vizes palack kulacs baktérium

Azt hiszed, tiszta a vizes palackod? Ennél nagyobbat nem is tévedhetnél!

Csak vízzel töltöd fel a kulacsodat, és emiatt csak hetente vagy annyiszor sem mosod el, hiszen mi lehet a vízben, ami árthat? A mikrobiológusok azonban elég sok kórokozót látnak a palackokon a mikroszkóp alatt…
  • A környezetvédelem jegyében szerencsére egyre népszerűbbek az utántölthető palackok, csak higiéniai útmutatót nem kaptunk hozzá.
  • Akkor is káros mikroorganizmusok melegágya a palack, ha csak vizet iszuk belőle.
  • A mikrobiológus elárulja hogyan és milyen gyakran kellene elmosni a kulacsokat.

Lehet fémből, üvegből vagy műanyagból, az újratölthető, magunkkal vihető palackok messze nem olyan biztonságosak, mint hisszük. Megelégedve töltjük fel naponta többször is a kulacsunkat, mondván, nem szennyezzük a környezetet eldobható palackokkal, és még egészséges mennyiségben hidratáljuk is a szervezetünket. Na de valljuk be, jó ha hetente eszünkbe jut elmosni kedvenc flaskánkat!

Vagy te még ritkábban tisztítod meg? Akkor még nagyobb kockázatnak teszed ki magadat, hiszen minden alkalommal, amikor belekortyolsz az innivalóba baktériumokat juttatsz a kulacsba és a vízbe.

Baktériumhordozó palackok

A fent említett baktériumok a nap folyamán milliószorosára szaporodhatnak. De mit tehetünk ellene?
Carl Behnke mindig is kíváncsi volt arra, mennyire tiszta az újratölthető vizes palackja.

Amikor papírtörlővel kitörölte az üveg belsejét, megdöbbentő felfedezést tett.

„A törlők fehérek voltak – egészen addig, amíg ki nem húztam őket – mondja Behnke, az Indianai Purdue Egyetem élelmiszerbiztonsági szakértője. – Rájöttem, hogy a csúszós, nyálkás érzet, amit a palack belsejében éreztem, nem az anyaga miatt volt, hanem a baktériumok elszaporodása miatt.”

Mielőtt felpattannál cikkolvasás közben, hogy gyorsan elmosd a palackodat, inkább haladj tovább, mert számos érdekességet elárulnak a mikrobiológusok.

A szakmeber nem maradt rest, és a Purdue Egyetem egyik folyosóján rögtönzött kutatást kezdeményezett. Megkérte a hallgatókat, hogy adják kölcsön kicsit a neki a vizes palackjukat egy vizsgálat erejéig, hogy megnézzék, mennyire tiszták.

„Ami igazán megdöbbentő volt, az az, hogy sokan nem is akarták tudni az eredményt” – emlékszik vissza Behnke. – Gyakorlatilag tudták, hogy a tisztítási szokásaik vagy rosszak, vagy nem is léteznek – amit az adatok később meg is erősítettek.”

A vizsgálat kimutatta, hogy a palackok hemzsegnek a baktériumoktól.

Vajon a víz a ludas?

„Bár a csapvíz fogyasztása biztonságos, mégsem teljesen mentes a mikroorganizmusoktól. Ha napokig hagyjuk állni a vizet egy palackban, a baktériumok elszaporodnak” – mondja dr. Primrose Freestone, a Leicesteri Egyetem klinikai mikrobiológia docense. Ez persze csak az olyan országokra vonatkozik, ahol közegészségügyi engedéllyel lehet csapvizet inni, ahol koszosabb a víz, ott egyáltalán nem lehet kútból, csapból inni.

A baktériumok szobahőmérsékleten is szaporodhatnak.

Egy szingapúri tanulmány szerint a felforralt csapvíz – amelynek eredetileg baktériummentesnek kellett volna lennie – gyorsan baktériumtenyészet lett egy vizes palackban a nap folyamán. Egy másik kutatás szerint a baktériumszám egy palackban reggeltől estig akár több millióra is megnövekedhet.

És azt tudtad, hogy több a bakérium a sminkecseten, mint a vécéülőkén?

A kezdeti kórokozókat akkor juttatjuk a palackba, amikor beleiszunk. Sőt, a kutatás arra is rávilágított, hogy a kézmosás hiánya miatt olyan baktériumok is bekerülhetnek a kulacsunkba, mint az E. coli, amely a nem megfelelő higiéniai szokások következtében az ajkakra is rákerülhet.

vizes palack kulacs baktérium

Az újratölthető palackokat, kulacsokat nem elég hetente, havonta elmosogatni (Kép: Getty Images)

Mennyire veszélyesek a koszos palackok?

A legtöbb baktérium ártalmatlan, de bizonyos kórokozók, például az E. coli súlyos hasmenést és hányást okozhatnak. Egyes baktériumok antibiotikum-rezisztens törzsekké fejlődhetnek, amelyek különösen veszélyesek lehetnek legyengült immunrendszerű emberek számára.

A vizes palackokon megjelenhetnek penészfoltok is.

Ezek pedig allergiás tüneteket okozhatnak, de szerencsére nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a vizes palackok súlyos, életveszélyes betegségeket okoztak volna.

Milyen gyakran és hogyan mossuk a kulacsot?

Behnke kutatása során kiderült, hogy a résztvevők 15%-a soha nem mosta el a palackját, míg a többiek közül sokan csak kiöblítették vízzel, ami nem elégséges. A leghatékonyabb módszer a palackok fertőtlenítési programmal (legmagasabb hőfokon) történő mosogatógépben való tisztítása vagy forró víz és mosogatószer használata.

A palackot legalább tíz percig állni kell hagyni, majd alaposan kiöblíteni és száradni hagyni.
Fontos, hogy minden használat után vagy legalább heti több alkalommal megtisztítsuk a palackunkat. „Ha a palacknak már szaga van, jobb, ha kidobod” – mondja Freestone.

Kapcsolódó: Növelhetik a cukorbetegség kockázatát a műanyag palackok

Kiemelt kép: Getty Images