élelmiszer bolt fertőzés

Fertőzés a polcok között – Az élelmiszerboltok legkoszosabb helyei

Ki ne gondolkodott volna el még azon, hogy a nyers hús zacskója vagy doboza vajon mennyire lehet higiénikus? Vagy hogy hányan foghatták meg bacis kézzel előttük a kiflit a boltban? Most kiderül, az élelmiszerboltok mely részei a legszennyezettebbek kórokozóktól!
  • Szalmonella, e.coli, influenza, norovírus – ez csak néhány kórokozó, amit könnyen összeszedhetünk a boltban.
  • A PIN-terminálok, a mérlegek és az önkiszolgáló pénztár is hemzseg a mikroorganizmusoktól.
  • A kutatások szerint az emberek 97%-a sosem mossa ki a textil bevásárlótáskáit, amik szintén baktériumforrások.

A bevásárlás mindennapos tevékenység, de egy influenzaszezon vagy más járvány idején veszélyesebb lehet, mint gondolnánk. A szupermarketekben, élelmiszerboltokban rengeteg fertőzött felületet érintünk meg (mások tüsszentenek le), amelyeken kórokozók hadai tapadhatnak meg fel. Szakértők segítségével összegyűjtöttük a legszennyezettebb helyeket és a fertőzés megelőzésének legegyszerűbb módjait.

1. Önkiszolgáló kassza és PIN-kódos terminálok

„Minél nagyobb erővel érintünk egy felületet, annál több baktérium marad rajta, így a PIN-felület az egyik legszennyezettebb felület.” – mondja Jason Tetro mikrobiológus. Az önkiszolgáló pénztárak érintőképernyői és gombjai ritkán vannak fertőtlenítve, pedig ezeket naponta több száz ember használja. Használjunk kézfertőtlenítőt fizetés után, és ha lehet, válasszunk érintésmentes fizetési módot.

2. Bevásárlókocsik és kosarak

„A bevásárlókocsi fogantyúja baktériumok melegágya, mivel mindenki ezt fogja meg a legtöbb erővel és legtöbb ideig” – magyarázza Tetro. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem közegészségügyi szakértője szerint a fogantyúkon gyakran kimutatható fekáliás szennyeződés. Mindig töröljük át fertőtlenítő kendővel a fogantyút és a belső részt, különösen a babaüléseket!

Kapcsolódó: Széklettel is szennyezett lehet okostelefonunk

3. Hűtőpultok és azok ajtói

„Sokan nem gondolnak rá, de a hűtőpultok ajtajainak fogantyúi hemzsegnek a baktériumoktól” – figyelmeztet Tetro. Ezeket is ritkán tisztítják az üzletek alklamazottai. Lehetőség szerint használjunk papírzsebkendőt vagy kesztyűt az ajtók nyitásához.

4. Kimérős áruk és szedőkanalak

A kimérős termékek – például magvak, édességek, pékáruk – gyakran koszos szabad kézzel szedik ki a vevők. Reynolds szerint a szedőkanalak, csipeszek is különösen veszélyesek lehetnek. Használjunk zsepit a kanál megfogásához, és mindig mossunk kezet, fertőtlenítsünk utána, hogy megelőzzük a fertőzést!

élelmiszer bolt fertőzés

Vajon hányan fogták meg ezt a paprikát már? Otthon jól mossuk meg a zöldségeket, hogy elkerüljük a fertőzéseket! (Fotó: Getty Images)

5. Zöldség-gyümölcs részleg

„A friss termékek gyakran közvetlenül a földekről érkeznek, és lehetnek rajtuk növényvédőszer-maradványok vagy baktériumok” – mondja Carol McLay szakértő. Emellett a dobozokban és polcokon rengeteg ember megfogdossa őket. Alaposan mossuk meg a gyümölcsöket és zöldségeket hazaérkezés után hideg vízzel.

Lehetőség szerint használjunk kefét vagy szódabikarbónás oldatot!

6. Újrahasznosítható bevásárlótáskák

A kutatások szerint az emberek 97%-a sosem mossa ki a textil bevásárlótáskáit, pedig ezekben rengeteg baktérium halmozódhat fel.

Minden használat után fertőtlenítsük vagy mossuk ki a táskákat forró, szappanos vízben!

7. Csemegepult és futószalag

A csemegepult üvegfelülete és a futószalagok a kasszánál gyakran szennyezettek. „Ezeket sokan megérintik, de ritkán tisztítják” – figyelmeztet McLay. Ne érintsük meg feleslegesen ezeket a felületeket, és ügyeljünk arra, hogy a nyers húsokat külön csomagoljuk – így máris kizártunk többféle fertőzést is!

8. Önkiszolgáló salátabárok

A salátabárok szó szerint „baktériumbüfék” lehetnek. „A csipeszeket és egyéb eszközöket sok ember használja, és nem mindig tiszták” – mondja McLay. Használjunk papírtörlőt az eszközök megfogásához, és ne érintsük meg az arcunkat ételszedés közben!

Hogyan védekezhetünk a baktériumok ellen?

„A szupermarketek olyanok, mint az edzőtermek vagy repülőgépek – rengeteg ember érinti meg ugyanazokat a felületeket” – mondja Tetro. Mivel lehetetlen minden baktériumot elkerülni, figyeljünk a következőkre:

  • Fertőtlenítsük a bevásárlókocsi fogantyúját fertőtlenítő kendővel.
  • Használjunk legalább 62-70% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.
  • Mossunk kezet alaposan bevásárlás előtt és után.
  • Ne érintsük meg az arcunkat bevásárlás közben.

Ezekkel az óvintézkedésekkel jelentősen csökkenthetjük a fertőzések kockázatát és biztonságosabbá tehetjük a bevásárlást!

Kapcsolódó: Még több fertőző tárgy – 7 dolog, ami után jobb, ha kezet mosol

Kiemelt kép: Getty Images