az italokkal. Az egyik legnépszerűbb comfort food ugyanis, meglepő módon, nem étel. Hanem a kávé – mások számára a tea. Hiszen a meleg folyadék, az ismerős és finom illat, a tény, hogy a kávézást és a teázást általában még a munkahelyen is egy rövid pihenő keretében iktatjuk a napunkba, mind arra utalnak, hogy valóban néhány pillanat megnyugvásra lelhetünk az italt szürcsölgetve. Ha viszont annak nem koffeinmentes változatát választjuk, csak ronthatunk vele a hangulatunkon, a testérzeteinken és a pszichés egyensúlyunkon.

Amennyiben szorongásunk megfékezésére állnánk meg egy percnyi kávészünetre, inkább mondjuk le a koffeinről! Ez ugyanis valójában csak növeli a szervezetben a kortizol, azaz a stresszhormon szintjét. Egy erős kávé elfogyasztásától tehát csak még idegesebbek lehetünk. És ez még nem minden!

Ha kifejezetten érzékenyek vagyunk a koffeinre, remegés töret ránk, szorongást tapasztalhatunk,

megemelkedhet a pulzusunk és a vérnyomásunk, végeredményben pedig még az alvásunkat is megzavarhatja. Nem segít a stresszen, ugye? Koffein ráadásul ma már nemcsak kávéban és teában, hanem egyes üdítőkben, energiaitalokban, ízesített ásványvizekben, gyümölcslevekben, de még csokoládékban vagy kifejezetten edzéshez tervezett táplálék-kiegészítőkben is található. Ha egy nyugtató, meleg italra vágysz, mi a natúr citromfűteát ajánljuk helyette.

2. Alkohol

Unásig ismételhetjük, mi mindenre káros az alkoholfogyasztás. Pedig egy feszült nap után leereszteni sem könnyebb vele, bármennyire is úgy tűnik elsőre. A pillanatnyi, látszólagos megkönnyebbülés álcája mögött ugyanis az alkohol káros, hosszú távú hatásai bújnak meg. Szervezetünk ugyanis bármilyen stresszhelyzetre a HPA-tengely (hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely) aktiválásával reagál. Ez szabadítja fel a kortizolt és az adrenalint.

Ekkor több vér áramlik a végtagokhoz, az agyhoz, a szívverés, a légzés és a véralvadás fokozódik – a potenciális veszély minél hatékonyabb kezelésére.

Az alkoholfogyasztás épp ugyanezt a HPA-tengelyt aktiválja, azaz a szervezetből ugyanezeket a tüneteket váltja ki. A hosszú távon kontrollálatlan kortizolszint ráadásul komoly egészségi problémákhoz vezethet, például hasi elhízáshoz, az immunrendszer gyengüléséhez, emésztési gondokhoz és így tovább. Az alkohol pedig ezen felül az alvási higiénét is rombolja, a pihenést felületessé, az éjjeleket zaklatottá teszi, és a cirkadián ritmust is felboríthatja.

3. Cukros ételek és italok, édesség, desszert

A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek és italok a vércukorszint megugrását okozzák, ami kutatások tanúsága szerint ingerlékenységet, szorongást és rossz hangulatot idézhet elő. Hozzáadott cukrot tartalmaznak általában (az egyértelműn kívül) a gabonapelyhek, néhány kenyérféle, az energiaszeletek, a szószok és a salátaöntetek is. Az elkészítés során az ételekbe és italokba kerülő cukrokat az összetevők listáján a cukornádlé, a kukoricaszirup, a dextróz, a fruktóz, a melasz és a szacharóz neve fedi.

4. Sós rágcsák

Akiben az előző pontot olvasván az merült fel, hogy a megoldást bizonyára majd az édes helyett a sós rágcsálnivalók fogyasztásában találja meg, az sajnos téved. A túl sok só ugyanis szintén rossz hatással lehet a szervezetre: megemeli a vérnyomást, folyadékvisszatartást okoz, így ingerlékennyé tehet. És nem, sajnos az instant leves sem lesz a titok nyitja – épp sóssága és ultrafeldolgozott mivolta miatt.

5. Ultrafeldolgozott és olajban sült élelmiszerek

Ezennel rá is térhetünk az ultrafeldolgozott és olajban sült élelmiszerek csoportjára, amelyek közül igen sok számít comfort foodnak. Az olajban sütés minden étel zsírtartalmát növeli, míg vitamintartalmát csökkenti. A magas kalóriatartalmú, ugyanakkor tápanyagszegény ételek pedig (például a legtöbb felvágott, gyorsétel, sült krumpli, fánk) közvetve gyulladásos folyamatokat indíthatnak el a szervezetben.

Az ilyen élelmiszerek sokszor egy ördögi körbe taszítják fogyasztójukat.

Az egyén ugyanis stressz esetén ilyen, igencsak tápanyagszegény ételek után nyúl, amelyeknek elfogyasztása alapvetően negatívan hathat az általános egészségére és jólétére, emiatt viszont csak még többet akar majd az ultrafeldolgozott ételekből enni (hátha attól jobb kedve lesz, de nem) és így tovább… Ilyen esetben hamar kialakulhat minőségi éhezés, miközben az egyén túlsúlyossá, végül elhízottá válhat.

Így edd magad jókedvűre!

Bár lehangoló lehetett a kedvenc ételeinket mind sorba szedve látni az ártalmas címke alatt, egy kis tudatossággal ezekről sem kell teljesen lemondanunk. Persze, érdemes emlékeztetnünk magunkat az imént elolvasottakra, a folyamatok megértésével ugyanis könnyebb lesz legközelebb jobb döntéseket hoznunk – ezt pedig sosem késő és sosem kár elkezdeni. További jó hír pedig, hogy létezik valóban bevált, egészséges, a fogyasztójának jobb kedvet és érzést okozó étel, azaz valódi comfort food is. Például ilyenek a következők:

  • natúr joghurtok, erjesztett zöldségek: probiotikumokat tartalmaznak, ezek elősegíthetik a bélrendszer egészségét, ami összefügg a jó hangulattal
  • hagyma, fokhagyma, póréhagyma, magvak, gabonafélék: sok prebiotikumot tartalmaznak, ez szintén a bél egészségére hat, ilyen módon tesz jókedvűvé
  • halak, diófélék, magvak: az ómega-3 zsírsavak legjobb forrásai közé tartoznak, antioxidánsként hatnak az agyban, csökkentik a szabad gyökök hatását
  • spenót, avokádó, brokkoli, banán, tökmag, közel 100%-os étcsokoládé: magas magnéziumtartalommal rendelkeznek, ezáltal csökkentik a kortizolszintet és segítenek ellazítani a testet és az elmét
  • citrusfélék, kivi, paprika: a bennük lévő C-vitamin segíthet a szorongás kezelésében
  • gyümölcsök (málna, körte), zöldségek (zöldborsó, brokkoli), gabonafélék (teljes kiőrlésű tészták, kenyerek, quinoa), hüvelyesek (lencse, bab): rosttartalmuk csökkentheti a bélben és az agyban lévő gyulladást

És persze egy jó húslevessel sosem lőhetünk mellé. Mindezeken kívül nagyon fontos még a jó alvás, a rendszeres testmozgás, a mindfulness (tudatos jelenlét) gyakorlása, az egészséges társas kapcsolatok és a munka-magánélet egyensúly fenntartása. Ezek vezetnek alacsony stressz-szintű életmódhoz, ezáltal pedig jó hangulathoz és az egészségmegőrzéshez. Ha ezekre odafigyelünk, hosszú távon talán egyre kevesebbszer érezhetjük úgy, hogy égető szükségünk van „most, rögtön, de azonnal” valamiféle comfort foodra is…

Kapcsolódó: Ha így eszel szénhidrátot, kevésbé ugrik meg tőle a vércukrod

Kiemelt kép: Getty Images