- Egyre fontosabbá válik sokak számára, hogy természetes forrásból vigyék be a szükséges vitaminokat.
- Sokat hallani a szuperélelmiszerekről. Van köztük egy, amiről lehet, hogy nem is tudtuk, hogy az.
- Összeszedtük, miért jó az olívaolaj, melyik fajtáját és hogyan érdemes fogyasztani, ha ki akarjuk használni az előnyeit.
Az utóbbi években egyre többen érdeklődnek az élelmiszerek közvetlen egészségügyi előnyei iránt. Ahogy növekszik az igényünk arra, hogy természetes forrásokból vigyük be a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, a szuperélelmiszerek szerepe is felértékelődik.
A napi szintű fogyasztásra javasolt szuperételek közt olyasmik szerepelnek, mint a méz, a chia mag, a gyömbér vagy épp a kimchi. És egyre többször ott a felsorolásban az olívaolaj is. De vajon tényleg annyira jótékony hatású? És valóban reggel, éhgyomorra érdemes fogyasztani?
Az olívaolaj jó ideje egyfajta mém a szerkesztőségünkben. Mióta cikkek egész sorát írtuk arról, hogy (a kétség kívül gyönyörű) Jennifer Lopez állítása szerint főleg az olívaolajnak köszönheti szépségét, sokszor felmerül bennünk, hogy mi mindenre alkalmazhatnánk mi is, hogy szebbé, jobbá tegyük a mindennapokat… És noha Lopez szépségtippjével kapcsolatban van azért bennünk némi kétség, az olívaolaj egészségünkre gyakorolt hatásai megkérdőjelezhetetlenek.
De mi is az az olívaolaj?
Az olívaolaj az olajfa gyümölcséből kinyert olaj, mely az olívabogyó húsának ledarálásával, és az így keletkező folyadék leszűrésével készül. A mediterrán térségben, ahol az olajfa őshonos, az olívaolaj a legfontosabb és legelterjedtebb étkezési zsiradék. Az olívaolaj kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, különösen az oleinsavnak, valamint antioxidánsoknak, például E-vitaminnak, polifenoloknak és fitoszteroloknak, amelyek számos egészségügyi előnnyel bírnak.
És hogy melyik fajtája a legjobb? Az extra szűz olívaolaj a legmagasabb minőségű az olívaolajok közül, mivel ezt hidegen sajtolják, így megőrzi az összes tápanyagot és jótékony hatást.
Ezekre van jó hatással az olívaolaj
Nem kell sokat keresgélni, ha az olívaolaj jótékony hatásait kutatjuk. Vizsgálatok egész sora bizonyította már be, hogy milyen jótékony hatással van az emésztésre, a bőrre, hogy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, és egy sor más egészségügyi előnyt is kínál.
Egyes források szerint gyulladáscsökkentő hatása egyenesen az ibuprofén alacsony dózisú adagolásához mérhető, így fenntartható módja lehet a gyakori krónikus gyulladásos betegségek kezelésének is.
Ezen kívül az olívaolaj jótékony hatással van a bélflórára is. Aktiválja a jótékony baktériumok növekedését és táplálja a bél nyálkahártyáját, emellett segíthet a bélirritációk, például puffadás és székrekedés enyhítésében. Mindezek a jótékony hatások rendkívül költséghatékony és könnyen elérhető összetevővé csodaszerré teszik az olívaolajat.
Kapcsolódó: Ez az 5 jel az egészséges, gyulladásmentes bélrendszer ismérve
Szűz vagy nem szűz
Ha a legtöbb előnyt szeretnéd kihasználni, válaszd az extra szűz olívaolajat. Míg a „sima” olívaolajnál hőhatással vonják ki az olajat az olívabogyóból, addig az extra szűz olívaolajat hideg sajtolásos eljárással nyerik, így az finomítatlan marad és megőrzi az összes jótékony hatást.
Mielőtt azonban nyakra-főre inni kezdenénk az olívaolajat, érdemes megvizsgálni jelenlegi étrendünket, és az olívaolajat úgy és akkor illeszteni bele, ahogy és amikor az nem okoz kellemetlen mellékhatásokat.
Kezdjük rögtön az időzítéssel. Noha arra vonatkozóan, hogy a reggeli vagy az esti olívaolaj-fogyasztás kedvezőbb-e, konkrét adat nincs, a kutatások elsősorban a reggeli, éhgyomri fogyasztással kapcsolatban készültek, így ennek az előnyeit tudjuk felsorolni. Az éhgyomorra bevitt egy evőkanál olívaolaj számtalan előnnyel jár.
Az olívaolaj éhgyomorra
- segít az emésztésben és javítja a bélműködést
- gazdagítja és táplálja a bélflórát
- nagy adag antioxidánst és polifenolt biztosít.
Ezen tulajdonságai miatt pedig
- csökkenti a gyulladásokat
- javítja a memóriát
- szabályozza a vércukorszintet
- szépíti a bőrt
- segít a méregtelenítésben
- csökkenti a vastagbélrák kockázatát
- segíti a fogyást, mivel csökkenti az étvágyat
- és kisegíthet a másnaposság kellemetlen érzéseinek enyhítésével is.
Mennyit fogyasszunk az olívaolajból?
Az olívaolaj egészségügyi előnyeinek kihasználása érdekében napi egy, legfeljebb két evőkanálnyi mennyiség ajánlott. Fontos figyelembe venni azt is, hogy az olívaolaj jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, és magas a kalóriatartalma is (kanalanként mintegy 100 kalória van benne), így diétázóknak érdemes lehet óvatosan bánni vele.
Bár rendkívül egészséges élelmiszerről van szó, ha túl sokat fogyasztunk belőle, még egy ilyen csoda is emésztési problémákat okozhat. Sokan vannak, akik ilyen töménységben az ízét sem szeretik, de szerencsére nekik viszont nem kell lemondaniuk az áldásos hatásról.
Ahhoz, hogy fenntartható szokássá váljon az olívaolaj fogyasztása, először csak csepegtessünk extra szűz olívaolajat ételeinkre, mivel ezzel javíthatjuk a fontos, zsírban oldódó tápanyagok, például az A-, D-, E- és K-vitaminok, a likopin és a béta-karotin felszívódását. Ezáltal fokozzuk az étkezéseink tápanyagtartalmát, egészséges zsírokkal, gyulladáscsökkentő vegyületekkel és antioxidánsokkal gazdagítva azt.
Ha pedig szeretnénk a mindennapok részévé tenni a közvetlen olívaolaj-fogyasztást is, ne azzal kezdjünk, hogy rögtön két evőkanállal fogyasztunk. Elsőre elég lesz egy teáskanál is, hogy meglássuk, hogyan is reagál a szervezetünk. Ha az olaj nem okoz panaszt, lassan emelhetjük az adagot addig, ameddig nem tapasztalunk kellemetlen mellékhatást, de már érezzük a pozitív változásokat a testünkben.
Így iktasd be az olívaolajat az étrendedbe, ha fogyókúrázol.
Kiemelt kép: Getty Images