tál rizs ha így főzzük a rizst csökken a kalóriatartalma

Ha így főzöd a rizst, kalóriatartalma a felére csökkenhet

A rizs jó, a rizs finom, de nem arról híres, hogy fogyókúrás élelmiszer volna. Van azonban egy elkészítési mód, amellyel kalóriatartalma több mint a felére csökkenhet. De miért lehetséges ez, és hogyan is kellene így főzni?

A rizsfőzés egyszerűnek tűnik, mégis ahány ház, annyi szokás. Van, aki úgy szereti, hogy pereg, más a ragacsos verziót részesíti előnyben. Van, aki az illatos basmati rizst kedveli, mást a jázmint, megint más a duci arboriót, amelyből a rizottó lesz kiváló. 

Válogatni lehet bőven, hiszen a perjefélék családjába tartozó növénynek elképesztően sok, több mint 8 ezer különböző fajtáját ismerjük. Mindenkinek mást jelent tehát a tökéletes rizs. De bármennyire is szeretjük, azt mindannyian tudjuk, hogy a túl sok rizs bizony hizlal (100 gramm száraz rizsben kb. 360 kalória található), hiszen keményítő tartalmú szénhidrátbomba. Ezért aztán igyekeznek keveset enni belőle azok, akiknél a fogyás a cél. Pedig nagyon is beilleszthető a kiegyensúlyozott diétába, amennyiben tudjuk magunkat türtőztetni.

A rizskérdés a Srí Lanka-i kutatókat is megmozgatta, hiszen országukban a rizs alapvető élelmiszer, és a szigetországban, akárcsak rengeteg helyen, problémát okoz a népesség elhízása. A Colombóban működő Kémiai Tudományok Főiskolájának munkatársai 2016-ban publikáltak egy tanulmányt, amelyet az Amerikai Kémiai Társaság nemzeti találkozóján és kiállításán mutattak be. A tanulmány szerint ha a rizs megszokott főzési módján változtatunk egy kicsit, azzal elérhetjük, hogy a főtt rizs kalóriatartalma 60%-kal kevesebb legyen.

Ha így főzzük a rizst, az fele annyi kalóriát jelent

„Mivel az elhízás egyre növekvő egészségügyi probléma, különösen sok fejlődő országban, élelmiszer-alapú megoldásokat akartunk találni” – nyilatkozta Dr. Sudhair James, a főiskola munkatársa. Meglátásaik nekünk is segíthetnek, hiszen elhízás kérdésében Magyarország sem áll olyan jól, tekintve, hogy itthon az elhízottak és túlsúlyosak aránya jóval magasabb az uniós átlagnál, a lakosság nagyjából negyede tartozik ide, akárcsak Srí Lankán.

rizs

Szerény és egyszerű, de változatos ételeknek tökéletes párja a rizs. Ha máshogy főzzük, kalóriatartalma is a felére csökkenhet! (Fotó: Unsplash)

A csapat 38 féle Srí Lanka-i rizzsel kísérletezett, és kifejlesztettek egy új rizsfőzési módot, amely növelte a rizs rezisztens keményítő (RS) tartalmát. Ez az a keményítő, amely az emésztésből az egészséges emberek esetén a vékonybélből emésztetlenül távozik. 

Kapcsolódó: Fogynál nyárig? Ezzel a módszerrel menni fog!

Na de mire is jutottak a jó, Srí Lanka-i tudósok? Arra, hogy ha a rizst egy teáskanál kókuszolajjal főzzük (a forrásban lévő vízhez adtak egy kanálnyi kókuszolajat, ezután tették bele a fél bögrényi rizst), majd 12 órán át hűtve tároljuk, az több mint a felére csökkenti a szervezet által felvett kalóriák számát. 

A kedvező változás akkor is megmarad, ha újra felmelegítik. 

A rizsben lévő keményítő (ez egy növényi poliszacharid, egy szénhidrát) általában a vékonybélben bomlik le, ahol glükózzá alakul, és végül zsírként raktározódik el. Ezzel a módszerrel azonban úgy tűnik, hogy a szénhidrát fele emészthetetlen marad (az eljárás 10-szeresére növelte az emészthetetlen keményítőt), így az anélkül halad át a szervezeten, hogy aztán zsírrá alakulna. 

„A hűtés azért lényeges, mert a keményítő oldható része, az amilóz a zselatinizáció során elhagyja a szemcséket – magyarázta James. – 12 órás hűtés hidrogénkötések kialakulásához vezet a rizsszemeken kívüli amilózmolekulák között, ami szintén rezisztens keményítővé teszi a rizst.”

Ezt pedig akár mi is kipróbálhatjuk, bár mindez nem változtat azon a tényen, hogy a titok a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban, elegendő mozgásban és alvásban rejlik, amennyiben egészségesek akarunk maradni, és megelőznénk az elhízással járó egészségügyi problémákat.

Óvatosan az újramelegítéssel!

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a rizs újramelegítése ételmérgezést okozhat. Ez az úgynevezett sültrizs-szindróma, amit a talajban és növényekben természetes módon is megtalálható Bacillus cereus okoz. Ez a baktériumtípus hőálló toxinokat hoz létre, amelyek hányást és hasmenést okozó méreganyagokat bocsátanak ki. Súlyos esetben akut májelégtelenséget, sőt halált is okozhatnak.

Legjobban úgy előzhetjük meg, ha az elkészült rizst nem hagyjuk egy óránál tovább szobahőmérsékleten, hanem gyorsan lehűtjük. De a főtt rizst így is csak egy napig javasolt tárolni, ha pedig újramelegítjük, fontos, hogy gőzölögjön! Egy adag rizst pedig soha ne melegítsünk újra egynél többször – ha sok maradt meg, akkor csak annyit melegítsünk egyszerre, amennyit meg is eszünk.

Kapcsolódó: A rizsen kívül más ételek is vannak, amelyekkel vigyáznunk kell, ha újramelegítenénk őket.

Kiemelt kép: Canva