- A teflon szuperhasznos konyhai eszköz, de miért ad mégis aggodalomra okot?
- Milyen ételeket nem érdemes tapadásmentes serpenyőben készíteni?
- Mikor érdemes lecserélnünk a teflonos serpenyőnket? Mutatjuk.
A teflonos, tapadásmentes serpenyők pontosan azt teszik, amit a nevük sugall: nagy előnyük, hogy nincs az a rántotta, palacsinta vagy bármi egyéb étel, ami a felületükhöz ragadna. Használatuk mellett kevesebb hozzáadott zsiradék is elég, ráadásul a tisztításuk sem igényel túlzott erőfeszítést – nem csoda, hogy nincs olyan háztartás, ahol ne lenne fellelhető legalább egy tapadásmentes edény vagy serpenyő.
Praktikusság és sokoldalúság azonban ide vagy oda, a teflon előállítása nyomán létrejövő melléktermék némi aggodalomra ad okot környezet- és egészségromboló hatása miatt. A kutatók úgy vélik, hogy a teflon túl magas hőmérsékleten ugyanis bomlani kezd, ezzel pedig olyan gázokat bocsáthat a levegőbe, amelyek hidegrázást és fejfájást is okozhatnak.
Ahogyan tehát egyre magasabb hőt alkalmazunk, a teflon védőbevonata lebomlik, amelyre nemcsak az egészségünk, de az ételeink is másképp reagálhatnak. Vagyis bizonyos főzési technikákhoz és ételekhez nem túl szerencsés, ha tapadásmentes serpenyőt választunk.
4 étel, amit soha ne készíts teflonos serpenyőben
Ha egy étel intenzívebb sütést igényel, némi kockázattal is számolnunk kell. Egyrészt – ahogyan feljebb is említjük – a magas hőfok miatt káros anyagok szabadulhatnak fel, másrészt a serpenyők sem lesz hosszú életű, ha nem megfelelő módon járunk el. Mutatunk 4 ételt, amit a biztonság kedvéért jobb, ha inkább öntöttvas vagy rozsdamentes acéledényben, serpenyőben készítünk!
1. Savas ételek
Az rendben van, ha például a párolt zöldséghez egy kis citromlevet adunk, vagy ha felmelegítjük a paradicsomszószt a tésztához,
azt azonban érdemes elkerülni, hogy a savas ételek néhány percél tovább maradjanak a serpenyőben.
Akármennyire is tartós egy teflonos edény, egyetlen tapadásmentes bevonat sem tart örökké. Az erősen savas; citromos, ecetes vagy paradicsomos ételek pedig különösen lerövidítik a bevonat élettartamát, ezért ha lehet, 5 percnél tovább ne melegítsd őket teflonos serpenyőben vagy edényben!
Kapcsolódó: Önmagában a teflon nem mérgező, de a túlhevítést érdemes elkerülni
Fontos kiemelni továbbá, hogy ha a serpenyőnk alumíniumból készült, és ha a bevonata is karcolódott, a savas ételek könnyen reakcióba léphetnek az alumíniummal, ami amellett, hogy az egészségünknek sem kedvez, még az ételek ízét és fémesebbé teheti.
2. Sült húsok vagy pirított zöldségek
Az például technikailag megoldható, hogy steaket süssünk teflonos serpenyőben, ám hosszú távon közel sem biztos, hogy jól járunk vele. Az olyan gyorsan elkészíthető alapanyagok, mint a hal, a garnélarák vagy a zöldségek pirítása, párolása teljesen rendben van. Azonban, ha hosszabb sütési időt igénylő alapanyagokból (például marhából, sertésből vagy csirkéből), receptekből dolgoznánk, nem árt számolni azzal, hogy
a magas hőfok gyorsan használhatatlanná teheti a serpenyőnk bevonatát.
Megfelelő használat mellett a rozsdamentes acél vagy az öntöttvas serpenyő ugyanazokat az előnyöket nyújtja, mint a teflonos változat. Ráadásul a mérgező gázok felszabadulásától, illetve a bevonat sérülésétől sem kell tartanunk, ha a hosszabb sütési időt igénylő alapanyagokat inkább ezekben készítjük.
3. Sűrű, gyakori kevergetést igénylő ételek
Ha gyakran készítünk sűrű, erős kevergetést igénylő ételeket – például rizottót vagy különféle szószokat –, és még ha a legkíméletesebb eszközöket is használjuk, akkor sem tudjuk elkerülni, hogy idő előtt kopásnak induljon a teflonos serpenyők, edények bevonata.
4. Serpenyős mártások
Egy tál sült zöldség, egy ízletes marhapörkölt, de még az olyan egyszerűbb, hétköznapibb vacsorák is, mint a sült csirke vagy a sertésszelet, könnyen feldobhatók az úgynevezett deglazing konyhai technikával, vagyis a „máztalanítással”.
A folyamat során valamilyen folyadékot – például alaplevet vagy bort – öntünk a forró serpenyőbe vagy az edénybe, hogy fellazuljanak a pirítás közben letapadt, karamellizálódott ételmaradványok, morzsák, amelyekből így mennyei és aromás szószokat varázsolhatunk a húsok mellé.
Ha jó állapotban van, a teflonos serpenyő aljára egyrészt kevesebb dolog tapad, így a serpenyős szószunk sem lesz kifejezetten ízes.
Másrészt, mivel ehhez az egyszerű, ám annál nagyszerűbb technikához magas hőfokra van szükség, jobban járunk, ha inkább öntöttvas vagy rozsdamentes acéledényt, serpenyőt használunk.
Mikor érdemes lecserélni a tapadásmentes serpenyőt?
A tapadásmentes eszközöket akkor szükséges lecserélnünk, ha a bevonat már nem nyújt biztonságos és hatékony felületet a sütéshez, főzéshez. Az alábbi jelek segíthetnek eldönteni, mikor érdemes cserét eszközölnünk.
- Általánosságban elmondható, hogy a tapadásmentes serpenyőket öt év után ajánlott lecserélni. Különösen fontos volna megválnunk a 2015 előtt gyártott edényeinktől, serpenyőinktől, mivel ezek perfluor-oktánsavat (PFOA), vagyis egy olyan egészségre káros, rákkeltő vegyi anyagot is tartalmazhatnak, amelyet korábban teflon gyártására használtak. A PFOA használatát jelentősen korlátozták vagy betiltották a legtöbb országban, így ma már szinte minden újonnan gyártott teflonos termék PFOA-mentes.
- Ha karcokat, sérüléseket látunk, a tapadásmentesség sem tart sokáig, tehát megérett a serpenyőnk a cserére.
- Ha serpenyőnket gyakran használjuk túlságosan is magas hőfokon, a teflonbevonat könnyen és hamar elszíneződhet. Így ha sötét, odaégett foltokat, illetve ha kellemetlen szagokat tapasztalsz használat közben, minden bizonnyal elérkezett a mielőbbi csere ideje.
- Ha egy teflonos eszköz elveszíti a bevonatát, az alatta lévő fémrész is szabaddá válik. Mivel ilyenkor a rozsdásodás kockázata is magasabb, érdemes mihamarabb új serpenyőt vásárolni.
- A csere egyik legegyértelműbb jele pedig az, ha a teflonos serpenyő nem szolgálja tovább a célját – azaz, ha a rajta lévő bevonat többé már nem akadályozza meg az ételek letapadását.
Kapcsolódó: A mérgező teflon és egy elszánt ügyvéd – olvasd el Laborczi Dóra korábbi filmajánlóját is!
Kiemelt kép: Getty Images