- Akár fogyókúrázunk, akár nem, a reggelit nem érdemes kihagyni.
- Azok, akik rendszeresen reggeliznek, könnyebben szabadulnak meg a felesleges kilóktól is.
- Mutatjuk, milyen reggeli étkezési szokásokkal gátolhatjuk a diétánkat!
A reggelit nem véletlenül nevezik sokan a nap legfontosabb étkezésének. Számos tanulmány kimutatta már, hogy miért nem érdemes kihagynunk. Reggelivel egyrészt megszakíthatjuk az úgynevezett éjszakai böjt időszakát, amikor a máj lebontja a glikogént, ami így glükóz formájában kerül a véráramba, hogy a vércukorszint stabil maradjon. Mindez különösen fontos az agy számára, ami szinte teljes egészében a glükózra támaszkodik az energiaellátásért.
Reggelente például ezért alacsony a glikogénszintünk, amin sokat segíthet egy kiadós étkezés. Vagyis a reggeli növeli az energiaszintünket és a koncentrációs képességünket, miközben más, alapvető fontosságú tápanyagokkal látja el ébredező szervezetünket.
Ha fogyókúrázunk, a reggeli kihagyása jó módszernek tűnhet, ám a szakemberek többsége óva int ettől. Kutatási eredmények alapján a reggelizők nagyobb energiabevitel mellett is aktívabbak, mint azok, akik később, a nap folyamán esznek először. Nem beszélve arról, hogy a reggeli elmulasztását akkor is megérzi a kedélyállapotunk, ha éppenséggel éhesek sem vagyunk.
Azoknak, akik rendszeresen reggeliznek, és mindeközben a bevitt alapanyagokra is odafigyelnek, kevesebb eséllyel kell elhízással és 2-es típusú cukorbetegséggel számolniuk, hiszen a korai étkezés egyrészt megakadályozza a vércukorszint ingadozását, másrészt, ha indulás előtt, otthon eszünk, kisebb valószínűséggel csábítanak el a pékségből áradó illatok.
Fogyókúrázol? Ezeket a hibákat ne kövesd el a reggelinél!
Minden étkezés egyformán fontos, de kulcsfontosságú, hogy a megfelelő tápanyagokkal indítsuk a napot, akár fogyni szeretnénk, akár nem. Megtetted az első lépést az egészséged felé, és megfogadtad, hogy ezúttal jól fogsz enni? Ez dicséretre méltó, de nem árt tisztában lenned azzal is, hogy milyen reggeli hibák akadályozzák – a reggeli kihagyásán felül – a diétát.
1. Nem viszel be elég fehérjét
Az egyik legnagyobb hiba, amit a reggelinél elkövethetünk, az az, ha nem fordítunk kellő figyelmet a fehérjére. A fehérje nélkülözhetetlen az izomzat fenntartásához, hosszabb ideig megőrzi a teltségérzetet, és segít stabilizálni a vércukorszintet. Ha kihagyjuk, hamarabb érezhetjük magunkat éhesnek, ami a nap későbbi részében bizony nassoláshoz vezethet.
Reggelire mindenképp fogyassz fehérjében gazdag ételeket, például tojást, görög joghurtot vagy zsírszegény túrót, ha pedig rohanásban vagy, és nincs időd hosszasan előkészülni, a fehérjeporos turmixot is kipróbálhatod némi spenót, gyümölcs és hozzáadott cukrot nem tartalmazó mogyoróvaj hozzáadásával. Sok hagyományos, jellemzően reggelire fogyasztott étel tele van szénhidráttal és cukorral, amelyek gátolják a fogyást, így ezeket mindenképp kerüld el a nap folyamán!
2. Csak iszol, de nem eszel
Aki időhiányban szenved vagy fogyókúrázik, gyakran él a „csak folyadékot” lehetőségével: egy gyors tejeskávéval vagy gyümölcslével, hiszen ezek ideig-óráig ugyan, de eltelítenek. Azonban ezekből az italokból hiányoznak azok az alapvető tápanyagok, amelyekre szüksége van reggel a szervezetünknek, különösen, ha fogyókúrázunk. Gyümölcslé helyett válassz inkább friss egész gyümölcsöt, de a fenti módon készíthetsz fehérjeturmixot is, amit gyümölcsökkel, zöldségekkel egyaránt felturbózhatsz.
3. Kávét iszol éhgyomorra
Sokan értelemszerűen kávéval indítják a napot, de kevesen tudják, hogy éhgyomorra fogyasztva emésztési zavarokhoz és megemelkedett kortizolszinthez vezethet, ami a jótékony bélbaktériumok mellett a fogyókúránknak sem kedvez. Ahelyett, hogy önmagában fogyasztanánk, egészítsük ki kávénkat egy szelet teljes kiőrlésű pirítóssal és avokádóval, tükörtojással vagy zabpehellyel.
Bár a szervezet kávéfogyasztásra adott reakciója egyénenként változik, egyesek különösen érzékenyek lehetnek a koffeinre, és még inkább, ha éhgyomorra fogyasztanak koffeintartalmú italokat. Hogy miért is lehet még veszélyes éhgyomorra kávézni, arról a linkre kattintva olvashatsz részletesen.
Kapcsolódó: ekkor érdemes meginni az első kávét.
4. Nem figyelsz eléggé a rostokra
Akár diétázunk, akár nem, a rostok nélkülözhetetlen elemei az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek. Ha nem fogyasztunk rostban gazdag ételeket, székrekedéssel, vércukorszint-ingadozással, magasabb koleszterinszinttel, súlygyarapodással és a krónikus betegségek megnövekedett kockázatával is számolnunk kell.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása szerint az átlagos felnőtt szervezetnek naponta 25-30 gramm rostra van szüksége. Vagyis minden étkezés során gondoskodnunk kell bőséges rosttartalommal bíró ételekről, például teljes kiőrlésű pékárukról, hüvelyesekről, magvakról, zöldségekről és gyümölcsökről.
5. Túleszed magad
Tény és való, a reggelinek kielégítőnek és bőségesnek kell lennie, ám ha túllövünk a célon, amellett, hogy lomhábban indulunk útnak, még a fogyókúránknak is lőttek, hiszen felborul az anyagcserénk, ami hosszú távon súlygyarapodást is eredményezhet.
Ha biztosra szeretnél menni, használj inkább kisebb tányért, így biztosan elkerülheted, hogy nagyobb adagot szedj. És ami a legfontosabb:
mindig hallgass a testedre, egyél annyit, amennyi jól esik, amit pedig már csak a szemed kíván, hagyd meg későbbre!
6. Nem minden az, aminek látszik
Bár a gabonafélék és a joghurtok kétségtelenül az egészséges életmód alapkövei, mégsem érdemes mindennek bedőlni, amit a reklámokban és a boltok polcain látunk. Attól, hogy valami dobozán a „fitnesz” szó is szerepel, közel sem biztos, hogy nem tartalmaz extrán hozzáadott cukrokat, ezért vásárlás előtt mindig ajánlott elolvasni a termékek hátoldalán lévő címkéket is.
A cukros gabonapelyhek helyett reggelire válassz inkább olyanokat, amelyek adagonként 5 grammnál is kevesebb cukrot tartalmaznak, a cukrozott gyümölcsjoghurtokat pedig cseréld le élőflórás kefirre vagy natúr görög joghurtra, amit magvakkal és friss gyümölcsökkel is könnyedén feldobhatsz.
Kiemelt kép: Getty Images