Az élesztő segíthet növelni a vitalitást, megszüntetni a fáradtságot. Egy evőkanál szárított élesztő mindössze 23 kalóriát és 3 gramm fehérjét tartalmaz, de meglepően magas a cink-, foszfor- és B-12-vitamin-szintje. Csakhogy nem ajánlott nyersen fogyasztani.
Semmi gondot nem okoz, ha a kelt tésztákhoz, pékárukhoz adjuk, viszont a nyers élesztő bélgázokat és tiaminhiányt okozhat. A benne található purin nevű anyag pedig a köszvény kialakulását is gyorsíthatja.
Elsősorban azt érdemes megértenünk, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, tápanyagokban gazdag, teljes étrend mellett nincs szükségünk az élesztő fogyasztására. Másodsorban pedig rendet kell tennünk a különböző gombák között.
A túlzásba vitt cukor- és élesztőfogyasztás sokak szerint a Candida albicans gomba túlszaporodását okozhatja.
Ezt a gombát pedig összefüggésbe hozták már a depresszióval, a hiperaktivitással, a gyomorpanaszokkal, a premenstruációs szindrómával, sőt tulajdonképpen minden betegséggel, igaz, tudományos kutatások ezeket nem minden esetben támasztják alá.
A Candida gomba velünk él
A Candida albicans valójában egy széles körben elterjedt, emberekben élő élesztőgomba, amely elsősorban a szájban, a torokban, a belekben és a hüvelyben található meg. Egészséges emberként együtt élünk vele, de túlszaporodása valóban gombás fertőzést okozhat. Azok számára jelent csak komoly veszélyt, akik AIDS-ben szenvednek, kemoterápián, szervátültetésen vagy csontvelő-átültetésen estek át.

A sütőélesztő nem Candida gombából készül, ezért alapvetően nem is veszélyes (Kép: Getty Images)
Milyen élesztő van a kenyérben?
A pékárukban használt élesztő nem a Candida albicans élesztőgombából készül. Az élelmiszerekben használt három leggyakoribb élesztőtörzs a Saccharomyces cerevisiae (sütőélesztő), a Saccharomyces pastorianus (sörélesztő) és a Torulaspora delbrueckii (borélesztő). A gombák olyannyira nem ugyanazok, hogy bevett gyakorlat a Saccharomyces cerevisiae alkalmazása a Candida albicans elleni gyógyszerek előállítására.
A kenyér, az élesztős sütemények vagy a bor fogyasztása nem növeli a Candida fertőzés kockázatát.
Immunrendszerünk nagyon is kordában tartja a testünkben élő Candida gombát, az csak akkor tud elszaporodni és gondokat okozni, ha egy másik kórokozó fertőzést okoz és felborítja a belső egyensúlyunkat, lefoglalja a védekezőképességünket.
Az étkezési élesztő mellékhatásai
Most, hogy tisztáztuk a gombafajok kérdését, sokakban felmerül, hogy akkor egészséges-e a Saccharomyces cerevisiae, azaz a sütőélesztő fogyasztása. Jelenlegi tudásunk szerint amíg csak pékárukban, élesztővel készült ételekben visszük be és nem csak ezen élünk, semmi bajunk nem eshet. Viszont ez a fajta élesztő is okozhat gondokat az arra érzékenyeknél. A fent említett tiaminhiányt, a köszvényt már ismerjük, de itt nem ér véget a felsorolás. A nem nyers élesztő például fejfájást vagy migrénes rohamokat okozhat, amiért a benne található tiramin felelős.
Ez az anyag a központi idegrendszerre van hatással.
Az arra érzékenyeknél különféle hormonokat szabadít fel, ami vérnyomás-emelkedéshez és fejfájáshoz vezethet. Az élesztő niacintartalma (más néven B3-vitamin) nagy mennyiségű bevitele mellékhatásként az arc kipirulását, viszketését okozhatja.
A nagy dózisú niacin más, veszélyesebb mellékhatásokat is okozhat, például májelégtelenséget. Azok pedig, akik akár tudtukon kívül élesztő-intoleranciában szenvednek, tünetként gyulladásos bélbetegségtől szenvedhetnek. Ha hasonló panaszaink vannak, érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, és ha kiderül az intolerancia, kihagyni minden kelesztett ételt. Ám ha nem vagyunk fejfájósak és nem esszük nyersen az élesztőt, alapvetően nem vagyunk veszélyben, bátran használhatjuk továbbra is a konyhában.
Kapcsolódó: A Candida auris nevű gomba is veszélyes lehet: ezekre figyelj!
Kiemelt kép: Getty Images