- Évente több mint 10 000 új vasgatbélrákos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, köztük egyre több a 30 év alattit.
- A vastagbélrák sok esetben helyes étkezéssel, egészséges bélflórával megelőzhető.
- A reggelire fogyasztott joghurt csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
A fejlett országokban egyre több fiatalnál diagnosztizálnak vastagbélrákot – a becslések szerint az esetek száma 2010 és 2030 között csaknem megduplázódik. A szakértők megállíthatatlanul keresik a betegség lehetséges okait.
Az egyik elmélet szerint a bélfalon felhalmozódó káros baktériumok elősegíthetik a rákos sejtek kialakulását. A Harvard Egyetem kutatói most arra jutottak, hogy azok, akik hetente legalább két adag joghurtot fogyasztanak, 20%-kal csökkenthetik a rossz baktériumok által okozott vastagbélrák kockázatát.
Ha túl sok, akkor árt
A kutatók a Bifidobacterium nevű baktériumot vizsgálták, ez a baktérium (többféle típusa van) például segíti a rostok lebontását és véd a fertőzésekkel szemben. Azonban ha túlszaporodik a bélben, akkor gyulladást okozhat a vastagbélben. Ez a folyamat pedig sejtkárosodáshoz és kontrollálatlan sejtburjánzáshoz vezethet, vagyis akár daganatos elváltozásokat is eredményezhet.
Az olyan fermentált élelmiszerekben, mint a joghurt, található egészséges baktériumok – köztük a Bifidobacterium jó törzsei – csökkenthetik a káros baktériumok mennyiségét a bélben, így mérsékelhetik a baktériumok által okozott vastagbélrák kockázatát.
„Ez a tanulmány tovább erősíti azokat a bizonyítékokat, amelyek összekapcsolják az étrendet, a bél mikrobiomját és a vastagbélrák kockázatát” – mondta Dr. Andrew T. Chan, a Massachusetts General Hospital Klinikai Epidemiológiai osztályának vezetője.
Kapcsolódó: Ezek a vastagbélrák nem tipikus tünetei
A kutatás szerint a joghurtfogyasztás nem befolyásolta azoknak a vastagbélrákoknak a kockázatát, amelyek genetikai tényezők, elhízás vagy vegyi anyagok hatására alakultak ki.

Pár naponta egy kis natúr joghurt jót tesz a bélflórának és megelőzhetjük vele a vastagbélrákot (Kép: Getty Images)
A kutatás eredményei
Az új tanulmány a Gut Microbes szaklapban jelent meg, és 132 056 egészségügyi dolgozó adatait elemezték benne. A résztvevők átlagéletkora 60–65 év volt, kétharmaduk nő. Az évtizedek adatait felölelő kutatás során a résztvevők étrendjét és életmódbeli szokásait vették alapul. Az is az adatok között volt, hogy hetente hány adag natúr vagy ízesített joghurtot fogyasztottak.
A kutatócsoport 3079 résztvevőnél diagnosztizált vastagbélrákot, és 1121 páciens daganatszövetéből vett mintában vizsgálták a baktériumok jelenlétét. A minták 31%-ában (346 eset) kimutatták a Bifidobacterium baktériumot.
A kutatók megállapították, hogy a joghurtfogyasztás nem befolyásolta a nem baktérium okozta vastagbélrákok kockázatát.
Akik hetente legalább két adag joghurtot ettek, a Bifidobacterium-alapú vastagbélrák előfordulása 20%-kal csökkent.
„Régóta feltételezik, hogy a joghurt és más fermentált tejtermékek jótékony hatással vannak az emésztőrendszer egészségére. Új eredményeink azt sugallják, hogy ez a védőhatás különösen a Bifidobacterium-alapú daganatok esetében érvényesülhet.” – nyilatkozta Dr. Tomotaka Ugai patológus és a tanulmány társszerzője.
A joghurt és a bélflóra szerepe
A szakértők szerint további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy pontosan milyen mechanizmus révén csökkenti a joghurt egyes vastagbélrák típusainak kockázatát. Feltételezések szerint a joghurtban található egészséges baktériumok, köztük a jó Bifidobacterium, kedvezően befolyásolják a bél mikrobiomját, és segíthetnek az ártalmas baktériumok visszaszorításában.
A joghurt probiotikumokat tartalmaz, amelyek élő baktériumtörzsekből állnak, és bizonyítottan támogatják az emésztést. A probiotikumok hozzájárulhatnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, csökkenthetik a bélgyulladást és ezzel a daganatos sejtek kialakulásának esélyét.
Ezenkívül a joghurtban található probiotikumok enyhíthetik a székrekedést, ami segíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését. Ezáltal csökkenhet a káros baktériumok elszaporodásának esélye a vastagbélben.
A kutatás egyik korlátozó tényezője, hogy a vizsgált alanyok többsége 50 és 60 év közötti volt, így az eredmények kevésbé vonatkoztathatók a fiatalabb, korai vastagbélrákkal diagnosztizált betegekre.
De az biztos, hogy minél korábban, fiatalabban tér át valaki a fermentált ételekre, az elegendő rostfogyasztásra, annál nagyobb eséllyel tudja megelőzni a vastagbélrákot.
Kapcsolódó: Mi köze van a tisztálkodási rutinnak a vastagbélrákhoz?
Kiemelt kép: Getty Images