- A hideg ugyan lassítja a baktériumok szaporodását, de nem állítja meg teljesen.
- A főtt rizs, a magas fehérjetartalmú ételek, a felvágottak, a lágy sajtok és a friss zöldségek különösen veszélyesek lehetnek.
- Az ételek nem mindig néznek ki romlottnak, még akkor sem, ha tele vannak veszélyes baktériumokkal.
A rossz tárolás, a nem megfelelő hőmérséklet miatt bizonyos ételek gyorsabban megromlanak a hűtőben, mint gondolnád. Egyes termékek észrevétlenül hordozhatnak baktériumokat, míg mások hamarabb elveszítik frissességüket, mint gondolnád. Segítünk, melyekre érdemes odafigyelni!
Gondoltad volna, hogy a friss salátában, a háromnapos főtt rizsben vagy a csemegehúsokban is megtelepedhetnek veszélyes baktériumok? Ezekben az ételekben elszaporodó kórokozók gyakran szagtalanok, íztelenek és szabad szemmel láthatatlanok.
A káros baktériumok, például a szalmonella és a lisztéria, nem befolyásolják az étel szagát, ízét vagy kinézetét. És bár a hűtőszekrény lassítja a baktériumok növekedését, nem pusztítja el őket teljesen.

A gomba sejtfalai vékonyak és sérülékenyek, így könnyen megnyomódik és gyorsan rothadásnak indul (Fotó: Getty Images / Yarvin, Brian)
Veszélyforrások a hűtőben
Ezekkel az ételekkel különösen óvatosnak kell lenned, még akkor is, ha hűtőben vannak:
- Magas fehérjetartalmú ételek: hús, hal, tojás, tejtermékek (különösen lágysajtok), pasztörizálatlan tej.
- Fogyasztásra kész húsok: csemegehúsok, pultnál szeletelt felvágottak, pácolt és füstölt húsfélék.
- Friss zöldségek és csírák: salátafélék, gomba, előrecsomagolt leveles zöldségek, csírák.
- Főtt rizs: A rizs már a főzés előtt is tartalmazhatja a Bacillus cereus baktérium spóráit, amelyek a hőkezelés után is életben maradhatnak. Ha a főtt rizst túl sokáig hagyod szobahőmérsékleten, a baktériumok gyorsan elszaporodhatnak, és komoly egészségügyi kockázatot okozhatnak. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ha a rizs nem penészes vagy nincs furcsa szaga, akkor biztonságosan fogyasztható – pedig ez korántsem így van.
Kapcsolódó: Milyen hűtőt válassz, és mit tárolj benne?
Lusta hibák, amiket ne kövess el!
Ha eddig fedetlenül tetted a félig megevett ételt a hűtőbe, ideje változtatnod ezen a szokáson. A hűtő levegője folyamatosan kering, így a mikroorganizmusok könnyedén átkerülhetnek egyik ételről a másikra. Szintén gyakori hiba, ha az ételt túl sokáig hagyod kint étkezés után.

A fedetlen maradékokban hamar elszaporodnak a baktériumok. (Fotó: Getty Images)
A romlandó élelmiszerekben – különösen a húsokban, tojásban, salátákban és felvágott gyümölcsökben – a baktériumok akár két órán belül is gyorsan elszaporodhatnak, növelve az ételmérgezés kockázatát.
Ha bizonytalan vagy egy étel fogyaszthatóságában, inkább dobd ki! A pazarlás csökkentése érdekében praktikus megoldás lehet, ha a hűtőbe tett ételeket névvel és dátummal ellátott címkével jelölöd. Így mindig tudni fogod, hogy mikor tettél be valamit, és elkerülheted a bizonytalanságot. Bár ételt nem jó szívvel dobunk ki, jobb elővigyázatosnak lenni, mint kockáztatni az ételmérgezést.
Hogyan előzheted meg a bajt?
Ha szeretnéd elkerülni az ételmérgezést és a baktériumok elszaporodását, érdemes betartani néhány alapvető szabályt. Az ételek gyors lehűtése és megfelelő tárolása kulcsfontosságú.
- Ne hagyd őket szobahőmérsékleten két óránál tovább, és mindig tartsd a hűtődet 2-4 °C között.
- Ne hagyatkozz csupán az érzékeidre.
- A káros baktériumok sokszor láthatatlanok, szagtalanok.
- A nyers zöldségek és gyümölcsök alapos mosása elengedhetetlen, mert a felszínükön lévő szennyeződések komoly egészségügyi kockázatot hordozhatnak.
Kapcsolódó: Így rendszerezzük a hűtőt, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk
Kiemelt kép: Getty Images