mikrobiom egészség kávé emésztés

Ez az ital nemcsak a napodat, hanem a mikrobiomodat is támogatja

Egy új tanulmány szerint ez a reggeli ital szinte azonnal javíthatja a bélflórád egészségét.
  • Egy friss kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztás támogatja a Lawsonibacter asaccharolyticus baktérium növekedését, ami kulcsszerepet játszhat az emésztés támogatásában.
  • A kutatók szerint nem a koffein, hanem a kávé egyéb összetevői – például a polifenolok – serkenthetik a hasznos baktérium szaporodását.
  • Napi egy-két csésze kávé is hozzájárulhat a bélflóra egészségéhez.

Egy csésze kávé nemcsak arra jó, hogy reggel visszahozzon az élők sorába, vagy hogy délután megmentsen a billentyűzetre borulástól, hanem úgy tűnik, a szervezetünk is hálás érte. Bár a legtöbben elsősorban az élénkítő hatása miatt isszák, egyre több kutatás bizonyítja, hogy a kávé a mikrobiomrara is kedvezően hat. Különösen a bélflórára.

Miért fontos ez?

A bélmikrobiom különösen fontos szerepet játszik az emésztésben, az immunrendszer működésében és az anyagcserében. Egyensúlyának fenntartása hozzájárul az egészség megőrzéséhez, míg a mikrobiom zavara különböző emésztési és gyulladásos problémákat okozhat. Az étrend, a gyógyszerek – például antibiotikumok –, valamint az életmódbeli tényezők mind hatással vannak a mikrobiom összetételére és működésére.

Mit talált a tanulmány?

Egy friss kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztás összefüggésbe hozható egy bizonyos baktérium elszaporodásával, amely kulcsszerepet játszhat a bélrendszer egészséges működésében. A kutatás során a tudósok több mint 20 000 ember székletmintáit elemezték, és összevetették azzal, hogy az alanyok mennyi kávét fogyasztottak naponta.

Az eredmények szerint azok bélrendszerében, akik rendszeresen ittak kávét, nagyobb mennyiségben volt jelen a Lawsonibacter asaccharolyticus baktérium.

mikrobiom egészség kávé emésztés

A bélflóra egészsége alapvető szerepet játszik az emésztésben, az immunrendszer működésében és az általános közérzet fenntartásában. (Fotó: Getty Images)

Miért jó a bélflórának?

Erről a baktériumról egyelőre még viszonylag keveset tudunk. Először 2018-ban azonosították egy kutatás során. Az viszont ismert, hogy az L. asaccharolyticus butirátot termel, amely a vastagbél egészséges működéséhez és a bélsejtek tápanyagellátásához járul hozzá.

A kávéfogyasztás és az L. asaccharolyticus jelenléte között szoros kapcsolat van. Segata és kutatótársai laboratóriumi körülmények között kávéval táplálták a baktériumot, és azt tapasztalták, hogy gyorsabban növekedett. „Egyértelmű, hogy a kávé stimulálta” – mondja Segata. Ez a hatás valószínűleg a kávéban található metabolitoknak köszönhető. „És valószínűleg nem a koffein az oka, mert a koffeinmentes kávé is hasonló hatást váltott ki” – teszi hozzá Segata.

Kapcsolódó: Mi a kávézás tökéletes időpontja? Nem ébredés után, az biztos!

Jelenlegi ismereteink szerint ez a baktérium kifejezetten a kávéval áll kapcsolatban. Ugyanakkor az aróniabogyó hasonló vegyületeket tartalmaz, így elképzelhető, hogy hasonló hatása lehet. Más, klorogénsavban gazdag élelmiszerek – például az áfonya, az alma és a körte – szintén támogathatják ennek a baktériumnak a növekedését, de ezt még további kutatásoknak kell megerősíteniük.

Mennyi kávét kell inni, hogy kifejtse a hatását?

Napi egy-két csésze kávé is elegendő lehet ahhoz, hogy elősegítse az L. asaccharolyticus növekedését. Ugyanakkor azok, akik napi három vagy több csészével fogyasztanak, akár tízszer annyi ilyen baktériummal is rendelkezhetnek a bélrendszerükben, mint azok, akik nem isznak kávét.

Azonban néhány lehetséges mellékhatásra érdemes figyelni. A legfontosabb kockázat, hogy a kávé növelheti a savas reflux kialakulásának esélyét. Emellett fokozhatja a bélmozgást, ami egyeseknél hasmenést is okozhat.

Kapcsolódó: 10 (egészségesnek hitt) szokás, amivel károsítjuk a bélrendszert

Kiemelt kép: Getty Images