Nemrégiben részletes cikket szenteltünk a világ egyik legmérgezőbb ételének tartott, mérgezést és májrákot okozó halas különlegességnek, a koi pla-nak. A történet most onnan jutott ismét eszembe, hogy nemrég kiadós mérgezést kaptam egy teljesen ártatlannak tűnő ebédmenütől. Romlott és mérgező étel (még ha az általuk okozott tünetek sokszor hasonlóak is) persze nem ugyanaz. A világ számos táján ismertek olyan hagyományos ételek, melyek fogyasztása jócskán rejt magában egészségi kockázatot. Még akkor is, ha frissen készítik őket.
Míg a magyar konyha egyes zsíros fogásai legfeljebb gyomorégéssel, esetleg epegörccsel fenyegetnek, egyes vidékek kulináris csemegéi halálos veszélyt jelentenek. A veszélyes ételek mögött ezekben ez esetekben is kulturális hagyomány és identitásképző erő rejlik, mely sokszor évszázadokra nyúlik vissza.
Ezek a veszélyes ételek gyakran nemcsak táplálékot jelentenek tehát, hanem a közösségi összetartozást és a hagyományok megőrzését is képviselik. Az ilyen fogások elkészítése és fogyasztása a helyi identitás megőrzésének fontos módja lehet, még akkor is, ha gyakran nagy kockázattal, esetleg mérgezéssel jár.
Mérgező ételek: Ez a 6 halálos is lehet
Lássuk milyen mérgező ételek számítanak népszerűnek a világ messzi tájain!
1. Fugu
Ez a japán különlegesség, a fugu, azaz gömbhal, rendkívül erős, halálos mérget, úgynevezett tetrodotoxint termel, ami végzetes lehet az azt elfogyasztó ember számára, ha a halat nem készítik el megfelelően. Ennek titkát ráadásul csak a legjobb séfek ismerik, így mindenki más az életét kockáztatja, ha nekiáll. A mérgezés nagyon csúnya tüneteket produkál. Az áldozat a tudatánál van, miközben teste egyszerűen lebénul, majd szíve és légzőszervei is felmondják a szolgálatot.
2. Ackee
Az ackee egy Nyugat-Afrikában, különösen Jamaicában alapvető fontosságú, szimbolikus jelentőségű gyümölcs, amit csak akkor szabad elfogyasztani, amikor már teljesen érett és megfelelően elő is készítették. Az éretlen gyümölcs és a magok egy hypoglycin A nevű toxint tartalmaznak, amely hányásos betegséget okozhat, és akár halálos is lehet.
3. Hákarl
A hákarl egy hagyományos izlandi étel, amely erjesztett cápahúsból készül. Ez az egyedi finomság erős ammóniaszagáról és jellegzetes ízéről ismert, na meg arról, hogy akit nem tántorítanak el az erős szagok, nagy kockázatnak teszi ki magát. Ha ugyanis a hákarlt nem készítik el megfelelően, mérgező hatású lehet, és erős, görcsös hányást vagy más súlyos, halálos tüneteket okozhat.
4. Nyers vérkagyló
Jó, neki már a neve is rémisztő… Kínában nyersen fogyasztják ezt a vörös húsú kagylóféleséget, ami napi több tíz liter vizet szűr át magán, mindenféle szennyeződéstől megtisztítva azt. A nagy tisztogatásban viszont ő maga lesz tele baktériumokkal, hepatitisz A- és E-vírussal. Elfogyasztásával súlyos, akár halálos mérgezést kockáztatnak az ínyencek.
5. Ökörbéka
Gusztus kérdése, de még ha el is fogadjuk, hogy egy hatalmas béka ínycsiklandó fogás lehet, ez az afrikai országokban népszerű étel így is tiltólistás. Ugyanis mérgezést és halálos veseelégtelenséget okozhat, ha nem teljesen kifejlett állapotában fogyasztják el, és ember legyen a talpán, aki első pillantásra képes felmérni egy béka életkorát.
6. Majomagyvelő
Ezt a „finomságot” több országban is lelkesen fogyasztják, pedig veszélyes különlegesség, mivel halálos prionbetegséget okozhat. A prionbetegségek olyan neurodegeneratív betegségek, amelyet prionok, azaz rendellenes működésű fehérjék okoznak. Ezek a prionok képesek megváltoztatni a normál fehérjék szerkezetét is, ami így sejtkárosodáshoz és agyi degenerációhoz vezet. A prionbetegségek közé tartozik többek közt a kergemarha-kór is. Nem hiszem, hogy egyetlen étkezés is megérne ennyit…
Kapcsolódó: A mérgezés a kutyák egészségét is veszélyezteti
Kiemelt kép: Getty Images