immunerősítés tévhit fokhagyma

Tévhitek az immunerősítésről: A fokhagyma mégsem csodaszer?

A fokhagyma, a fekete csokoládé és a chili paprika eddig a téli immunerősítő étrendünk alapját képezték – pedig úgy néz ki, hogy ennek semmi alapja nincs.
  • Vannak dolgok, amiket fölöslegesen eszünk-szedünk, nincsenek erőteljes pozitív hatással a védekező rendszerünkre.
  • Minél több egy ételben az antioxidáns, annál jobb az immunrendszerünknek.
  • Az immunrendszer erősítéséhez fontos, hogy a bélrendszerünk jól működjön.

Aki egészségtudatos, és erős immunrendszert akar, az mindent tökéletesen akar csinálni, vagy legalábbis törekszik rá, hogy lehetőleg fitt legyen és minden szükséges tápanyagot mikrogrammra pontosan bevigyen a szervezetébe. De hiába bújjuk a legújabb klinikai kutatási eredményeket és vesszük meg az éppen népszerű étrend-kiegészítőket, ha kiderül, nem is olyan hatásosak.

A természetgyógyászatban nagyon régóta tartja magát az a tévhit, hogy a fokhagyma a legjobb immunerősítő, pedig a valóság mást mutat. Szakértők segítenek eloszlatni a tévhiteket, és elárulják, melyek azok az ételek, amelyek tényleg erősíthetik az immunrendszert.

A fokhagyma mégsem immunerősítő csodaszer

Egy brit felmérés szerint a britek 42%-a hiszi, hogy a fokhagyma jelentősen javítja az immunrendszer működését. Dr. Deborah Lee azonban rámutatott, hogy a tudományos kutatások nem támasztják alá ezt. „Bár a fokhagyma serkenthet néhány immunsejtet, például a makrofágokat és a limfocitákat, de ezek a kutatási eredmények állatkísérletekből származnak” – magyarázta az orvos.

immunerősítés tévhit fokhagyma

A fokhagyma ugyan nem annyira hatásos, de válogathatunk bőven a szuperélelmiszerek közül (Fotó: Getty Images)

A joghurtnak sem kifejezetten immunerősítő, de hasznos lehet a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, ami közvetve támogathatja az immunrendszert. „A joghurt közvetlen immunerősítő hatása nem bizonyított” – állítja Dr. Sham Singh. Annyiban tud segíteni, hogy a bélflóra egészségét fenntartja és ezáltal a tápanyagok jobban tudnak hasznosulni.

Kapcsolódó: Immunerősítés nőknek – Ezeket a vitaminokat érdemes szedni 

5 étel, ami valóban erősíti az immunrendszert

A brit felmérés során azonban sokan helyesen soroltak fel néhány valódi immunerősítő szuperélelmiszert:

1. Áfonya

 Dr. Lee szerint rendkívül gazdag antioxidánsokban, polifenoljai pedig vírus- és baktériumölő hatásúak.

2. Sötétzöld leveles zöldségek

A kelkáposzta és az ahhoz hasonló zöld leveles zöldségek fokozzák a bélben működő intraepiteliális 8vagyis a hámsejtben lévő) limfociták termelődését.

3. Mandula

A mandula E-vitaminban gazdag, ez a vitamin pedig kulcsfontosságú az immunsejtek egészségének megőrzésében.

4. Zöld tea

A zöld tea katekin nevű antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a fertőzések elleni védekezésben.

5. Gyömbér

Ez a keleti fűszernövény gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt hozzájárulhat az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Dédanyáink csodaszerei placebók?

Sokan hiszik, hogy a csokoládé és a csípős ételek is immunerősítő hatásúak. Dr. Singh szerint azonban bár a fekete csokoládé antioxidánsokat tartalmaz, hatása az immunrendszerre minimális. A chili kapszaicintartalma miatt gyulladáscsökkentő hatású lehet, de nincs bizonyított összefüggés az immunrendszer erősítésével.

Továbbá, bár a húsleves remek komfortétel betegség esetén, az emberek nagy észe tévesen hiszi, hogy ez egy immunerősítő szuperétel. Valódi előnye leginkább a folyadékpótlásban rejlik.

Ha valóban erősíteni szeretnéd az immunrendszered, érdemes a tudományosan bizonyított szuperételekre összpontosítani, és nem bedőlni a népszerű tévhiteknek. Az olyan tápanyagokat, vitaminokat, amelyekből nehéz az elegendő mennyiséget ételekkel bevinni, azokat érdemes pótolni. A D-vitamin és az ómega-3 zsírsav például kiemelten fontos az immunrendszer megfelelő működése szempontjából.

Kapcsolódó: Furcsa, de hatásos módszerek az immunrendszer erősítésére

Kiemelt kép: Getty Images