csicseriborsó hatása receptek

Fogyhatunk vele, de remek nassolnivaló is – Mire jó még a csicseriborsó?

A húsevők is bátran kísérletezzenek ezzel a pénztárcabarát szuperélelmiszerrel, ami egész évben jó választás. Annyi jótékony hatása van a csicseriborsónak, hogy kár a spejzban hagyni porosodni.
  • A csicseriborsó szuperélelmiszer, hiszen magas a rost és tápanyagtartalma, emellett pedig zsírszegény.
  • Hiába sokoldalúan felhasználható, mégsem fogyasztunk belőle eleget, ezért mutatunk elkészítési módokat, recepteket.
  • A húsevőknek is érdemes többet enniük, elmondjuk, hogy miért!

A csicseriborsó a kamra egyik legmegbízhatóbb lakója. Bármikor elővehetjük, a felhasználása változatos, az íze pedig sosem hagy cserben. A világ egyik legnépszerűbb hüvelyese az utóbbi években vált igazi szuperélelmiszerré, különösen a növényi alapú étrendet követők körében.

A veganuár receptek között is számos található csicseriborsóval, de miért is hagynánk, hogy kisajátítsák? A húsevők ugyanúgy jól járnak, ha beépítik étrendjükbe ezt az apró csodababot.

A világ minden táján népszerű a csicseriborsó

A csicseriborsó, más néven garbanzóbab a hüvelyesek családjába tartozó növény. Eredetileg a Közel-Keletről származik, de hamar népszerű lett a Mediterráneumban és Afrikában, mára pedig az egész világon elterjedt. A garbanzó elnevezés a spanyol nyelvből ered.

A régészeti lelőhelyeken talált legkorábbi adatok azt mutatják, hogy már i.e. 8000 környékén fogyasztották a csicseriborsót, ami a lencsével és a borsóval egyetemben a legrégebbi termesztett növényeink közé tartozik.

Segíthet a falási rohamok leküzdésében

Tápanyagérték szempontjából a csicseriborsó a dietetikusok álma, hiszen mindenki számára hasznos lehet, aki egészségesen szeretne étkezni. Fogyasztói szempontból is csak dicsérni tudjuk, mert miközben szuperélelmiszer, nassolnivalónak sem utolsó.

A csicseriborsó számos jótékony hatással van a szervezetre. Elsősorban kiemelkedő növényi fehérjeforrás, de tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, mint például kalcium, vas, kálium, magnézium és folsav. A csicseriborsó rendszeres fogyasztása segíthet a bélflóra egészségének megőrzésében, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez is.

csicseriborsó hatása receptek

A csicseriborsó nassolnivalóként is megállja a helyét (Fotó: Getty Images)

Mivel a csicseriborsó rendkívül gazdag rostokban, segít stabilizálni a vércukorszintet és javítja az emésztést is.

E tulajdonságáért különösen azok lesznek hálásak, akikre időnként rátör a faláskényszer.

A benne található antioxidánsok, mint például a fitokemikáliák, védik a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, ami hozzájárulhat az öregedési folyamatok lassításához és bizonyos betegségek megelőzéséhez.

Tökéletesen helyettesíti a tonhalat

A csicseriborsó kiváló fehérjeforrás, ezért különösen ajánlott azoknak, akik húsmentes étkezést követnek.

Egy csésze csicseriborsó körülbelül annyi fehérjét tartalmaz, mint két tojás vagy fél konzerv tonhal.

Aki tehát szeretné biztosítani a napi fehérjebevitelét, tankoljon fel csicseriborsóból. A csicseriborsó hihetetlenül sokoldalú alapanyag, amelyet számos módon felhasználhatunk. A leggyorsabb verzió, ha konzervet veszünk, az már csak a fantáziánkon múlik, hogy nyitás után mit kezdünk az előfőzött hüvelyessel. A szárított változat elkészítése kissé időigényesebb: éjszakai áztatást követően főzzük meg 1-1,5 óra alatt a csicseriborsót.

Kapcsolódó: A csicseriborsó fontos szerepet tölthet be a vastagbélrák elleni harcban is

Így használd fel a csicseriborsót!

Alább összegyűjtöttünk néhány ötletet a felhasználásra. Próbáld ki mindegyiket!

1. Humusz

A csicseriborsó alapú humusz egy klasszikus étel, amit sokféle zöldséggel vagy pitával is fogyaszthatsz.

2. Curryk és pörköltek

A fűszeres csicseriborsó tökéletesen illik a különböző currykhez, pörköltekhez, de keverheted akár zöldségekkel vagy hússal is.

3. Saláták

A hüvelyes remekül működik salátákban, például kuszkusszal, paradicsommal, uborkával és fűszerekkel kiegészítve.

4. Ropogós snack

Pörkölheted is a csicseriborsót: egy kis olívaolajjal és kedvenc fűszereiddel ínycsiklandó ropogós falatkákat készíthetsz.

5. Desszertek

Igen, jól olvasod, a csicseriborsót akár süteményekbe is beépítheted, hogy növeld a tápértéküket.

csicseriborsó hatása receptek

Bármivel kombinálhatjuk a csicseriborsót, például feta sajttal (Fotó: Getty Images)

Kedvcsinálónak hoztunk két receptet is, melyeket bárki össze tud dobni.

1. Sült feta csicseriborsóval

Hozzávalók:

  • feta
  • paradicsompüré
  • köménymag
  • csicseriborsó
  • fodros kel
  • citromlé
  • petrezselyem

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőbe öntsünk olajat, és pirítsuk illatosra a köménymagokat.
  2. Keverjük hozzá a felcsíkozott fodros kelt, és várjunk, amíg összeszottyad.
  3. Mehet bele a paradicsompüré, a csicseriborsó, a citromlé és egy kis víz.
  4. Forraljuk fel, adjuk hozzá a fetát, majd tegyük az egészet sütőbe. Kb. 15 percig süssük, amíg a fetasajt megpuhul.
  5. Szórjunk a tetejére frissen őrölt borsot, petrezselymet és egy csepp olíva olajat.

Könnyű tésztasaláta csicseriborsóval

Hozzávalók:

  • fusilli tészta
  • koktélparadicsom
  • uborka
  • csicseriborsó
  • rukkola
  • mozzarella
  • fenyőmag
  • zöldfűszerek

Elkészítés:

  1. A dresszinghez keverjük össze az olíva olajat, citromlevet, dijoni mustárt, fokhagymát és a sót, majd szórjuk meg provence-i vagy kedvenc fűszereinkkel.
  2. Főzzük meg a tésztát, majd öntsünk rá egy kis olajat és tegyük félre, amíg kihűl.
  3. Öntsük ki a csicseriborsót, vágjuk fel a zöldségeket, a mozzarellát, majd aprítsuk rá a petrezselymet és a bazsalikomot.
  4. Tegyünk mindent egy nagy keverőtálba, és fűszerezzük még, ha szükséges.

Kapcsolódó: És mit csináljunk a konzerv csicseriborsó levével? Mutatjuk!

Kiemelt kép: Getty Images