szokások agy egészség 50 előtt friss agy időskor

Ha 50 éves korodig elkezded ezeket a szokásokat, idősen is friss marad az agyad

Nincs késő belevágni! 50 éves korunk előtt is megvédhetjük elménket az életkorral összefüggő hanyatlástól. Íme, mit tehetünk már ma azért, hogy agyunk még időskorunkban is aktívan szolgáljon bennünket.
  • Lelassíthatjuk a kognitív hanyatlást bizonyos hétköznapi szokásokkal, legalábbis ha 50 éves korunk előtt figyelünk erre.
  • Az egészséges életmód, a mély alvás és a kreatív tevékenységek is fokozzák agyműködésünket.
  • Vannak olyan meglepő szokások, melyekkel még többet tehetünk agyunk egészségéért. 

Ha eddig netán úgy gondoltuk, agyunk már túl idős ahhoz, hogy bármit is javíthassunk a helyzeten, akkor bizony tévedtünk. A tudomány szerint 50-es éveinkig még bőven van időnk fordítani a folyamaton, de legalábbis lelassítani a hanyatlást.

A Cell Stem Cell című tudományos folyóiratban 2019-ben megjelent kutatás szerint agyunk azon részében, ahol feldolgozzuk emlékeinket, folyamatosan képződnek neuronok a 40-es és 50-es, sőt, még a 90-es éveinkben is. Vagyis minél rendszeresebben végzünk az agyunk számára hasznos tevékenységeket, elménk annál ellenállóbbá válhat az öregedéssel és a különféle betegségekkel szemben. 

50 előtt vágj bele: így marad idősen is friss az agyad 

A köztudatban léteznek olyan általános egészségmegőrző szokások, melyekről tudjuk, hogy elménkre is jótékony hatással vannak. Ilyen például a sportolás, ami a tudomány szerint akár 2,2 évvel is fiatalíthatja az agyat, ráadásul kiváló stratégia az időskori depresszió ellen.

Emellett az olyan leveles zöldségek, mint a spenót és a kelkáposzta szintén fokozhatják mentális teljesítményünket.

Már napi egyszeri fogyasztásuk akár 11 évvel is fiatalíthatja agyunkat. Ez a lutein nevű karotinoid hatásának köszönhető, mely segít fenntartani az agy szürkeállományát. A minőségi alvás ugyancsak kulcsszerepet játszik agyműködésünkben. A mély alvás serkenti a növekedési hormon termelődését, és segíti a káros anyagok, például a béta-amiloid csökkentését, amely szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásában.

A meditáció, a stresszkezelés, a kreatív tevékenységek és az új készségek elsajátítása szintén erősítik az agyat, javítják az emlékezőképességet és gyorsítják az információk feldolgozását. Azonban léteznek olyan kevésbé ismert szokások is, melyekkel még többet tehetünk azért, hogy agyunk időskorunkban is friss maradjon. 

1. Minden nap egy kis sudoku!

A napi szintű sudoku- vagy keresztrejtvényfejtés jelentősen javíthatja az agyműködést, mivel folyamatosan működésben tartja problémamegoldó készségeinket és a rövid távú memóriát. Ezek a logikai játékok akár nyolc–tíz évvel is fiatalíthatják agyunkat.

2. Ügyelj a vérnyomás-kontrollra!

Kutatások szerint a vérnyomás-kontroll lassíthatja a szellemi hanyatlás folyamatát. A magas vérnyomás nemcsak a szív, de az agy egészségét is veszélyeztetheti, különösen a középkorúak esetében. Ennek tudatában fontos, hogy minél gyakrabban fogyasszunk vérnyomáscsökkentő ételeket, és minimalizáljuk a sóbevitelt.

szokások agy egészség 50 előtt friss agy időskor

A magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett a szív- és érrendszeri problémák, a stroke, a krónikus gyulladások, valamint a magas koleszterinszint is fokozza az agy öregedését (Fotó: Getty Images)

Ugyanígy a vércukorszintet sem szabad elhanyagolnunk – cukorbetegségben szenvedők gyakrabban tapasztalnak memóriaproblémákat. A kezelés esetükben, legyen szó életmódbeli változtatásokról vagy speciális készítményekről, az agy teljesítményét is javíthatja. 

3. Keresd a barátok társaságát!

Egy közös reggelizés, a baráti séták vagy a rendszeres találkozók segíthetnek fenntartani agyunk egészséges aktivitását, mivel az érzelmi támogatás serkenti a BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor – agyi eredetű növekedési faktor) termelődését. Egy 2017-es tanulmány szerint az ingerszegény társasági élet ellenben visszaszorítja a BDNF szintjét, növelve ezzel az Alzheimer-kór kockázatát.

4. Egyél minél több bogyós gyümölcsöt – és halat!

A bogyós gyümölcsök, különösen az áfonya és az eper, antioxidánsaik révén csökkenthetik az oxidatív stresszt a szervezetben, ami hozzájárulhat az agy védelméhez és a memória megőrzéséhez.

Ha tovább gazdagítanánk étrendünket, egészítsük ki ómega-3 zsírsavakkal is. Ezek az esszenciális zsírsavak főleg halakban, például lazacban és tonhalban találhatók, és segíthetnek fokozni agyunk hatékonyságát. Már heti egy adag hal fogyasztásával javíthatjuk kognitív képességeinket.

5. Kerüld a feldolgozott ételeket!

A feldolgozott ételek túlzott fogyasztása beindítja a gyulladásos folyamatokat az agyban, melyek hozzájárulhatnak az Alzheimer-kór kialakulásához. Egy 2014-es tanulmány szerint a feldolgozott ételekben gazdag étrend fokozatosan csökkentette az agyszövet méretét, ezzel pedig növelte a demencia kialakulását. Szerencsére már néhány apró étrendi változtatással elejét vehetjük ennek a káros folyamatnak, és csökkenthetjük az ezzel járó kockázatot.

6. Adj dióféléket az étrendedhez!

Korábban már írtunk arról, melyik 5 dió- és magféle nélkülözhetetlen a női egészség szempontjából, de nemrég kiderült, hogy a dió az agyra is jótékony hatással van. Gazdag ómega-3 zsírsavakban, melyek – ahogyan fentebb írtuk – támogatják az agyműködést, így a dió javítja gondolkodásunkat, segít mentálisan rugalmasnak maradni, és nem utolsósorban élénkíti a memóriát.

Kapcsolódó: Idősen is friss leszel szellemileg? 5 kérdésből kiderül!

Kiemelt kép: Getty Images