- Sok zöldség és gyümölcs kívülről tisztának tűnik, de baktériumok rejtőzhetnek rajtuk.
- Még ha a héját nem is esszük meg, a vágás során a kés könnyen a belsejükbe juttathatja a szennyeződéseket.
- Egy gyors öblítés vagy alaposabb tisztítás minimális időt vesz igénybe, de segíthet elkerülni az ételmérgezést.
A konyhában mindannyian szeretünk időt spórolni, és olykor kísértésbe esünk: nem mossuk meg a zöldségeket, mondván, ha eltávolítjuk a külső leveleiket, az bőven elég. És egyébként is, miért is mosnánk meg egy gyümölcsöt, ha úgysem esszük meg a héját? Lássuk, melyek azok a zöldségek és gyümölcsök, amiket a legtöbben mosatlanul fogyasztunk.
1. Házi fűszernövények
A saját kertben vagy akár az ablakpárkányon nevelt fűszernövények nemcsak illatosak és zamatosak, hanem tele vannak friss, természetes ízekkel és hasznos tápanyagokkal is. De attól, hogy gondosan neveltük őket, még nem biztos, hogy makulátlanul tiszták. Gondolj csak bele: a leveleiken megpihenhettek rovarok, egy kíváncsi csiga is végigmászhatott rajtuk, vagy akár vastagon belepte a városi por.
Hogyan mossuk meg a fűszernövényeket?
- Öblítsük át folyó víz alatt. Érdemes egyszerre csak annyit megmosni, amennyit valóban el is fogyasztunk (ha vizesen tesszük be a hűtőbe, hamarabb veszít a feszességéből).
- Rázzuk le róla a felesleges vizet.
- Itassuk fel papírtörlővel vagy pörgessük meg salátacentrifugában.
2. Dinnye
A dinnye, akárcsak sok más zöldség és gyümölcs, közvetlenül a földön nő, ahol porral, sárral és baktériumokkal érintkezhet. Bár vastag héja kívülről védi, ha vágás előtt nem mossuk meg, a késen keresztül könnyen bejuthatnak a felszínén lévő szennyeződések a gyümölcs belsejébe.
Hogyan mossuk meg a dinnyét?
- Vágás előtt folyó víz alatt öblítsük le.
- Egy tiszta zöldségmosó kefe nagy segítség lehet, de ne használjunk szappant vagy vegyszereket.
3. Jégsaláta
A jégsaláta külső levelei porral, baktériumokkal és növényvédőszer-maradványokkal szennyeződhetnek, és mivel ezt a zöldséget még csak nem is hőkezeljük, elengedhetetlen az alapos mosás.
Hogyan mossuk meg a jégsalátát?
- Szétszedve öblítsük le a leveleket hideg vízben.
- Pörögessük meg salátacentrifugában vagy itassuk fel papírtörlővel.
- Ha egyben szeretnénk hagyni, a fej salátát folyó víz alatt öblítsük le, majd szárítsuk meg, mielőtt felvágnánk.

A salátákat fogyasztás előtt hideg víz alatt alaposan öblítsük le, majd salátacentrifugával vagy papírtörlővel szárítsuk meg. (Fotó: Getty Images / Westend61)
4. Gomba
Sokan hiszik, hogy a gombát nem szabad megmosni, mert túl sok vizet szív magába, azonban ez nem igaz. Mivel a gomba 90%-a vízből áll, a mosás során csak minimális nedvességet vesz fel. Viszont közvetlenül a talajból nő ki, így föld, por és baktériumok tapadhatnak rá, ezért fontos, hogy alaposan megtisztítsuk fogyasztás előtt.
Hogyan mossuk meg a gombát?
- Tegyük a gombát egy tál hideg vízbe, és finoman keverjük meg.
- Öntsük egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni.
- Töröljük szárazra egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a felesleges nedvességet.
5. Káposzta
Igaz, a káposzta külső leveleit általában eltávolítjuk, a belső rétegek között is megbújhatnak apró rovarok és szennyeződések, ezért érdemes alaposan megmosni fogyasztás előtt.
Hogyan mossuk meg a káposztát?
- Távolítsuk el a külső, vastagabb leveleket.
- Vágjuk a káposztát cikkekre.
- Folyó víz alatt alaposan öblítsük le.
6. Kivi
A kivi szőrös héja nemcsak rostban és C-vitaminban gazdag, de könnyen megtapad benne a por, és csak úgy gyűjti magába a baktériumokat és növényvédőszer-maradványokat is. Ezért, még ha meg is hámozzuk, érdemes alaposan megmosni, hogy elkerüljük a szennyeződések átterjedését a gyümölcs belsejére.
Hogyan mossuk meg a kivit?
- Öblítsük le hideg víz alatt.
- Szárítsuk meg papírtörlővel vagy egy tiszta konyharuhával.
Kapcsolódó: Ezeket kerüld – kedvenc zöldségeink és gyümölcseink mérgező részei
Kiemelt kép: Getty Images