hűtő ételek tárolás

Ezekkel az ételekkel vigyázz, még akkor is, ha hűtőben tárolod őket!

A legtöbben azt gondoljuk, hogy a hűtőszekrényben minden étel biztonságban van. De bizonyos ételek még a hűtőben is gyorsan megromolhatnak, sőt, akár veszélyt is jelenthetnek az egészségedre. Mutatjuk, melyek azok, amikkel érdemes óvatosnak lenned!
  • A hideg ugyan lassítja a baktériumok szaporodását, de nem állítja meg teljesen.
  • A főtt rizs, a magas fehérjetartalmú ételek, a felvágottak, a lágy sajtok és a friss zöldségek különösen veszélyesek lehetnek.
  • Az ételek nem mindig néznek ki romlottnak, még akkor sem, ha tele vannak veszélyes baktériumokkal.

A rossz tárolás, a nem megfelelő hőmérséklet miatt bizonyos ételek gyorsabban megromlanak a hűtőben, mint gondolnád. Egyes termékek észrevétlenül hordozhatnak baktériumokat, míg mások hamarabb elveszítik frissességüket, mint gondolnád. Segítünk, melyekre érdemes odafigyelni!

Gondoltad volna, hogy a friss salátában, a háromnapos főtt rizsben vagy a csemegehúsokban is megtelepedhetnek veszélyes baktériumok? Ezekben az ételekben elszaporodó kórokozók gyakran szagtalanok, íztelenek és szabad szemmel láthatatlanok.

A káros baktériumok, például a szalmonella és a lisztéria, nem befolyásolják az étel szagát, ízét vagy kinézetét. És bár a hűtőszekrény lassítja a baktériumok növekedését, nem pusztítja el őket teljesen.

hűtő ételek tárolás

A gomba sejtfalai vékonyak és sérülékenyek, így könnyen megnyomódik és gyorsan rothadásnak indul (Fotó: Getty Images / Yarvin, Brian)

Veszélyforrások a hűtőben

Ezekkel az ételekkel különösen óvatosnak kell lenned, még akkor is, ha hűtőben vannak:

  • Magas fehérjetartalmú ételek: hús, hal, tojás, tejtermékek (különösen lágysajtok), pasztörizálatlan tej.
  • Fogyasztásra kész húsok: csemegehúsok, pultnál szeletelt felvágottak, pácolt és füstölt húsfélék.
  • Friss zöldségek és csírák: salátafélék, gomba, előrecsomagolt leveles zöldségek, csírák.
  • Főtt rizs: A rizs már a főzés előtt is tartalmazhatja a Bacillus cereus baktérium spóráit, amelyek a hőkezelés után is életben maradhatnak. Ha a főtt rizst túl sokáig hagyod szobahőmérsékleten, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, és komoly egészségügyi kockázatot okozhatnak. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ha a rizs nem penészes vagy nincs furcsa szaga, akkor biztonságosan fogyasztható – pedig ez korántsem így van.

Kapcsolódó: Milyen hűtőt válassz, és mit tárolj benne?

Lusta hibák, amiket ne kövess el!

Ha eddig fedetlenül tetted a félig megevett ételt a hűtőbe, ideje változtatnod ezen a szokáson. A hűtő levegője folyamatosan kering, így a mikroorganizmusok könnyedén átkerülhetnek egyik ételről a másikra. Szintén gyakori hiba, ha az ételt túl sokáig hagyod kint étkezés után.

hűtő ételek tárolás

A fedetlen maradékokban hamar elszaporodnak a baktériumok. (Fotó: Getty Images)

A romlandó élelmiszerekben – különösen a húsokban, tojásban, salátákban és felvágott gyümölcsökben – a baktériumok akár két órán belül is gyorsan elszaporodhatnak, növelve az ételmérgezés kockázatát.

Ha bizonytalan vagy egy étel fogyaszthatóságában, inkább dobd ki! A pazarlás csökkentése érdekében praktikus megoldás lehet, ha a hűtőbe tett ételeket névvel és dátummal ellátott címkével jelölöd. Így mindig tudni fogod, hogy mikor tettél be valamit, és elkerülheted a bizonytalanságot. Bár ételt nem jó szívvel dobunk ki, jobb elővigyázatosnak lenni, mint kockáztatni az ételmérgezést.

Hogyan előzheted meg a bajt?

Ha szeretnéd elkerülni az ételmérgezést és a baktériumok elszaporodását, érdemes betartani néhány alapvető szabályt. Az ételek gyors lehűtése és megfelelő tárolása kulcsfontosságú.

  • Ne hagyd őket szobahőmérsékleten két óránál tovább, és mindig tartsd a hűtődet 2-4 °C között.
  • Ne hagyatkozz csupán az érzékeidre.
  • A káros baktériumok sokszor láthatatlanok, szagtalanok.
  • A nyers zöldségek és gyümölcsök alapos mosása elengedhetetlen, mert a felszínükön lévő szennyeződések komoly egészségügyi kockázatot hordozhatnak.

Kapcsolódó: Így rendszerezzük a hűtőt, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk

Kiemelt kép: Getty Images