- A csicseriborsó szuperélelmiszer, hiszen magas a rost és tápanyagtartalma, emellett pedig zsírszegény.
- Hiába sokoldalúan felhasználható, mégsem fogyasztunk belőle eleget, ezért mutatunk elkészítési módokat, recepteket.
- A húsevőknek is érdemes többet enniük, elmondjuk, hogy miért!
A csicseriborsó a kamra egyik legmegbízhatóbb lakója. Bármikor elővehetjük, a felhasználása változatos, az íze pedig sosem hagy cserben. A világ egyik legnépszerűbb hüvelyese az utóbbi években vált igazi szuperélelmiszerré, különösen a növényi alapú étrendet követők körében.
A veganuár receptek között is számos található csicseriborsóval, de miért is hagynánk, hogy kisajátítsák? A húsevők ugyanúgy jól járnak, ha beépítik étrendjükbe ezt az apró csodababot.
A világ minden táján népszerű a csicseriborsó
A csicseriborsó, más néven garbanzóbab a hüvelyesek családjába tartozó növény. Eredetileg a Közel-Keletről származik, de hamar népszerű lett a Mediterráneumban és Afrikában, mára pedig az egész világon elterjedt. A garbanzó elnevezés a spanyol nyelvből ered.
A régészeti lelőhelyeken talált legkorábbi adatok azt mutatják, hogy már i.e. 8000 környékén fogyasztották a csicseriborsót, ami a lencsével és a borsóval egyetemben a legrégebbi termesztett növényeink közé tartozik.
Segíthet a falási rohamok leküzdésében
Tápanyagérték szempontjából a csicseriborsó a dietetikusok álma, hiszen mindenki számára hasznos lehet, aki egészségesen szeretne étkezni. Fogyasztói szempontból is csak dicsérni tudjuk, mert miközben szuperélelmiszer, nassolnivalónak sem utolsó.
A csicseriborsó számos jótékony hatással van a szervezetre. Elsősorban kiemelkedő növényi fehérjeforrás, de tele van rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, mint például kalcium, vas, kálium, magnézium és folsav. A csicseriborsó rendszeres fogyasztása segíthet a bélflóra egészségének megőrzésében, és hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez is.

A csicseriborsó nassolnivalóként is megállja a helyét (Fotó: Getty Images)
Mivel a csicseriborsó rendkívül gazdag rostokban, segít stabilizálni a vércukorszintet és javítja az emésztést is.
E tulajdonságáért különösen azok lesznek hálásak, akikre időnként rátör a faláskényszer.
A benne található antioxidánsok, mint például a fitokemikáliák, védik a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, ami hozzájárulhat az öregedési folyamatok lassításához és bizonyos betegségek megelőzéséhez.
Tökéletesen helyettesíti a tonhalat
A csicseriborsó kiváló fehérjeforrás, ezért különösen ajánlott azoknak, akik húsmentes étkezést követnek.
Egy csésze csicseriborsó körülbelül annyi fehérjét tartalmaz, mint két tojás vagy fél konzerv tonhal.
Aki tehát szeretné biztosítani a napi fehérjebevitelét, tankoljon fel csicseriborsóból. A csicseriborsó hihetetlenül sokoldalú alapanyag, amelyet számos módon felhasználhatunk. A leggyorsabb verzió, ha konzervet veszünk, az már csak a fantáziánkon múlik, hogy nyitás után mit kezdünk az előfőzött hüvelyessel. A szárított változat elkészítése kissé időigényesebb: éjszakai áztatást követően főzzük meg 1-1,5 óra alatt a csicseriborsót.
Kapcsolódó: A csicseriborsó fontos szerepet tölthet be a vastagbélrák elleni harcban is
Így használd fel a csicseriborsót!
Alább összegyűjtöttünk néhány ötletet a felhasználásra. Próbáld ki mindegyiket!
1. Humusz
A csicseriborsó alapú humusz egy klasszikus étel, amit sokféle zöldséggel vagy pitával is fogyaszthatsz.
2. Curryk és pörköltek
A fűszeres csicseriborsó tökéletesen illik a különböző currykhez, pörköltekhez, de keverheted akár zöldségekkel vagy hússal is.
3. Saláták
A hüvelyes remekül működik salátákban, például kuszkusszal, paradicsommal, uborkával és fűszerekkel kiegészítve.
4. Ropogós snack
Pörkölheted is a csicseriborsót: egy kis olívaolajjal és kedvenc fűszereiddel ínycsiklandó ropogós falatkákat készíthetsz.
5. Desszertek
Igen, jól olvasod, a csicseriborsót akár süteményekbe is beépítheted, hogy növeld a tápértéküket.

Bármivel kombinálhatjuk a csicseriborsót, például feta sajttal (Fotó: Getty Images)
Kedvcsinálónak hoztunk két receptet is, melyeket bárki össze tud dobni.
1. Sült feta csicseriborsóval
Hozzávalók:
- feta
- paradicsompüré
- köménymag
- csicseriborsó
- fodros kel
- citromlé
- petrezselyem
Elkészítés:
- Egy serpenyőbe öntsünk olajat, és pirítsuk illatosra a köménymagokat.
- Keverjük hozzá a felcsíkozott fodros kelt, és várjunk, amíg összeszottyad.
- Mehet bele a paradicsompüré, a csicseriborsó, a citromlé és egy kis víz.
- Forraljuk fel, adjuk hozzá a fetát, majd tegyük az egészet sütőbe. Kb. 15 percig süssük, amíg a fetasajt megpuhul.
- Szórjunk a tetejére frissen őrölt borsot, petrezselymet és egy csepp olíva olajat.
Könnyű tésztasaláta csicseriborsóval
Hozzávalók:
- fusilli tészta
- koktélparadicsom
- uborka
- csicseriborsó
- rukkola
- mozzarella
- fenyőmag
- zöldfűszerek
Elkészítés:
- A dresszinghez keverjük össze az olíva olajat, citromlevet, dijoni mustárt, fokhagymát és a sót, majd szórjuk meg provence-i vagy kedvenc fűszereinkkel.
- Főzzük meg a tésztát, majd öntsünk rá egy kis olajat és tegyük félre, amíg kihűl.
- Öntsük ki a csicseriborsót, vágjuk fel a zöldségeket, a mozzarellát, majd aprítsuk rá a petrezselymet és a bazsalikomot.
- Tegyünk mindent egy nagy keverőtálba, és fűszerezzük még, ha szükséges.
Kapcsolódó: És mit csináljunk a konzerv csicseriborsó levével? Mutatjuk!
Kiemelt kép: Getty Images