- Napi 1 gramm omega-3 szedése D-vitaminnal és erősítő edzéssel kombinálva csökkentheti a rák kockázatát.
- A biológiai életkorunk befolyásolható.
- Az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlya kulcsfontosságú.
Egy friss kutatás szerint az omega-3 és a D-vitamin együttes szedése hozzájárulhat a biológiai öregedés lassításához. De mit is jelent ez?
Befolyásolhatjuk a biológiai életkorunkat
Minden embernek két életkora van: kronológiai és biológiai. Az előbbi azt mutatja, hány éve születtünk, vagyis hány évesek vagyunk, míg az utóbbi a biomarkerek alapján jelzi a szervezetünk korát. Igaz, a valódi életkorunkat nem tudjuk megváltoztatni, de egyre több kutatás mutat abba az irányba, hogy a biológiai életkorunkat befolyásolhatjuk.
A tanulmány több mint 700 résztvevő adatait elemezte, és azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak és egy egyszerű otthoni mozgásprogram a középkorúak egészséges öregedését. A kutatók arra jutottak, hogy azok, akik naponta 1 gramm omega-3 zsírsavat szedtek, akár négy hónappal is lassíthatták biológiai öregedésüket. Ennél is jobb eredményeket értek el azok, akik mellette D-vitamint is fogyasztottak és hetente háromszor 30 perc erőnléti edzést végeztek.
Meghosszabbíthatja az életet az omega-3?
A kutatók szerint az omega-3 szedése valóban segíthet lassítani a biológiai öregedést. Az omega-3 kiegészítőket az orvosok elsősorban a magas koleszterinszint csökkentésére ajánlják, amely az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb probléma, mert növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A kutatók és orvosok szerint a D-vitamin ugyanígy létfontosságú a csontok egészsége szempontjából, különösen akkor, ha kalciummal együtt szedjük. A testmozgás pedig tovább erősíti ezt a hatást. „A rendszeres edzés segít megőrizni a csontsűrűséget, erősíti az ízületeket és növeli az izomtömeget” – magyarázza Clifford Segil, tapasztalt neurológus. – „Ezek mind hozzájárulnak a biológiai öregedés lassításához.”
Kapcsolódó: Az omega-3 tényleg csökkentheti az agressziót?
Az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlya
A nyugati étrend jellemzően túl sok omega-6 zsírsavat tartalmaz, ami fokozza a gyulladást a szervezetben. Ezek a zsírsavak leginkább növényi olajokban
–például napraforgó-, kukorica- és szójaolajban –,
valamint az ezeket tartalmazó feldolgozott élelmiszerekben találhatók meg.
Az optimális egyensúly fenntartása érdekében érdemes csökkenteni az omega-6 bevitelét, és növelni az omega-3-ban gazdag ételek fogyasztását. Ide tartoznak a zsíros halak (lazac, makréla, szardínia), a lenmag, a chia mag, az avokádó és a dió.

Az omega-3-ban gazdag halak csökkenthetik a gyulladást, támogatják a szív- és agyműködést, valamint lassíthatják az öregedést. (Fotó: Getty Images / Andrej Rutar)
Az egészséges öregedés nem illúzió
A szakértők szerint néhány egyszerű életmódbeli változtatás is hozzájárulhat az egészségesebb öregedéshez.
- Napi 30 perc séta.
- Rendszeres orvosi ellenőrzések.
- A szociális kapcsolatok ápolása csökkenti a magány és a depresszió kockázatát.
- Teljes értékű ételek fogyasztása.
- Következetes alvási rutin kialakítása, amely támogatja a regenerációt.
Ha szeretnénk növelni az omega-3 bevitelt, heti két adag zsíros hal (például lazac, makréla vagy szardínia) remek megoldás lehet.
Mielőtt azonban bármilyen új étrend-kiegészítőt beépítenénk az étrendünkbe, érdemes konzultálni orvossal vagy dietetikussal, hogy a legmegfelelőbb megoldást válasszuk.
Kapcsolódó: Ebben két életkorban gyorsul fel az öregedés
Kiemelt kép: Getty Images