Az ősi japán tea évszázadokon át a papok és szamurájok kedvelt itala volt. A matcha (magyaros átírással maccsa) mostanában a nyugati kultúrában is egyre népszerűbb – sokan kávé helyett fogyasztják. De jóval több mint egy divatos összetevő a kedvenc tejeskávénkban vagy smoothienkban – ezt a vibráló zöld elixírt nem véletlenül tartják nagyra a hagyományos japán teaszertartásokon.
Mivel már hazánkban is nagyon népszerű, itt az ideje, hogy túllépjünk a puszta energiafokozó hírnevén. Kezdjük rögtön azzal, hogy egy átlagos teával a tápanyagoknak mindössze 10%-ához jutunk hozzá. A matcha tea esetén azonban porrá őrölve fogyasztjuk a teljes tealevelet, így a zöld tea összes hatóanyaga hasznosulhat. De hogy milyen előnyökkel jár ez? Lássuk!
A matcha vs. kávé
A kávéra jellemző magasabb koffeintartalom (egy eszpresszóban 50-70 mg, egy americanóban akár 100-200 mg is lehet) hirtelen és szinte azonnali koffeinlöketet ad, de az energiaszint, amilyen gyorsan emelkedik, rövid idő után ugyanúgy csökken. Ezt koffein-zuhanásnak is nevezik, ezért van, hogy úgy érezzük, nem hat eléggé, ha csupán egy csészényi kávét iszunk.
A kávé növeli a kortizolszintet, savas kémhatása irritálhatja a gyomrot, a hullámvasúthoz hasonlítható koffeinszint-ingadozás pedig egyeseknél idegességet és nyugtalanságot okozhat. A megfelelő időben és mértékkel fogyasztott kávénak természetesen vannak jótékony, sőt meglepően jó hatásai is.
A matcha tea szintén természetes koffeinforrás, de fokozatosan szabadul fel a szervezetben. Így egyenletes energiát biztosít akár 6 órán át, az L-theanin nevű aminosavnak köszönhetően. Ez a különleges hatóanyag észlegesen tompítja a koffein serkentő hatását, csökkenti a vérnyomást. vagyis növeli a koncentrációt, az éberséget és a mentális energiát, miközben csökkenti a stresszt, megnyugtat és ellazít.
Kapcsolódó: 7 jel, hogy túl sok kávét iszol
A matcha tea tehát egyszerre nyugtat, mégis éberen tart – tökéletes a fókuszhoz. Ennek a japán zöld teának a rendszeres fogyasztása akár 40%-kal képes lehet felgyorsítani az anyagcserét, méregtelenítő hatású, ráadásul elősegítheti a zsírsejtek lebontását is. (Persze ha fogyni szeretnénk, ne csak erre hagyatkozzuml!)
Kiváló immunerősítő: 14-szer több antioxdiánst tartalmaz, mint az áfonya, és 137-szer többet, mint egy hagyományos zöld tea.
A matcha élénk zöld árnyalata egyébként pont a magas antioxidáns-tartalmára utal. Különösen gazdag katechinekben, egy olyan antioxidáns-típusban, amely rákellenes tulajdonságairól ismert. A katekinek közül az epigallokatechin-gallát (EGCG) a leghatásosabb, és az immunrendszer erősítésével és a gyulladás csökkentésével is összefüggésbe hozzák.
Szájvíz és fájdalomcsillapító?
A Microbiology Spectrum nevű tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a matcha nemcsak italként, hanem szájvízként is igen hatásos lehet, ugyanis elpusztíthatja az ínybetegséget, fogvesztést okozó baktériumokat. Mitöbb hatástalaníthatja a fogak felszínén megtelepedő és fogágybetegséget előidéző, ún. porphyromonas gingivalis nevű kórokozót, ami olyan betegségekhez is köthető, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi gyulladás, sőt a rák egyes típusai.
Egy korábbi kutatás azt is kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak matchát, szignifikánsan csökkent a menstruációval járó fájdalom. További tanulmányok szerint e japán zöld tea jó hatással lehet a memóriára, reakcióidőre is.

Sokkal több előnye van ennek a zöld italnak, mint azt gondoltuk (Fotó: Freepik)
A matcha rituálé – így készítsd el
A matcha tea rituálészerű elkészítése pár percnyi énidőt adhat, az elfogyasztása pedig ugyanúgy lehet személyes vagy társasági élmény, akár egy irodai szünet keretében is. Ha leváltanánk a kávét, ne siessük el a dolgot. Aki napi 3-4 csésze kávét iszik, érdemes először csak egyet lecserélnie matchára, a lényeg a fokozatos átállás.
A tisztuló szervezetnek extra hidratálásra lesz szüksége, ezért előnyös megnövelni a vízfogyasztást. Ez a módszer megkímél a hirtelen energiazuhanástól és a fejfájásoktól, amit a koffeinmegvonás okoz. A tapasztalatok azt mutatják, hogy már az első matcha után érezhető az „éber nyugalmi” állapot, és kb. 2 hét után már stabilan állandósítható a pozitív hatásokkal járó, kiegyensúlyozott energiaszint. Na de mi kell a „matcházáshoz”?
Ha nincs otthon, érdemes beszerezni egy kis szitát, egy kerámia csészét, és egy habosításra alkalmas eszközt – ez a speciális bambuszecset egyre több helyen beszerezhető már itthon is. 1-2 teáskanál porrá őrölt, élénkzöld teát szitálj át, majd habosíts a csésze alján egy kevés felforralt, de már nem lobogó (70-80°C-os) vízzel.
Ha sűrű ún. koicha matcha teát készítenél, 20-40 ml vízzel öntsd fel a keveréket, ha a hígabb, usucha matcha verziót készítenéd el, 60 ml vízzel öntsd fel, és könnyed mozdulatokkal az ecsetet M és W alakban mozgatva habosítsd 20-30 másodpercig az összefüggő habos tea érdekében.
A matcha teát készíthetjük forró vízzel, esetleg matcha latteként fogyasztva felmelegített tejjel vagy annak növényi alternatíváival. Természetes ízvilága miatt nem szükséges édesíteni, ugyanakkor egy csipet őrölt fahéj vagy csillagánizs pikánsabbá teheti.
Kapcsolódó: Próbáld ki ezt a zöld desszertet matchával! Nem fogod megbánni.
Kiemelt kép: Freepik