Számos biológiai változás zajlik a nők testében 50 felett, amelyek hatással vannak az anyagcserére, a csontokra és a hormonháztartásra. Ezért fontos az étrend.

Szép emlékek fűződnek a nyári fagyizásokhoz, a rengeteg pizzaevéshez, na meg a vasárnapi sült krumpli tunkolásához. Egy bizonyos kor után azonban ideje búcsút inteni a kalóriabombáknak. Az 50 feletti nők testében számos biológiai változás zajlik, amelyek hatással vannak az anyagcserére, a csontok egészségére és a hormonháztartásra. Bármennyire nem tetszik nekünk a folyamat, érdemes mielőbb megbarátkozni vele.

Mi történik a női testben 50 felett?

Az ösztrogénszint csökkenése befolyásolja a csontsűrűséget, növeli a csontritkulás kockázatát, az anyagcsere lelassulása miatt pedig könnyebben rakódhatnak le a plusz kilók, különösen a hasi területen. Emellett a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is növekszik, így kiemelten fontos az olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek támogatják a szív egészségét, csökkentik a gyulladásokat, és segítenek fenntartani az izomtömeget.

Az egészséges táplálkozás nemcsak a fizikai jóllétet javítja, hanem hozzájárul a mentális frissesség és az energiaszint fenntartásához is, hogy az 50 feletti évek is aktívan és kiegyensúlyozottan teljenek.

5 étel, amit tilos volna fogyasztani 50 felett

Az életkor előrehaladtával és a test változásai miatt egyre fontosabbá válik, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunkra. Bizonyos ételeket, italokat messziről érdemes elkerülni, és helyettük olyan tápanyagokban gazdag alternatívákat választani, amelyek támogatják egészségünket.

1. Pácolt húsok

A virsli, kolbász és szalonna és egyéb pácolt húskészítmények tele vannak telített zsírokkal, sóval és tartósítószerekkel, amelyek növelik a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát. A feldolgozott húsok nitriteket és nitrátokat tartalmaznak, amelyek a szervezetben rákkeltő vegyületekké alakulhatnak.

50 felett még randizni is jobb, elmondjuk, miért

2. Fagyasztott készételek

Bár 50 felett is kényelmes megoldást jelenthetnek, sok előre csomagolt fagyasztott étel rengeteg hozzáadott sót, cukrot és mesterséges adalékanyagot tartalmaz. Ezek az ételek általában alacsony rosttartalmúak, így nem támogatják az emésztést és a jóllakottság érzését sem.

3. Fehérje szeletek

Ezek a szeletek gyakran ultra feldolgozott összetevőkből készülnek, tele vannak hozzáadott cukorral és mesterséges ízfokozókkal. Bár magas a fehérjetartalmuk, sok esetben szójafehérje-izolátumot tartalmaznak, amelyet peszticidekkel permeteznek, így hosszú távon károsíthatják a hormonháztartást. 50 felett is egyszerűnek tűnik egyet megenni edzés után, de inkább keverjünk ki egy kis túrót.

5 étel ami tilos 50 felett

50 felett jobban járunk, ha házilag készítjük a zöldségchipszet (Fotó: Getty Images)

4. Zöldségchips

Jól hangzik, hogy zöldségchipsszel enyhítjük a falási rohamokat, és sokan egészséges alternatívának gondolják ezeket, de valójában rengeteg telített zsírt és sót tartalmaznak. Cserében gyakran csak minimális mennyiségben tartalmaz valódi zöldségeket, miközben a kalóriatartalma miatt is aggódhatunk.

5. Bolti turmixok és gyümölcslevek

A bolti turmixok és gyümölcslevek gyakran tele vannak cukorral és kalóriával, miközben hiányoznak belőlük az egészséges rostok.

Ezek a cukorbombák megdobhatják a vércukorszintet,

és hosszú távon hozzájárulhatnak az inzulinrezisztencia kialakulásához. 50 év felett pedig másra sincs szükségünk, mint hogy még erre is figyeljünk.
Inkább keverd össze a saját turmixodat otthon fagyasztott gyümölccsel, leveles zöldekkel, például nyers spenóttal vagy kelkáposztával, görög joghurttal és cukrozatlan mandulatejjel.

10 étel, ami viszont kötelező 50 felett

Most pedig érdemes áttekinteni néhányat azon élelmiszerek közül, amelyek jótékonyan támogatják a szervezetet, és még finomak is.

1. Vadlazac

Ez a halfajta az egyik legjobb ómega-3 zsírsavforrás, amely segít csökkenteni a gyulladást, támogatja az agyműködést és a szív egészségét. A vadon fogott lazac kevesebb szennyezőanyagot tartalmaz, mint a tenyésztett változat, ráadásul az egyik legjobb fehérjeforrás.

2. Áfonya

A kis bogyók tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítenek megvédeni a sejteket az öregedéstől és a krónikus betegségektől. Magas rosttartalmuk támogatja az emésztést, és hozzájárul a stabil vércukorszinthez. 50 felett igazi kincs a testnek egy tálka áfonya.

3. Görög joghurt

Magas fehérjetartalma miatt hosszabb ideig biztosít teltségérzetet, míg a benne található probiotikumok támogatják a bélflóra egyensúlyát, ami kulcsfontosságú az immunrendszer működésében.

4. Leveles zöldek

A leveles zöldek, például spenót, kelkáposzta és rukkola bőségesen tartalmaznak folsavat, C-vitamint, K-vitamint, valamint rostokat, amelyek segítenek az emésztésben és csökkentik a gyulladásokat a szervezetben.

5. Olívaolaj

Nem hiányozhat a listáról az extra szűz olívaolaj, amely a benne található egyszeresen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően hozzájárul a szív egészségéhez, és gyulladáscsökkentő hatással bír. Antioxidánsai segíthetnek a sejtek védelmében is.

6. Paradicsom

A paradicsomban található likopin egy erős antioxidáns, amely csökkenti a szívbetegségek és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. Fogyasztása segíthet a bőr védelmében is a nap káros hatásaival szemben.

5 étel ami tilos 50 felett

A gombát hanyagoljuk, pedig kifejezetten jót tesz 50 felett is (Fotó: Getty Images)

7. Gomba

50 felett érdemes beiktatni még több gombát az étkezésbe, hiszen magas ásványianyag-tartalma révén segít az immunrendszer támogatásában, valamint béta-glükánt tartalmaz, amely segít a szervezet természetes védekezőképességének fokozásában.

8. Avokádó

Ez a krémes zöld gyümölcs tele van egészséges zsírokkal, amelyek támogatják az agyműködést és csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Magas rosttartalmának köszönhetően segít az emésztésben és a jóllakottság érzésében.

9. Brokkoli

A keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, erős gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek. Szulforafánt tartalmaz, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában is. Magas a K-vitamin, a C-vitamin, a folsav, a kálium és a rost tartalma is, ami 50 felett még fontosabb.

10. Paprika

A különböző színű paprikák rengeteg C-vitamint tartalmaznak, ami támogatja az immunrendszert és segíti a kollagéntermelést, ezáltal hozzájárulva a bőr rugalmasságához és fiatalos megjelenéséhez.

Kell ennél meggyőzőbb érv, hogy még többet együnk belőle?

Ahogy elérjük az 50 feletti kort, egyre fontosabbá válik, hogy odafigyeljünk a táplálkozásunkra. Az egészséges ételek választásával csökkenthetjük a krónikus betegségek kockázatát, megőrizhetjük energiaszintünket, és támogathatjuk szervezetünk természetes öregedési folyamatait. A fenti ételekkel ráadásul szenvedni se kell, hiszen nem csupán táplálóak, de ízletesek is.

Bőrápolás 50 felett: ezek a termékek többet ártanak, mint használnak

Kiemelt kép: Getty Images