- Ma már tudjuk, hogy a krónikus ízületi gyulladás mögött autoimmun betegség állhat.
- Az ízületi gyulladás nem csupán fájdalommal jár, de párosulhat lázzal, fáradtsággal és rossz közérzettel.
- Vannak olyan gyulladáscsökkentő ételek, amikkel elviselhetőbbé válhat a betegség, és nem lesz szükségünk fájdalomcsillapítóra.
Az ízületi gyulladás, vagyis a rheumatoid arthritis igen gyakori betegség, és tévhit, hogy csak az időseket érinti. Az orvosi kezelés, a gyulladáscsökkentő szerek szedése, gyógyászati segédeszközök használata mellett érdemes figyelni az étrendünkre is. Szakember segítségével mindenképp járjunk utána, mi okozza a gyulladást!
Naponta vigyünk be olyan tápanyagokat, amelyek a gyulladáscsökkentő hatásuk mellett az ízületek működésére is jótékonyan hatnak. Ha ugyanis tartósan gyulladt és fáj az ízület, akkor a testtáj mozgástartománya is beszűkül, merevvé válik, az izmok deformálódhatnak és egyre több mozgásszervi probléma rakódik egymásra.
Nézzük, hogy a gyógynövényes krémek mellett minek kellene rendszeresen felkerülnie a bevásárlólistára, ha óvni szeretnénk az ízületeinket!
10 étel, ami csökkenti az ízületi gyulladást
Zsíros halak
A lazac, a makréla és a szardínia tele van omega-3 zsírsavakkal, amelyek hatékony gyulladáscsökkentők. A bennük lévő EPA és DHA savak segítenek az ízületi fájdalmak és merevség enyhítésében, de akkor is jót tesz, ha sokat recsegnek-ropognak az ízületeid.
Meggy
Minél savanyúbb fajta, annál jobb, mert ezek bővelkednek antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben. A meggyben lévő antociánok enyhítik az ízületi gyulladás okozta fájdalmat, a duzzanatot.
Gyömbér
A gyömbér közismert gyulladáscsökkentő élelmiszer. A benne lévő bioaktív vegyületei révén enyhítheti az ízületi fájdalmakat. Frissen, por formájában vagy teaként is beilleszthetjük az étrendbe. Rendszeres fogyasztása után észrevesszük majd, hogy mozgékonyabbak lettünk.
Kapcsolódó: 8 jel, hogy gyulladás zajlik valahol a szervezetedben
Bogyós gyümölcsök
Az áfonya, az eper és a málna antioxidánsokban és antociánokban gazdag, amelyek szintén sokat segítenek a gyulladás és oxidatív stressz csökkentésében.
A bogyók vitamin- és rosttartalmuk miatt is kiváló választásnak bizonyulnak, és még az emésztésünknek is jót tesznek.
Bab és lencse
A fekete bab, vesebab és lencse olyan növényi fehérjét és rostot tartalmaznak, amelyek erős gyulladáscsökkentő hatásúak. Remek saláták, levesek készülhetnek belőlük, de ízletes vega burgert is kreálhatunk belőlük.
Zöld leveles zöldségek
A spenót, kelkáposzta és mángold rengeteg A-, C- és K-vitamint, valamint antioxidánst tartalmaz. Emellett rostban gazdagok és kalóriában szegények — így segítenek az egészséges testsúly megtartásában is, ami fontos az ízületek tehermentesítéséhez.
Tehát, ha fogynánk, hogy mentesítsük az ízületeket, akkor minden nap együnk sok-sok salátát ezekből!

A saláta dióval, többféle zölddel igazi jolly joker lehet az ízületi gyulladás ellen (Fotó: Getty Images)
Édesburgonya
Lehet töltött, hasáb, püré vagy krémleves, az édesburgonya mindenképp az egyik legjobb étel a fájó ízületekre. Magas A- és C-vitamin-tartalma segít a gyulladás elleni küzdelemben. Kiemelkedő rosttartalma miatt nagyon jó választás lehet ebédre, mert sokáig eltelít.
Dió
A dió sok omega-3 zsírsavat (ALA) tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású. Segíthet a duzzanat mérséklésében, és támogatja a szív- és érrendszer egészségét is.
Citrusfélék
A narancs, grapefruit és citrom tele van C-vitaminnal, ami elengedhetetlen a kollagéntermeléshez és az ízületek egészségéhez. Antioxidáns tartalmuk révén csökkenthetik az oxidatív stresszt és a gyulladást.
Fokhagyma
A fokhagymában lévő allicin nevű vegyület hatékony gyulladáscsökkentő. Fogyaszthatjuk a fokhagymát nyersen, sütve, szárítva vagy pirítva, mert mindenhogy hat — és közben még az ételek ízét is feldobja!
Kapcsolódó: Teszt – Derítsd ki, valójában hány évesek az ízületeid!
Kiemelt kép: Getty Images