A korábban elsősorban a mentes és paleolit receptjeiről és diétás javaslatairól ismert szakember ebben a művében nemcsak a táplálkozással, de minden olyan életmódbeli tényezővel foglalkozik, aminek hatása lehet a testi és lelki egészségre, szépségre.
Posta Renivel krónikus fáradtságról, elsilányodott ételekről, Hashimoto-szindrómáról és arról beszélgettünk, hogy miért a pici lépések és a befelé figyelés vezet el az életmódváltáshoz.
Ez a kilencedik könyved, de az első olyan, ami holisztikusan foglalkozik a női egészség, a testi-lelki jóllét és szépség témakörével. Honnan és hogyan jutottál ide?
Mindig is az egészséges életmód volt a legfőbb érdeklődési köröm, de sosem szemellenzősen foglalkoztam vele, inkább igyekeztem minél többet olvasni, tanulni róla, és csak azt beépíteni a saját rutinomba, ami nekem működik. Mindeközben 13 évig ideig dolgoztam multiknál. A szervezetemet kicsinálta a krónikus stressz, kiderült a glutén- és tejintoleranciám, illetve felszedtem kb. 20-25 kilót is.
Nagy felismerés volt nekem, hogy a stressz akkor is ilyesmit művel az emberrel, ha egyébként próbál odafigyelni magára. Ezen az úton szeretnék lenni a híd, és adni a nőknek egy iránymutatást, egy jól bevált gyakorlatsort – pár perces napi rutinba beépítve.
Mi hozta el végül nálad a karrierváltást? A téma iránti érdeklődés, vagy az, hogy magadat akartad meggyógyítani?
Szépen összeért a kettő, és közben arra is rájöttem, nekem az X-faktorom egyrészt a főzés, másrészt az, hogy szeretek emberekkel foglalkozni. Nagy bátorság kellett hozzá, hogy váltsak, és megléptem. Viszont sosem bántam meg, mert utána kinyílt a világ: elkezdtem recepteket fejleszteni, könyveket írni, egészséges életmód témájú workshopokat tartani, éltem és tanultam Ázsiában is, végül Toszkánába költöztem, itt élek és alkotok jelenleg. Mára ebből egy követhető és tanítható életmódrutin alakult ki.
Azért is érdekes, hogy majd 15 éve ezen a pályán mozogsz, mert az egészségtudatos táplálkozás és életmód piacán félévente valamilyen új trend jön szembe velünk, jellemzően megtagadva az előzőt.

A nő reggeltől estig szerzője, Posta Reni (Fotó: saját fotó)
Tényleg egymást érik a divatdiéták, ami miatt viszont maga az egészséges életmód is „gyanús” lett. Mintha az is csak divatirányzat lenne. Holott ha megnézzük, hogy a laktózmentesség, gluténmentesség, a paleolit táplálkozás, a teljes értékű növényi, a mediterrán vagy az alacsony FODMAP étrend mire is törekszik, azt látjuk, hogy jelentős a közös metszetük.
Ezeknek az irányzatoknak a közös felismerése az, hogy a civilizáció megbetegíti az embert, és ha sikerül (amennyire lehet), visszatalálni azokhoz a táplálékokhoz, amiket a természet ad nekünk, azzal csak nyerhetünk.
A természethez való visszatérés pedig nemcsak azt jelenti, hogy kerüljük a feldolgozott ételeket, hanem azt is, hogy tél közepén ne akarjunk paradicsomot vagy epret enni. Sőt, azt is, hogy ne feltétlen speciális lisztkeverékes sütiken, vagy ilyen-olyan táplálkozási irányzatra szabott készételen éljünk életvitelszerűen.
Hanem?
Egy leves, egy sokoldalú saláta vagy egy jó minőségű húsból főtt marhapörkölt az én megközelítésemben megfelel az egészségesség kívánalmainak. Az már változó lehet, hogy ki melyik típushoz áll közelebb. Az egyéni konzultációkon ezt fel is térképezzük.
A 21. századi ételek…
Milyen civilizációs betegségeket okoz az, hogy zöldség, gyümölcs, hús, tojás és pláne otthoni főzés helyett készételt, péksütit, szendvicset eszünk csak?
Magyarországon jelen pillanatban – óvatosabb becslések alapján – a lakosság egyharmada laktózérzékeny. A rejtett gluténérzékenység körülbelül a lakosság 45 százalékát érinti. Utóbbi ugye nem a cöliákia, amitől azonnal látványos tünetek jelennek meg, hanem egy alattomosabb fajta. Ez migrént, refluxot, idegrendszeri zavarokat, csökkentő teljesítményt, fáradtságot és még sok problémát okozhat. Ha ilyesmit tapasztalunk, próbáljuk elhagyni egy időre a glutént, a tejtermékeket, és meg fogunk lepődni, mennyivel jobban vagyunk!
Mi az oka annak, hogy egyre többen vannak, akiknek a szervezete nem tud megbirkózni a 21. század ételeivel?
A fogyasztói társadalom még, még, még szemlélete az ételek minőségromlását okozza, ugyanis a termelést katalizálni kell. Sok példa van erre: a tehenek növekedési hormont és egyéb szereket kapnak a nagyobb tejhozam érdekében, ezek bejutnak a szervezetünkbe, és összezavarják a mi hormonháztartásunkat is.
És sajnos megjelenhet az endometriózis, a PCOS, a meddőség is ennek mentén.
A gabonaféléket is agyonnemesítik, és ez a változás a szervezetünknek sem tesz jót. Gyakran kialakulhat ennek mentén például a áteresztő bél szindróma, IBS is. Sőt! A vendégeim egyre gyakrabban a Hashimoto-szindrómával keresnek fel. Amit aztán a megfelelő táplálkozással és finom receptekkel jól lehet kezelni.
A hírhedt Hashimoto
A Hashimoto-szindrómáról ma viszonylag sokat hallunk, mégis keveset tudunk. Mi is ez pontosan?
A Hashimoto-szindróma egy autoimmun betegség, amely során a szervezet immunrendszere a pajzsmirigyet támadja. Ez sokszor jár nem teljesen összefüggő tünetekkel. Krónikus fáradtság, hangulatingadozás, száraz bőr, hajhullás, libidóvesztés, gyengeség, enerváltság, stb.
Ezekre a környezet sokszor ráfogja, hogy csak „hiszti”, „nyavalygás” vagy épp hipochondria.
„Nem aludtál eleget, hülye a főnököd, sok a stressz rajtad, a gyerekért aggódsz, mindenkivel ez van, ne dramatizáld túl, ez normális” – mondják. Pedig dehogy normális! Muszáj kezelni a stresszt, és rendbe tenni az étrendünket is, mert mindez alapjaiban határozza meg az életminőséget. A Hashimoto-betegség ma olyan sokakat sújt, hogy örülnék, ha a világnapja itthon is reflektorfénybe kerülne. Így talán minél többen értesülnének róla, és a tüneteikre megtalálhatnák az igazi gyökérokot.
A szervezetben ugyanis minden mindennel összefügg.
Minden mindennel összefügg a könyvedben is, ami szintén ezt a holisztikus szemléletet közvetíti, és ABC-sorrendben veszi végig a témákat.

Posta Reni: A nő reggeltől estig (Jaffa Kiadó)
Azért írtam meg így, mert abból indultam ki, hogy sokaknak nincs ideje arra, hogy az elejétől a végéig átrágja magát a fejezeteken. Ilyenkor elég, ha az olvasóm felcsapja a könyvet mondjuk az sz-betűnél, és azonnal megtudja, mi is az a szerotonin. Ott viszont az is kiderül, hogy ezt a hormont nagy részben a gyomor állítja elő, tehát ha nem figyelünk az étrendre, akkor borul a szociális viselkedés, étvágy, emésztés, alvás, memória, szexuális vágy, érzelmek, de még a szépségünk is veszélybe kerül. Ezt látva lehet, hogy más hangsúlyt kap az egészséges és nekünk való étel – még a rohanós napjainkon is.
Ha már a szépséget is behoztad: ez is nagyon fontos kérdés egy nő számára, és sokan tapasztaljuk, hogy 40 felett nehezebb megőrizni ezt is. Te hogy csinálod?
Több olyan dolog is van, amit szerintem mindenkinek érdemes bevezetni a mindennapjaiba. Az egyik a 10-15 perces reggeli jóga, ami a testnek, sőt a hajnak is kiváló erősítője. A másik a jó hangulat, amit óvjunk meg az energiavámpír helyzetektől és emberektől. Aztán jó, ha tudjuk kerülni a bőrt szárító, cserző napfényt, a túlzott kávé- ill. alkoholfogyasztást.
Van néhány vitamin és étrend-kiegészítő, amit szerintem fontos szednünk
a szépség és egészség érdekében is: magasabb dózisú C-vitamin, megfelelő jód, és naponta 1 kiskanál taurin. Aztán előnyös, ha van egy tényleg jó bőrápolási rutinunk. Ha lehet, hagyjuk el a cukrot, a tejet, a glutént és máris sokkal fittebbek maradunk. Ezeket a témákat részletesebben is érintem a legújabb könyvemben.
Kapcsolódó: Fiatalít és felpörget: 50 felett a taurin lehet a jolly joker
Az időszakos böjtről
Csakúgy, mint a ma szintén divatos időszakos böjtöt…
Így van, én is alkalmazom, többnyire egy 8-9 órás időablakban eszem. Ahogy az elején is mondtam neked, nem hiszek a rábeszélésben, a győzködésben, és azt is tudom, hogy mindannyiunknak kicsit máshogy működik a szervezete. A saját és sok kliensem tapasztalata az a böjttel, hogy helyreáll tőle az emésztés, nem pang az ember beleiben a salakanyag, nincs puffadás, pocak, jelentősen megnő az energiaszint, erősebb lesz az immunrendszer, javul az egészségi állapotunk és szebb lesz a bőrünk is.
És ez nem holmi csodás gyógyulás, csak biológia.
Az emésztés energiát von el a sejtektől, a sejtek regenerációjától is. Ha a testünket nem tartjuk a folyamatosan ebben az kizsigerelt állapotban, meghálálja, megnő az élettartamunk és életminőségünk egyaránt.
Kezdjünk el tehát jógázni, böjtölni, mentesen enni, nevessünk sokat, korlátozzuk a kávét, alkoholt? Ennyi kívánalomtól én inkább szorongani kezdek.
Lépésről lépésre próbáljuk ki! Mit veszíthetünk? Én egyrészt abban hiszek, hogy a saját szervezetünk működését kitapasztalva kell, ráadásul kis lépésekben változtatni. A könyvem végén van egy 28 napos kihívás, amelyben mintegy adventi naptár-szerűen hozok minden napra egy-egy izgalmas feladatot, amelyek segítenek befelé figyelni, jobban lenni, törődni magunkkal, egészségünkkel.
Ez lehet egy kis lábmasszázs, egy távol-keleti alapokon nyugvó természetes ébresztési módszer,
hogy fél óráig tudatosan nem csinálunk az égvilágon semmit, vagy éppen felkenünk egy szép rúzst. Vagy választunk a napi listáról egy ételfajtát, amit aznap nem fogyasztunk, valamint elkészítjük az egyik italreceptemet. Ezek lépésről lépésre el tudnak vezetni ahhoz, hogy értékeljük a nőiségünket, jobban bánjunk magunkkal, és kialakítsuk a saját, nekünk való napi rutint pár perc alatt.
Nemrégiben egy egészségmegőrző csodaélelmiszerről is írtunk. Érdemes kipróbálni!
Kiemelt kép: Getty Images